Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13335


Συναγερμός! Να πάρει μαχητική απάντηση η επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας

Δημοσιοποιήθηκε χτες το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο. Σε απεργιακή ετοιμότητα τα συνδικάτα

  • Αξιοποιώντας την «τεχνογνωσία» από τις «επιτροπές εμπειρογνωμόνων» της προηγούμενης κυβέρνησης, η ΝΔ προωθεί τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, με εξαιρέσεις υπέρ των επιχειρησιακών, την υπερίσχυση των τοπικών κλαδικών και με την επιβολή νέων όρων στην επεκτασιμότητα των εθνικών κλαδικών ΣΣΕ.
  • Ως «αναπτυξιακό» μέτρο προωθείται και ο ασφυκτικός έλεγχος των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος, με τη θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις απεργίες, συμπληρωματικά στις απεργοκτόνες διατάξεις που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση δεκάδων νέων διευκολύνσεων και προνομίων για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, που αποτελούν την άλλη όψη της αντεργατικής κλιμάκωσης, στο όνομα της ανάπτυξης για τα κέρδη.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνο βήμα εμπλοκής

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν «τρώει από τα έτοιμα» της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε ό,τι αφορά την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά την άλλη όψη αυτής της πολιτικής, την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Απόδειξη είναι ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, τον οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο. Η ατζέντα και οι στόχοι του «Διαλόγου» πρέπει να σημάνουν συναγερμό στο λαό.

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» αποτελεί «ορόσημο» της εμπλοκής της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην εμπέδωση της ευρωατλαντικής «τάξης και ασφάλειας», μέσα από «διευθετήσεις» ανοιχτών ζητημάτων, την αναβάθμιση των «τριμερών» και λοιπών σχημάτων με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, αλλά και τη μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης για τους Αμερικανούς σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα.

Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, μία από τις αιχμές του επερχόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» είναι η ριζική αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή και ως «Συμφωνία για τις βάσεις».

Στόχος είναι η προσαρμογή της Συμφωνίας στα απαιτούμενα των σημερινών, αυξημένων αναγκών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.

Γι' αυτό, πέρα από την επέκταση της Συμφωνίας για τη Σούδα στα 8 ή 10 χρόνια, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει σήμερα, μελετάται επίσης η διεύρυνση της MDCA και με άλλα «σημεία ενδιαφέροντος» για στρατιωτική αξιοποίηση από τις ΗΠΑ.

Τέτοια είναι η αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου ήδη σταθμεύουν αμερικανικά κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με δυνατότητα να «σαρώνουν» όλη τη γύρω περιοχή, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου εγκαθίστανται εκατοντάδες ελικόπτερα με το «μάτι» στραμμένο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σε ρόλο «κόμβου» για την προώθηση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, και βέβαια η βάση του Αραξου, ως εναλλακτική του ΝΑΤΟ για τη φύλαξη πυρηνικών όπλων.

Οι εξελίξεις αυτές γίνονται διπλά επικίνδυνες σε συνθήκες όπου τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών, δρόμων εμπορίου και μεταφοράς Ενέργειας, όπως και για τον διαμοιρασμό σφαιρών επιρροής, σε σημεία με μεγάλο ενδιαφέρον για τα μονοπώλιά τους.

Η ελληνική εμπλοκή σε αυτά τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς είναι επομένως μαγνήτης κινδύνων για το λαό, είτε μιλάμε για την αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που οξύνεται, βάζοντας στην «εξίσωση» και τη διασπορά πυρηνικών πυραύλων, είτε για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, που με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων μπλέκονται στους ανταγωνισμούς για την παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, είτε για την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν, όπου η Ελλάδα ετοιμάζεται να χωθεί ακόμα βαθύτερα, προσφέροντας πλοία του στόλου της για τη ναυτική δύναμη που στέλνουν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Γι' αυτό, χρειάζεται τώρα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά να δυναμώσουν η ενημέρωση, η συζήτηση, η επαγρύπνηση και η δράση ενάντια στους σχεδιασμούς αυτούς και την παραπέρα εμπλοκή.

Να πάρουν απάντηση τα επικίνδυνα σχέδια και η δηλητηριώδης προπαγάνδα των αστικών επιτελείων ότι η ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και η «ψήφος εμπιστοσύνης» από τους μακελάρηδες σημαίνουν τάχα ασφάλεια για το λαό και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να στηριχτούν πλατιά από σωματεία και φορείς οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενόψει της άφιξης Πομπέο και της συνέχισης του «Στρατηγικού Διαλόγου», με αιτήματα όπως «όχι» στις βάσεις και τα πυρηνικά, να μην ανανεωθεί - να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Να αποκατασταθούν τώρα όλα τα σεισμόπληκτα σχολεία!

Μαζική διαμαρτυρία χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής


ΣΕΛ.  7


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Χονδροειδή ψέματα και κραυγαλέες αντιφάσεις

Ξεκίνησαν χτες οι απολογίες για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα


ΣΕΛ.  15
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στη Βενεζουέλα

Την επιστολή υπογράφουν η Κοινοβουλευτική και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος


ΣΕΛ.  19
Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΣΕΛ.  7
Το τελευταίο «αντίο» στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Αποχαιρετισμός εκ μέρους του ΚΚΕ από τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ


ΣΕΛ.  23
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τις πολιτικές - οικονομικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Στις 18.30, στην αίθουσα «Αιμ. Ριάδης» της ΔΕΘ, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα γίνουν παρεμβάσεις


ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org