Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο Μ. Πάλμερ και πάλι στην περιοχή

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Νέα περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιεί από τη νέα θέση του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ στην περιοχή ο Μάθιου Πάλμερ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο, Μίλο Τζουκάνοβιτς, επαινώντας την πολιτική και το ρόλο της «πολυεθνοτικής», όπως τη χαρακτήρισε, «χώρας στην περιοχή». «Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησα από το Μαυροβούνιο την επίσκεψη στην περιοχή», είπε ο Πάλμερ, που προηγουμένως διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Επανέλαβε το ζωηρό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων επειδή τάχα «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της περιοχής».

Χτες, ο Μ. Πάλμερ βρέθηκε στα Σκόπια, όπου συνάντησε την πολιτική ηγεσία της χώρας με την πεποίθηση ότι η χώρα θα γίνει σύντομα και επίσημα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν τα Δυτικά Βαλκάνια ως μέλος της οικογένειας της Δυτικής Ευρώπης» και κατηγόρησε τη Ρωσία πως έχει δείξει ότι θέλει την περιοχή «στη βάση της αταξίας και της δυσπιστίας».

Λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια με την νέα του ιδιότητα ο Πάλμερ έδωσε συνέντευξη στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ τονίζοντας ότι βασικός σκοπός των συναντήσεών του είναι «η επιστροφή του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατόν και η εξασφάλιση της επίτευξης συμφωνίας». Πρόσθεσε ακόμη ότι αποδέχθηκε τη νέα του θέση επειδή θεωρεί πως είναι «εφικτή» μία συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που θα μπορούσε «να μετασχηματίσει όλα τα Βαλκάνια» και να ανοίξει στις δύο πλευρές «το ευρωπαϊκό μονοπάτι ώστε να γίνουν θετικός παράγοντας για την περιοχή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org