Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειλές Χάφταρ κατά Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σκληρά παζάρια στα οποία η τουρκική αστική τάξη διεισδύει όλο και πιο επιθετικά αναδεικνύουν και οι τόνοι που τις τελευταίες μέρες υψώθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που με έδρα την ανατολική Λιβύη εξακολουθεί να αμφισβητεί τη «διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση» του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, με την οποία όμως η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει στενή συνεργασία.

Χτες, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τελικά απελευθερώθηκαν 6 Τούρκοι πολίτες που κρατούσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ, παρουσιάζοντάς τους ως «ναυτικούς» που τελικά αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λιβύη και να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Είχαν προηγηθεί, την Παρασκευή, έντονες «προειδοποιήσεις» του Χάφταρ κατά της Τουρκίας, δίνοντας εντολή να στοχοποιούνται τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων, αλλά και να απαγορευτούν πτήσεις από και προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «τουρκικές στρατηγικές θέσεις, εταιρείες και έργα (στη Λιβύη) που ανήκουν στο τουρκικό κράτος» «νόμιμους στόχους από τις ένοπλες δυνάμεις». Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωση προέβλεπε σύλληψη όλων των Τούρκων υπηκόων στην επικράτεια της Λιβύης. Ολα αυτά με κατηγορίες κατά της Αγκυρας για τη στήριξη στην κυβέρνηση του Σάρατζ και ενώ οι δυνάμεις του τελευταίου φέρεται να ανακατέλαβαν την πόλη Γκαριάν, που μέχρι πρότινος η πλευρά Χάφταρ χρησιμοποιούσε ως επιτελείο. Την Κυριακή, οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν «τουρκικό drone» στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στις απειλές Χάφταρ, με τον υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ να δηλώνει ότι «θα υπάρξει πολύ υψηλό τίμημα για οποιαδήποτε εχθρική στάση ή επίθεση. Θα απαντήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και ισχυρό τρόπο» και να ισχυρίζεται ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας στη Λιβύη έχουν στόχο να «συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Θυμίζουμε ότι ο Χάφταρ ήταν αξιωματικός (με σπουδές στην ΕΣΣΔ) του Μ. Καντάφι, στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ, ενώ διατηρεί και επικοινωνία με τη Ρωσία και μάχεται ενάντια στη δοτή κυβέρνηση Σάρατζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται η στρατιωτική αλλά και η διπλωματική κινητικότητα(2020-07-25 00:00:00.0)
Στα χέρια του Σάρατζ η βάση Αλ Ουατίγια(2020-05-19 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των τουρκικών επιχειρήσεων μέσω Σάρατζ(2020-04-24 00:00:00.0)
Η Τουρκία επισπεύδει τη συζήτηση για αποστολή στρατού στη Λιβύη(2019-12-31 00:00:00.0)
Ντόμινο εξελίξεων και καλλιέργεια εδάφους για συνολικότερες διευθετήσεις(2019-12-14 00:00:00.0)
Τουρκικά τεθωρακισμένα στην κυβέρνηση Σάρατζ(2019-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ