Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σκληρό «πόκερ» για τα πόστα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το σκληρό «πόκερ» για να μοιραστούν τα πόστα της ΕΕ, καθώς μετά από μαραθώνια παζάρια που κράτησαν από την Κυριακή το πρωί έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, οι ηγέτες των κρατών - μελών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό. Στις διαπραγματεύσεις για την κατανομή των πιο καίριων αξιωμάτων της ΕΕ καθρεφτίζονται και οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών, αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων.

Είχε προηγηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Οσάκα (28 - 29 Ιούνη) συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (Συντηρητικοί - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Φιλελεύθεροι), του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (Συντηρητικοί) και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ (Σοσιαλδημοκράτες), όπου συμφωνήθηκε για την προεδρία της Κομισιόν να στηριχτεί ο Ολλανδός επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και ο επικεφαλής υποψήφιος των Συντηρητικών (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ να αναλάβει ενδεχομένως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ή επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Αυτή ήταν και η πρόταση που παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ η θέση για τη διαδοχή του προτείνεται να δοθεί στους Φιλελεύθερους. Σε περίπτωση που η επιλογή Τίμερμανς τελικά δεν «περάσει», εξετάζονται άλλα ονόματα για την προεδρία της Κομισιόν, όπως της επικεφαλής υποψήφιας των Φιλελευθέρων, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ή άλλων Συντηρητικών.

Μετά από όλα αυτά, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει ως «καθοριστική» τη στήριξή του στον σοσιαλδημοκράτη Φρ. Τίμερμανς ώστε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των... «προοδευτικών δυνάμεων» στην ΕΕ, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στη σημερινή συνάντηση τον Αλ. Τσίπρα θα εκπροσωπήσει ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Χαρακτηριστικές των αντιθέσεων ήταν οι δηλώσεις Μακρόν. Εκανε λόγο για «αποτυχία», που δείχνει και τον «γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο», και ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες». Εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το «μέλλον της ΕΕ» τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των «28». «Θα αρνηθώ κάθε είδους διεύρυνση αν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ