Η νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στην ισπανική Βουλή, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ και του άλλου σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ουνίδας Ποδέμος» (τη συμμαχία των «Ποδέμος» με την «Ενωμένη Αριστερά», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) του Πάμπλο Ιγκλέσιας, δεν κατέληξε σε συμφωνία σε σχέση με τη στήριξη της κυβέρνησης. Ετσι τα περιθώρια στενεύουν, καθώς αν το παζάρι παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας δεν ευοδωθεί έως τις 23 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές στις 10 Νοέμβρη.
Οπως και σε προηγούμενες συναντήσεις, το βασικό ζήτημα διαφωνίας είναι ο τρόπος σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού, αρνούνται συμμετοχή των «Ποδέμος» σε υπουργικούς θώκους και προσφέρουν θέσεις στον διοικητικό μηχανισμό. Οι «Ποδέμος» δηλώνουν ότι χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν θα συναινέσουν να γίνει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ. Αν και οι διαφωνίες που προβάλλουν αναφέρονται σε αδυναμία στήριξης κοινού προοδευτικού προγράμματος χωρίς εγγυήσεις (δηλαδή ότι δεν εμπιστεύονται τους Σοσιαλιστές), επί της ουσίας οι «Ποδέμος» παζαρεύουν τη συμμετοχή τους στο αστικό σύστημα για τη διαχείρισή του υπέρ του κεφαλαίου, που δήθεν θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους. Αλλωστε, στα στρατηγικά ζητήματα, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στην ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όλα τα αστικά κόμματα στην Ισπανία συμφωνούν.
Να θυμίσουμε ότι από τις φετινές εκλογές του Απρίλη, για την 350μελή Βουλή οι Σοσιαλιστές έχουν 123 έδρες με 28,68%, το νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα (πρώην κυβέρνηση) - μετά από σκάνδαλα διαφθοράς - έχει 66 έδρες με 16,70% και ακολουθούν: Οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» με 15,86% και 57 έδρες, ενώ η συμμαχία «Ουνίδας Ποδέμος» έχει 35 έδρες με 11,95% και μαζί με το όμορο σχήμα «Εν Κομούν Ποδέμος» Καταλονίας (με 2,36% και 7 έδρες) φτάνουν τις 42. Το ακροδεξιό Vox έχει 24 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας 15, το «Μαζί για την Καταλονία» 7 και διάφορα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά κ.ά. 16 έδρες. Ετσι η επίτευξη των 176 ψήφων στη Βουλή για την πρώτη ψηφοφορία και στη συνέχεια απλή πλειοψηφία δεν φαίνεται να είναι εφικτή για τους Σοσιαλιστές.