Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στάση ζωής ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Είναι γνωστό πως το ΚΚΕ και η Νεολαία του έχουν πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα τους τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, καθώς είναι το μόνο Κόμμα που διαχρονικά και με συνέπεια προβάλλει την αγωνιστική στάση ζωής, τη συλλογική δράση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων, δεν προσφέρει εύκολες λύσεις ούτε τάζει εξυπηρετήσεις, και διατρανώνει πως μόνο με την πάλη του ο λαός μπορεί να διεκδικήσει και να θέσει τις προϋποθέσεις που θα ικανοποιούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες του. Αυτά βεβαίως απαιτούν ανθρώπους με καθαρή συνείδηση, πρωταγωνιστές και διαμορφωτές της ζωής που τους αξίζει και όχι ανθρώπους σκιές, στο περιθώριο της ζωής και των κοινωνικών σχέσεων.

Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την πάλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ αλλά και του εργατικού κινήματος γενικότερα για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, με την πάλη του αντιναρκωτικού κινήματος και του φορέα του που είναι το ΕΣΥΝ: Αυτό το νήμα είναι η κοινωνική βάση. Οτι δηλαδή δεν βλέπουμε τα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο των ναρκωτικών, όπως και όλα τα προβλήματα, έξω από τα σημερινά δεδομένα, έξω από την κοινωνική βάση, τις κοινωνικές σχέσεις που αυτά συντελούνται. Η σημερινή κοινωνία, ο τρόπος ζωής, τα πρότυπα που προβάλλονται, το lifestyle, είναι η βάση πάνω στην οποία γεννιέται και αναπτύσσεται ως φαινόμενο η τοξικομανία. Εδώ πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισής της, αλλά εδώ πρέπει να μπαίνει και το στόχαστρο της πάλης μας.


Το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης είναι ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο. Τον όρο «κοινωνικό φαινόμενο» τον χρησιμοποιούν και άλλα κόμματα και φορείς εξαιτίας τού ότι απασχολεί την κοινωνία και έχει μαζικό χαρακτήρα. Αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο η εξήγηση αυτή είναι πολύ επιφανειακή και δεν παραπέμπει στη ρίζα του προβλήματος, που είναι το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που ζούμε, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα αδιέξοδα που προκαλεί.

Η ανεργία, η φτώχεια, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών παροχών, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο των αγορών, ο πόλεμος, οι επεμβάσεις, οι πάσης φύσεως εκβιασμοί που διαπερνούν την καθημερινότητά μας, είναι αποφασιστικοί παράγοντες που επιδρούν στη διαπαιδαγώγηση, στη συνείδηση, στον τρόπο ζωής, ωθούν στην εικονική φυγή από την πραγματικότητα, αντί να οδηγούν στη θέληση για την ανατροπή της.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση φέρνει και περισσότερη χρήση, αφού ευνοεί μια σειρά από παράγοντες που αφορούν το άτομο, την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, οι οποίοι με τη σειρά τους ευνοούν την καταφυγή στη χρήση παράνομων ουσιών, αλλά και άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ και ο τζόγος.

Τα ιδεολογήματα περί σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, αθώου χασίς, «ιατρικής» κάνναβης ή περί της ελευθερίας του ατόμου να επιλέγει πώς θα χειριστεί το σώμα του, στοχεύουν κυρίως στις νεανικές συνειδήσεις και προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινωνική ανοχή γύρω από την τοξικοεξάρτηση με τελικό στόχο την πλήρη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Αλλωστε, έχουν γίνει τεράστια βήματα σ' αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, με καθοριστική τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σ' αυτόν τον τομέα, με τη νομιμοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης, με τη δημιουργία των «χώρων εποπτευόμενης χρήσης», την αποθέωση των υποκατάστατων, σε αντίθεση με την απαξίωση και συνεχή υποχρηματοδότηση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων που είναι και τα μόνα αποτελεσματικά...

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, όλα τα μέλη και τα στελέχη που δρούμε μέσα στο εργατικό και το αντιναρκωτικό κίνημα, έχουμε ανοιχτό μέτωπο με όλη αυτήν την επιχειρηματολογία.

Ξεκινάμε από την εξής βάση: Στους αγώνες της ζωής μας δεν χωρά κανένα ναρκωτικό και γι' αυτό λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά! Αλλά κυρίως λέμε όχι στον τρόπο ζωής που αυτά συμβολίζουν, δηλαδή στην παραίτηση από τη ζωή, από την κοινωνική ζωή και δράση.

Απορρίπτουμε την πολιτική του «περιορισμού της βλάβης». Είναι η ίδια πολιτική που συναντάμε παντού: Στη μερική απασχόληση, στο χαμήλωμα των απαιτήσεων, στον συμβιβασμό με όλο και λιγότερα.

Στην αντίληψή μας, η πρόληψη δεν περιορίζεται απλά στην ενημέρωση, αλλά ολοκληρωμένη πρόληψη σημαίνει ένας άλλος τρόπος ζωής που ορθώνει αντιστάσεις στη χρήση και έχει κυρίαρχο το στοιχείο της συλλογικής δράσης. Ενας αγώνας κατά των ναρκωτικών δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν θίγει στον έναν ή τον άλλο βαθμό τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα. Πρόληψη για το ΚΚΕ σημαίνει πρόταση αγωνιστικής στάσης απέναντι στα προβλήματα της νεολαίας, της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, του εργαζόμενου λαού. Αυτός ο αγώνας θα γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικός, όσο θα αποκτά ρίζες στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις γειτονιές, θα εμπλουτίζεται με αιτήματα και διεκδικήσεις για τον λαϊκό αθλητισμό, την πολιτιστική δημιουργία, την Παιδεία, την Υγεία...

Πρόληψη είναι η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, είναι η πάλη κατά της στρατηγικής του κεφαλαίου, η πάλη κατά της πολιτικής που γεννά την οικονομική κρίση. Είναι τελικά ο αγώνας για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, της οικονομίας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που αναπαράγει την ανάπτυξη του φαινομένου. Επιλέγουμε αγωνιστική στάση ζωής και καλούμε το λαό και τη νεολαία, αντί για το συμβιβασμό, την υπακοή και την υποταγή, να επιλέξει τη συμμετοχή στον συλλογικό ριζοσπαστικό αγώνα, στον αγώνα για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, καταπίεσης και εξάρτησης.


Λιάνα ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
Μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ