ΒΗΡΥΤΟΣ.--
«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού», διαβεβαίωσε χτες σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, με αφορμή τις πρόσφατες επιχειρήσεις ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών σε νότια προάστια της Βηρυτού και κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.
Ο Νασράλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ο Αμερικανός νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Σένκερ, που έχει αναλάβει το ρόλο «μεσολαβητή» για την επίλυση της διένεξης Ισραήλ - Λιβάνου σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή 860 τ. χλμ., στην οποία υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Χαρακτήρισε τον Σένκερ «φίλο του Ισραήλ», αμφισβητώντας τον «αμερόληπτο» ρόλο του μεσολαβητή που έχει αναλάβει.
Παράλληλα, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» ισχυρίστηκε ότι η «αντίσταση» που προέβαλε η οργάνωσή του «ανάγκασε» το Ισραήλ να υποχωρήσει από τα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ χαρακτήρισε τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της «Χεζμπολάχ» «απόπειρα να καταφερθούν πλήγματα στην αντίσταση αφότου απέτυχαν οι πόλεμοι των σιωνιστών».
Ο Σένκερ μέσα στο τελευταίο 48ωρο πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι. Ο Χαρίρι ζήτησε περισσότερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ στη «σταθεροποίηση» της υπερχρεωμένης λιβανέζικης οικονομίας, ο δε Αούν εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν τη μεσολάβηση με το Ισραήλ» για την οριοθέτηση διαφιλονικουμένων χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Οσο για τον Μπέρι, τόνισε ότι ο Λίβανος και δη ο εγχώριος τραπεζικός τομέας «δεν μπορούν να αντέξουν» την εντεινόμενη οικονομική πίεση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε βάρος της «Χεζμπολάχ», ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ στις σχέσεις με τον Λίβανο.