Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Οργιο τρομοκρατίας για να βάλουν «φίμωτρο» στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του λαού

Eurokinissi

Κάθε όριο αθλιότητας ξεπέρασε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, που με απαγορεύσεις, συλλήψεις, κλητεύσεις σωματείων στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις προσπαθεί να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας για να «φιμωθούν» οι αγωνιστικές διεκδικήσεις του λαού.

Στη Θεσσαλονίκη, ως συνέχεια της εισαγγελικής παρέμβασης για κλήτευση της προέδρου της ΕΝΙΘ, αλλά και της περικύκλωσης του ΑΠΘ από κλούβες των ΜΑΤ, χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της πόλης, Π. Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται διέγερση σε ανυπακοή από φοιτητικούς συλλόγους και κομματικές παρατάξεις με αφορμή τα καλέσματα για συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Είχε μεσολαβήσει το Σάββατο η σύλληψη φοιτητών - μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την κατηγορία περί πρόκλησης σε διέγερση επειδή μοίραζαν φυλλάδια που καλούσαν στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο!

Την ένταση του αυταρχισμού και την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού κατήγγειλε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τη σύλληψη, ξεκαθαρίζοντας πως «το κίνημα δεν παίρνει άδεια για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συλλογικοί φορείς θα γιορτάσουν όπως ξέρουν και όπως έχουν αποφασίσει, με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως έχουν κάνει και όλο το προηγούμενο διάστημα με τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, για την 28η Οκτωβρίου, και την επέτειο του Πολυτεχνείου».

Το αυταρχικό ντελίριο της κυβέρνησης καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους εργατικά σωματεία, σύλλογοι επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, όπως επίσης δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καλώντας ταυτόχρονα την Πρυτανεία του ΑΠΘ να ανοίξει το Πανεπιστήμιο για τις εκδηλώσεις μπροστά στο Πολυτεχνείο.

Οργή στην Καρδίτσα για τις εικόνες καταστολής

Μετά την εισαγγελική κλήτευση του προέδρου και του γραμματέα της Ενωσης Ιατρών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείου Καρδίτσας για να απολογηθούν «για συμμετοχή σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο», με την Ασφάλεια μάλιστα να πηγαίνει στα σπίτια μελών του ΔΣ, η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίστηκε στην πόλη.

Συγκεκριμένα, παρόμοιες κλήσεις για να απολογηθούν στο πλαίσιο προανάκρισης «για κάλεσμα πολιτών για συμμετοχή σε διαδήλωση την 17η Νοέμβρη ... κατά παράβαση άρθρ. 183 Π.Κ.», που αφορά «διέγερση σε ανυπακοή», στάλθηκαν και σε 3 πολίτες του Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας για κάλεσμα μέσω διαδικτύου.

Ακόμα, το απόγευμα του Σαββάτου, στο στόχαστρο του κρατικού αυταρχισμού βρέθηκαν δύο φοιτητές που έκαναν το «έγκλημα» να κάθονται στην κεντρική πλατεία της πόλης, φορώντας μάσκα και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους. Οι αστυνομικοί αφού έριξαν με βίαιο τρόπο κάτω μία κοπέλα, της πέρασαν χειροπέδες (!), ενώ παρά την κατακραυγή των κατοίκων, που βγήκαν στα μπαλκόνια φωνάζοντας στους αστυνομικούς να σταματήσουν, τελικά η νεαρή κοπέλα συνελήφθη για απείθεια.

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας για το συγκεκριμένο περιστατικό, με τον αξιωματικό υπηρεσίας να αρνείται να δώσει την οποιαδήποτε εξήγηση.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τονίζει: «Η κυβέρνηση και τα αφεντικά της είναι γελασμένοι και βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν πως με την ένταση της καταστολής ο λαός θα μείνει σιωπηλός. Ο λαός και η νεολαία δεν τρομοκρατούνται. Αυτό δείχνει η πρόσφατη αλλά και η παλαιότερη ιστορία του κινήματος. Αυτό δείχνει η εξέγερση του Πολυτεχνείου που θα γιορτάσουμε αγωνιστικά με όλα τα μέτρα προστασίας».

«Ντροπή και αίσχος!» τονίζει σε ανακοίνωσή του και το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και σημειώνει πως «το κράτος είναι δυναμικά παρόν όταν πρόκειται να καταστείλει και να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία και εκκωφαντικά απόν όταν πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία της υγείας και της ζωής. Γιατί και στην Καρδίτσα παντελής είναι η απουσία του κράτους από την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών, από την αναγκαία επαναλειτουργία Κέντρων Υγείας, όπως στο Μουζάκι, από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό στο νοσοκομείο της πόλης κ.λπ. Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους αυταρχισμού και καταστολής, θα θερίσει θύελλες αντίστασης και ανυποχώρητου αγώνα!».

Το μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει στέλνουν με ανακοίνωσή τους σωματεία και φορείς της πόλης.

Πιο μπροστά και από την κυβέρνηση στον κατήφορο η δημοτική αρχή Λάρισας

«Σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4703/2020 δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις (...) δεν επιτρέπεται η παραχώρηση της κεντρικής πλατείας για την διεξαγωγή εκδηλώσεων και της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης διότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για τη διασπορά του COVID-19. Βάσει της νομοθεσίας που αναφέραμε παραπάνω οφείλετε να ενημερώσετε την αστυνομία». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η δημοτική αρχή Λάρισας (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ) στο αίτημα του Εργατικού Κέντρου για παραχώρηση χώρου για τη διοργάνωση εκδήλωσης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Σχολιάζοντας την απόφαση, το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων πως «η απόφαση της δημοτικής αρχής δείχνει την πλήρη ταύτισή της με την κυβερνητική πολιτική της τρομοκράτησης και της καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος (...) Σε ρόλο πρωταγωνιστή, πιο μπροστά κι από την ίδια την κυβέρνηση λοιπόν στην εφαρμογή στην πράξη όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών διατάξεων. Αυτός είναι ο καημός τους κι όχι η υγειονομική προστασία των εργαζομένων και του πληθυσμού της περιοχής μας. Δείχνει τη φανερή ενόχλησή τους για το ίδιο το περιεχόμενο του εορτασμού. Τους ενημερώνουμε πως δεν πρόκειται να πάμε πίσω από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, οργανώνοντάς το με τον τρόπο που γνωρίζουν τα συνδικάτα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, προβάλλοντας όλες τις επίκαιρες διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ