ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Διατάξεις με στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος

Βαδίζοντας πάνω στο χαλί που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε το 2018 και τους περιορισμούς που επέβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ εντάσσει στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, κλιμακώνοντας την επίθεση, που στοχεύει στον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων.

Με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση του αστικού κράτους στις διαδικασίες των συνδικάτων και στις ίδιες τις Γενικές τους Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

-- Προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας», αφήνοντας μάλιστα σε δεύτερο χρόνο τον ορισμό «κάθε λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης» με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Η προωθούμενη επέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων δεν είναι ούτε «εκδημοκρατισμός» ούτε «διευκόλυνση», όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Πέρα από τα ζητήματα που τίθενται για το αδιάβλητο τέτοιων διαδικασιών, το κύριο είναι ότι επιβάλλοντας στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρούν να διευκολύνουν τον έλεγχό τους απευθείας από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, να υποσκάψουν τον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής δράσης ενός συνδικάτου, τη ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του, όπως είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία αποτελεί και το πιο γνήσιο και αντιπροσωπευτικό του όργανο. Επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.

-- Αντίστοιχα, συνεχίζοντας την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο προωθείται η δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας.

Υπό το πρόσχημα της «αντιμετώπισης του κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας μας» και των «σωματείων-σφραγίδων» - στη δημιουργία των οποίων βέβαια πρωτοστατούν οι ίδιοι οι εργοδότες και οι εργατοπατέρες όλων των μνημονιακών κομμάτων - ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων και του ασφυκτικού ελέγχου των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και την εργοδοσία.

Και εδώ, μάλιστα, με τη γνωστή μέθοδο της «σαλαμοποίησης», το νομοσχέδιο παραπέμπει σε απόφαση του υπουργού Εργασίας «κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, τη δημοσιότητα των στοιχείων του και κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια καθώς και τη χορήγηση πληροφοριών σε σχέση με τα στοιχεία του μητρώου και με την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων...».

Η όλη διατύπωση της διάταξης δείχνει πως πρόκειται για μεθόδευση, αφού πρώτα επιδιώκει να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό μητρώο, να ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για το φακέλωμα και μετά όλα τα υπόλοιπα - που μόνο «λεπτομέρειες» δεν είναι - να καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις...

Αλλες διατάξεις

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» των νέων αντεργατικών ανατροπών, η κυβέρνηση με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιχειρεί να φορέσει ένα «φιλεργατικό» προσωπείο.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την αύξηση του κόστους της «πρόσθετης εργασίας» στη μερική απασχόληση, ως μέσο μείωσης της αδήλωτης εργασίας, καθώς και τη δημιουργία «ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένων» όπου θα καταγράφεται ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία. Προστίθεται επίσης διάταξη ότι καθυστέρηση μισθοδοσίας μεγαλύτερη των δύο μηνών θεωρείται βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας του εργαζόμενου, ενώ επανέρχεται επίσης διάταξη που προέβλεπε ότι οι ΑΠΔ σε ηλεκτρονική μορφή δεν γίνονταν δεκτές από τον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ) για τις περιόδους εκείνες που οι εργοδότες δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμα σχεδιάζεται αναβάθμιση των δυνατοτήτων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», με θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να δηλώνουν και όσους εργαζόμενους ασφαλίζουν και πληρώνουν με εργόσημο.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις βέβαια - ορισμένες από τις οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να κρύβουν κινδύνους για τους εργαζόμενους, ανάλογα με την τελική διατύπωση των διατάξεων - δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, το οποίο βασίζεται σε ένα τεράστιο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που ενισχύεται και με το παρόν πολυνομοσχέδιο.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μπουρλότο σε επικουρική, εφάπαξ και κύρια σύνταξη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, με τη λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής που θα υποβάλει σχετικό πόρισμα, στη σύνθεση της οποίας ξεχωρίζει η συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Τα σημάδια τόσο από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής όσο και από τις συναντήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Ν. Μηταράκη, με φορείς και τις τοποθετήσεις του επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια. Χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη είναι η πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού με συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ, από τη συνάντηση έγινε φανερό πως πέραν της επικουρικής, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα εφάπαξ αλλά και η κύρια σύνταξη, για την οποία το κυβερνητικό στέλεχος, όσον αφορά το «ανταποδοτικό μέρος» που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Δηλαδή, όπως και στην περίπτωση της επικουρικής, να μην υπάρχει εγγύηση ούτε για το ύψος της κύριας σύνταξης, τουλάχιστον στο ανταποδοτικό κομμάτι.

Κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνει:

«Εκτός από την εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος - κατά κάποιο τρόπο ισχύει άλλωστε από 1/1/2015 - η βασική στόχευση αφορά στην οριστική αποδέσμευση του κράτους από την τυπική εξασφάλιση και υποχρέωση χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της δυνατότητας επιλογής φορέα διαχείρισης των εισφορών - κρατικού ή ιδιωτικού - για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021. Πρόθεση δε του υπουργείου είναι στο καινούργιο σύστημα να ενταχθούν υποχρεωτικά όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.).

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν μαζικά την ιδιωτική ασφάλιση, αφού η "δαιμονοποιημένη" και "κακοποιημένη" - διαχρονικά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις - έννοια της σύνταξης και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης μοιάζει γι' αυτούς με όνειρο θερινής νύχτας. Ταυτόχρονα και επειδή θα είναι "ελεύθερη" η επιλογή φορέα, μεταθέτουν την ευθύνη στους ίδιους για το αν θα πάρουν στο τέλος σύνταξη ή όχι...

Οσο για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι συντάξεις τους θα εξαρτώνται και θα διαμορφώνονται με βάση τις συνεχώς φθίνουσες ασφαλιστικές εισφορές των "παλαιών" και την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι εισφορές προφανώς - όπως και τα αποθεματικά ύψους άνω των 6 δισ. - θα "παραδοθούν" στους ιδιώτες προκειμένου να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία δε, μας προκάλεσε η άποψη του κ. Μηταράκη ότι, αν το ΕΤΕΑΠ δεν μεταλλαχθεί σ' αυτό που ανωτέρω περιγράψαμε, θα είναι προτιμότερο να ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ! Κατά δήλωσή του επίσης και με αφορμή το ζήτημα της κάλυψης των απωλειών από τις ασφαλιστικές εισφορές στην επικούρηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα περίπου 8,8 δισ. του "μεγάλου ΑΚΑΓΕ", ο οποίος παρεμπιπτόντως αφορά στην κύρια σύνταξη!

Δεν απέφυγε όμως να αναφερθεί και στην ανταποδοτική σύνταξη του ΕΦΚΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι υπέρ ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος..! Ιδιαίτερα ανησυχητική επίσης είναι η άποψη που εξέφρασε σχετικά με τα ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ), υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης!».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια

Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και για νέες αντεργατικές ανατροπές ετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνουν αποφάσεις απεργιακής ετοιμότητας, ενώ παράλληλα οργανώνουν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων.

Με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση κινητοποιήσεων, με την προετοιμασία απεργίας ενάντια στην επίθεση στα συνδικάτα, στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα). Με ανακοίνωσή της απευθύνεται σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, καλώντας «όλοι μαζί να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο γύψο. Οργανωνόμαστε. Σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο. Με μαζικές διαδικασίες, ενημερώσεις, Γενικές Συνελεύσεις. Γράφουμε νέες δυνάμεις στα σωματεία. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με κάθε τρόπο, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, απεργιακούς αγώνες».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων:

-- Σε σύσκεψη καλεί σήμερα, Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, με θέμα «τις απολύσεις "ενοικιαζόμενων" συναδέλφων από υπηρεσίες της τράπεζας, με στόχο την απόλυση του 10-15% των ενοικιαζόμενων μέχρι τέλος του χρόνου». Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. (πλατεία Μητροπόλεως 10, πίσω από τη Μητρόπολη).

-- Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 16/9, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Στο μεταξύ, προχωρά σε περιοδείες, εξορμήσεις και συναντήσεις με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής συνεχίζει τις περιοδείες για την ενημέρωση των εργαζομένων: Σήμερα, Πέμπτη, σε Νέα Ιωνία (δημοτολόγιο, ληξιαρχείο, ΟΠΑΝ και πολεοδομία), Μαρούσι (παιδικούς σταθμούς), Χαλάνδρι (δημαρχείο και παιδικούς σταθμούς), Καισαριανή (αμαξοστάσιο και ΚΑΠΗ), Πέραμα (καθαριότητα), Λυκόβρυση - Πεύκη (παιδικούς σταθμούς) και Κορυδαλλό (δημαρχείο και Τεχνική Υπηρεσία). Αύριο Παρασκευή σε Πέραμα (δημαρχείο), Καισαριανή (δημαρχείο) και Κορυδαλλό (κοινωνικές υπηρεσίες, ΚΑΠΗ και ΚΕΠ).

Πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις

Στα δεκάδες σωματεία που έχουν πάρει αποφάσεις απεργιακής ετοιμότητας προστέθηκαν η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καλυμνίων.

Οσον αφορά τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποφάσεις έχουν πάρει:

-- Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Πάτρας, Σάμου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νάουσας και Κέρκυρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ