Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε η νέα κυβέρνηση Κόντε

Από τη συζήτηση στην ιταλική Κάτω Βουλή

Copyright 2019 The Associated

Από τη συζήτηση στην ιταλική Κάτω Βουλή
ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε στην Ιταλία η νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, αφού το πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), μαζί με το μικρότερο κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι», εγκρίθηκε τελικά από την Κάτω Βουλή, το βράδυ της Τρίτης, με 343 ψήφους υπέρ, 263 κατά, ενώ σε σύνολο 606 βουλευτών οι 3 απείχαν. Ακολούθησε και ψηφοφορία στη Γερουσία όπου επίσης η νέα κυβέρνηση εγκρίθηκε με 169 ψήφους.

Ο Κόντε υποστήριξε ότι η Ιταλία βρίσκεται στο «κατώφλι» μιας «νέας εποχής μεταρρυθμίσεων», οι οποίες ισχυρίστηκε ότι θα συμβάλουν στην απομείωση του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο προβληματίζει τόσο το ντόπιο κεφάλαιο όσο και τους διεθνείς του συνεργάτες. Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ιταλικής πλουτοκρατίας, ο Κόντε περηφανεύτηκε για την «απλή» δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνησή του. Στόχος είναι να πληρώνουν όλοι, έτσι ώστε να μπορούν να πληρώνουν λιγότερο, τόνισε. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα προταχθούν η διεύρυνση της «φορολογικής βάσης» και η «ίση αντιμετώπιση» όλων των οφειλετών, είτε πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους είτε για μεγαλοεπενδυτές, προκειμένου αφενός το κράτος να μη χάσει φορολογικά έσοδα και αφετέρου να διασφαλιστούν περιθώρια νέων φοροαπαλλαγών και «κινήτρων» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Εξίσου ενδεικτική για τις επιδιώξεις και της νέας κυβέρνησης ήταν η σύνδεση του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγελθεί (ως εργαλείο «συγκράτησης» των όρων ανταγωνισμού ανάμεσα στους μεγαλοεργοδότες) με τη μείωση της «φορολογικής επιβάρυνσης για τους εργοδότες», με το κάλπικο επιχείρημα ότι αν στηρίζεται η εργοδοσία στηρίζεται και το προσωπικό. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα ιεραρχήσει την επιτάχυνση επενδύσεων και στην Ενέργεια, προετοιμάζοντας μια «θαρραλέα και καινοτόμα» Νέα Πράσινη Συμφωνία (New Green Deal), που σύμφωνα με τον Κόντε θα προωθήσει την «αναγέννηση των αστικών κέντρων» και την «προστασία της βιοποικιλότητας και της θάλασσας».

Σημειωτέον, η νέα κυβέρνηση - αν και χαρακτηρίζεται αισθητά πιο «φιλοευρωπαϊκή» από την προηγούμενη, του M5S με τη «Λέγκα» - ετοιμάζεται για σκληρό παζάρι με την ΕΕ, όπως ανέδειξε και η επισήμανση του πρωθυπουργού για την ανάγκη «να βελτιωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμα, ο Κόντε κάλεσε για ένα «πραγματικά κοινό σχέδιο» των ευρωπαϊκών χωρών και πρότεινε τη διοργάνωση Συνόδου «για το μέλλον της Ευρώπης», ώστε να επανακαθοριστεί ο ρόλος της «σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε ολική μεταρρύθμιση».

Και προτάσεις Μπερλουσκόνι

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε την πολιτική κατάσταση στη χώρα «εφιαλτική» και τη νέα συγκυβέρνηση... «κομμουνιστική» (!), ρίχνοντας νερό στο μύλο του αντικομμουνισμού και του αποπροσανατολισμού. «Η αντιπολίτευσή μας θα είναι σοβαρή, άτεγκτη, συγκεκριμένη, έμπρακτη, έχοντας πάντοτε κατά νου το συμφέρον των Ιταλών», υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι, που άσκησε κριτική και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση Κόντε για τα «σοβαρά σφάλματα που διέπραξε».

Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ της ανασύστασης της «μεγάλης κεντροδεξιάς συμμαχίας» και ανέφερε πως έχει προτείνει στους ηγέτες της «Λέγκας» (που μέχρι πρότινος συγκυβερνούσε με το M5S), Ματέο Σαλβίνι, και των «Αδελφών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, το «ξεκίνημα μίας εποχής για την ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση της κεντροδεξιάς» μέσα από «κοινό διάλογο σε Βουλή και Γερουσία, προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα η δουλειά μας και να κάνουμε πιο λειτουργική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org