Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων

Με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες πλατιάς συζήτησης και ενημέρωσης, τα σωματεία συνεχίζουν τη δράση τους για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από τη μετάδοση του κορονοϊού. Κόντρα σε εργοδοσία και κυβέρνηση διεκδικούν μέτρα στους χώρους δουλειάς, δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, ενημέρωση για τα κρούσματα που προκύπτουν και τα πρωτόκολλα με τα οποία τα διαχειρίζεται η εκάστοτε εταιρεία.

Διεκδίκησαν και πέτυχαν τεστ για όλους

Να γίνουν τεστ για κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους επέβαλαν χτες με την αγωνιστική στάση τους η διοίκηση του Σωματείου και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon», η εργοδοσία της οποίας είχε αρνηθεί να κάνει τα τεστ, παρόλο που υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στη δουλειά αφού βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Σύμφωνα με το Σωματείο, το απόγευμα της Τετάρτης, η διοίκηση ενημέρωσε, μέσω email, όλους τους εργαζόμενους ότι υπήρξε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της εταιρείας. Οι πρώτες κινήσεις της διοίκησης ήταν να γίνει απολύμανση του συγκεκριμένου χώρου όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα, χωρίς ωστόσο να θεωρήσει αναγκαία τη διεξαγωγή τεστ σε όλο το προσωπικό, παρά μόνο σε 4 εργαζόμενους με βάση και τη σχετική διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Το Σωματείο από το βράδυ της Τετάρτης απαίτησε να γίνουν τεστ για όλο το προσωπικό, όμως συνάντησε την άρνηση της διοίκησης, η οποία επικαλέστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα του Σωματείου τους, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της εταιρείας και αποφάσισαν ότι δεν θα προσέλθουν στο χώρο δουλειάς, αν δεν γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό. Τελικά, κάτω από την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρείας αναγκάστηκε να δεχτεί το αίτημά τους.

Καθημερινές καταγγελίες και παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ

Τις παρεμβάσεις σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπου οι καταγγελίες για τα κρούσματα και τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας αλλά και τις συνθήκες εντατικοποίησης είναι καθημερινά, συνεχίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η ιχνηλάτηση... από την εταιρεία, η διενέργεια τεστ και η προληπτική καραντίνα για όσους αυτή αποφασίζει, η ενημέρωση με το σταγονόμετρο και η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους ώστε «να μη βγει τίποτα προς τα έξω», αποτελούν τους βασικούς άξονες με τους οποίους η εργοδοσία σε όλες τις αλυσίδες διαχειρίζεται τα κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ίδια καταστήματα που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα το προηγούμενο διάστημα, προκύπτουν νέες περιπτώσεις για δεύτερη και τρίτη φορά.

Χτες αντιπροσωπεία του Συλλόγου βρέθηκε σε μια σειρά καταστήματα, μεταξύ αυτών και σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας στον Αλιμο. Μετά από καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων, έκανε παρέμβαση στον διευθυντή και τηλεφωνική παρέμβαση στα κεντρικά, ζητώντας ενημέρωση για τα κρούσματα. Κόντρα στην άρνηση της εταιρείας να ενημερώσει, οι πιέσεις του Συλλόγου ανάγκασαν τους εκπροσώπους τους να παραδεχθούν ότι υπάρχουν 11 κρούσματα.

Στο μεταξύ, δίπλα στον κίνδυνο για την υγεία τους από την πανδημία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αυξημένη εντατικοποίηση και τα ωράρια - λάστιχο. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν θα ανοίξουν την Κυριακή, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως το προσωπικό δεν θα δουλέψει. Εξάλλου, την περασμένη Κυριακή εργαζόμενοι σε μεγάλο κατάστημα κλήθηκαν να δουλέψουν για να ετοιμάσουν τα ράφια, ενώ το ίδιο συμβαίνει καθημερινά τόσο πριν ανοίξουν όσο και αφού κατέβουν τα ρολά για τους πελάτες.

Καταγγέλλουν την προσπάθεια απόκρυψης

Τη διαχείριση των κρουσμάτων από την εργοδοσία της PQH με το πρωτόκολλο της ...απόκρυψης καταγγέλλουν η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. «Η συγκεκριμένη εταιρεία αψηφά ακόμα και τα ελλιπή μέτρα του ΕΟΔΥ, αναλαμβάνει την ευθύνη και μετατρέπει τα γραφεία της σε εστία μετάδοσης του κορονοϊού», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Την προηγούμενη βδομάδα εργαζόμενοι που δουλεύουν στα γραφεία της εταιρείας, που έχει διοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διοίκηση της εταιρείας δεν ενημέρωσε «ούτε καν τους συναδέλφους που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο», δεν προχώρησε σε απολύμανση των γραφείων «μόλις έμαθε το πρώτο από τα περιστατικά Πέμπτη 5/11, πάρα μόνο την Κυριακή 8/11», δεν κάλυψε οικονομικά τα τεστ «παρά μόνο τους πολύ κοντινούς», ενώ αγνοεί προκλητικά τα ερωτήματα των εργαζομένων «που θέλουν να μάθουν εάν η διοίκηση έχει προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες» για να προστατεύσει την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σε αποχή προχωρούν οι εξεταστές στις Περιφέρειες

Αποχή των εξεταστών από τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης φορτηγών και απόκτησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας όλων των κατηγοριών κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής (ΟΣΥΑΠΕ) μετά από την αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις εξετάσεις από την αναστολή.

Η αποχή αφορά όλους τους εξεταστές «που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις Διευθύνσεις ΚΤΕΟ και λοιπές υπηρεσίες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και Τομέων όλων των Περιφερειών της χώρας, από την Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020 έως τη λήξη των έκτακτων μέτρων προστασίας».

Εξηγώντας τους λόγους της, αναφέρει ότι «το μέγεθος της καμπίνας των φορτηγών δεν επιτρέπει την τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων προσώπων (υποψήφιο οδηγό, εκπαιδευτή και εξεταστή), όπως προβλέπεται από όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα» και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί «κάνουν πως δεν ακούν... και πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τους δικαιολογημένους προβληματισμούς που τους προβάλαμε τόσο εμείς, όσο και εμπλεκόμενοι φορείς των Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών».

Απευθυνόμενη στις περιφερειακές αρχές, τις καλεί «να κάνουν το αυτονόητο (...) και να μην προγραμματίσουν πρακτικές εξετάσεις για φορτηγά», ενώ καλεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες «να ανακαλέσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να αναστείλουν τις πρακτικές εξετάσεις για τα φορτηγά όλων των κατηγοριών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org