Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επιβεβαιώνει ότι η... «ανάπτυξη για όλους» σημαίνει τσάκισμα των εργαζομένων

Ο κλάδος του Τουρισμού, ο οποίος προβάλλεται από όλα τα αστικά επιτελεία ως μια από τις βασικές «ατμομηχανές» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική επιβεβαίωση για το ότι η «ανάπτυξη για όλους», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η «δίκαιη ανάπτυξη», που έλεγε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζονται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα «ρεκόρ» του Τουρισμού τα τελευταία χρόνια, σε έσοδα, αφίξεις κ.τ.λ. πάνε «πακέτο» με τη μείωση των μισθών, την αύξηση της μερικής απασχόλησης και συνολικά της «ευελιξίας», τη μεγάλη αύξηση του χρόνου εργασίας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την εξέταση μελετών και στοιχείων που αφορούν στον κλάδο και συγκεκριμένα από: Τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την περίοδο 2009-2018. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους Δείκτες Απασχόλησης, Ωρών Εργασίας και Αμοιβών. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΙΚΑ για τη μηνιαία απασχόληση. Την Ερευνα Συνόρων που διεξάγει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν πως πίσω από τη βιτρίνα των 5άστερων ξενοδοχείων και των χλιδάτων επιχειρήσεων του κλάδου του Τουρισμού κρύβεται η εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων τους οποίους ξεζουμίζουν οι εργοδότες, έχοντας τη στήριξη των εργατοπατέρων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ).

Αβαντάροντας την αντεργατική επίθεση, αυτοί οι εργατοπατέρες υπέγραψαν κλαδική σύμβαση που «νομιμοποίησε» ανοιχτά την επταήμερη εργασία, ενώ αυτή είναι η σύμβαση την οποία «επέκτεινε» με διθυράμβους η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή προβλέπεται ότι εφόσον η πληρότητα είναι πάνω από 70%, οι μεγαλοξενοδόχοι μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε μέρα «τους θερινούς μήνες για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και τους χειμερινούς μήνες από 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου», και τις μέρες ανάπαυσης, αποδίδοντας απλά πρόσθετη αμοιβή!

Πάνω σε αυτό το έδαφος έχει ανοίξει η όρεξη των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του κλάδου για περισσότερα, ζητώντας από την κυβέρνηση παραπέρα ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

«Απογείωση» της μερικής απασχόλησης

Από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ προκύπτει ότι η συνολική απασχόληση (πλήρης και μερική) στον συγκεκριμένο κλάδο αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 12,7%. Αναλυτικότερα η συνολική απασχόληση σημειώνει πτώση κατά το κομμάτι της περιόδου 2009-2013, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση της πλήρους απασχόλησης.

Από το 2014 και μετά η συνολική απασχόληση σημειώνει αύξηση, αλλά με όλο και μικρότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, η συνολική απασχόληση το γ' τρίμηνο του 2014 συγκριτικά με το γ' τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 17,9%. Για το ίδιο τρίμηνο μεταξύ των ετών 2015/2014 αυξήθηκε κατά 8,4%, το 2016/2015 κατά 4,4%, το 2017/2016 κατά 4,6% και το 2018/2017 κατά 3,1%.

Αναλυτικότερα η πλήρης απασχόληση σημειώνει πτώση την περίοδο 2009-2013 και από το 2014 και μετά αύξηση. Σε όλη την περίοδο 2009-2018 ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της πλήρους απασχόλησης είναι «οριακά αυξητικός», μόλις 0,3%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το γ' τρίμηνο του 2009 η πλήρης απασχόληση ήταν 329.000, του 2013 έπεσε στους 252.000 και του 2018 ανέβηκε στους 351.000.

Αντίθετα, όπως διαπιστώνει η μελέτη, για τη μερική απασχόληση «παρατηρούμε ότι υπάρχει μια διαχρονική τάση αύξησης, που είναι πιο έντονη στα Καταλύματα και την Εστίαση» και πως «σε αντίθεση με τους πλήρους απασχόλησης, οι απασχολούμενοι μερικής απασχόλησης καταγράφουν αυξητική πορεία ακόμα και κατά την περίοδο 2009 - 2013».

Μεταξύ του γ' τριμήνου του 2009 και του γ' τριμήνου του 2018 η μερική απασχόληση αυξάνεται κατά 144,2%. Ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της μερικής απασχόλησης είναι 9,7%. Ενδεικτικά, το γ' τρίμηνο του 2009 ήταν 25.000 και του 2018 ανέβηκε στους 60.000.

Ακόμα πρέπει να αναφερθεί η επισήμανση της μελέτης πως «η πλήρης απασχόληση είναι πιο εξαρτημένη από την εποχικότητα του κλάδου, κάτι το οποίο φαίνεται από τις έντονες διακυμάνσεις που σημειώνει ανά τρίμηνο (σεζόν, εκτός σεζόν), σε αντίθεση με τη μερική απασχόληση όπου δεν παρατηρούνται ανάλογες διακυμάνσεις».

Πιο πολλές ώρες, πιο μικρά μεροκάματα

Από τα στοιχεία των Δεικτών Απασχόλησης, Ωρών Εργασίας και Αμοιβών σε βασικούς τομείς της οικονομίας για το γ' τρίμηνο 2018 της ΕΛΣΤΑΤ για τον συγκεκριμένο κλάδο, επιβεβαιώνεται καταρχάς η αύξηση της απασχόλησης, ενώ προκύπτουν δύο ακόμα πολύ σημαντικά στοιχεία:

-- Πολύ μεγάλη αύξηση των ωρών εργασίας (το σύνολο των ωρών που δουλεύει το σύνολο του προσωπικού), που δεν ακολουθείται όμως από την αύξηση της μισθολογικής δαπάνης.

-- Η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης έχει σχεδόν παράλληλη πορεία με την αύξηση της απασχόλησης (πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο), ενώ είναι κατά πολύ μικρότερη της αύξησης του χρόνου εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν εντατικοποίηση της εργασίας και μείωση του μισθού.

Συγκρίνοντας το γ' τρίμηνο των ετών 2010 έως 2018 (έτος βάσης το 2010 = 100) προκύπτει ότι το 2010 ο δείκτης απασχόλησης ήταν 108, ωρών εργασίας 117,4 και αμοιβών 105,5. Το 2018 ο δείκτης απασχόλησης ήταν 187,6, ωρών εργασίας 271,1 και αμοιβών 206. Σύμφωνα με τους δείκτες, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν 2,3 φορές, η απασχόληση 1,7 φορές και οι αμοιβές 1,9 φορές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και εξέταση στοιχείων του ΕΦΚΑ και του ΙΚΑ. Το μέσο μεικτό μεροκάματο τον Ιούλη του 2011 στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια με 10 εργαζόμενους και πάνω ήταν 50,84 ευρώ. Τον Ιούλη του 2018 έπεσε στα 39,56 ευρώ.

«Τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο...»

Κι όλα αυτά, όταν το 2018 τα αστικά επιτελεία καταγράφουν τα μεγαλύτερα «ρεκόρ» για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των αμιγώς τουριστικών εσόδων, που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ και υπερδιπλάσια έσοδα για την οικονομία από την άνοδο των μεταφορών, του shopping και του εσωτερικού τουρισμού, που υπολογίζονται ότι συνολικά το 2018 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 21 δισ. ευρώ». Το παραπάνω απόσπασμα από ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού τον Γενάρη του 2019 αποτυπώνει ξεκάθαρα τον χορό δισεκατομμυρίων που έχουν στήσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου στις πλάτες των εργαζομένων.

Η τάση αύξησης των εσόδων μάλιστα συνεχίστηκε και το α' εξάμηνο του 2019. Το ΙΝΣΕΤΕ σημειώνει σχετικά: «Ως αποτέλεσμα, το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση εσόδων που υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

Ζητούν ένταση της επίθεσης

Για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου απαιτούν ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συναντήθηκε στα τέλη Αυγούστου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΤΕ, με διάφορα προσχήματα ζήτησε περαιτέρω μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους (στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών), μη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ (προκειμένου να δίνονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί και μεροκάματα), ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας ώστε να μπορούν να αναγκάζουν τον εργαζόμενο να δουλεύει όσες ώρες θέλουν και όποτε θέλουν.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ ζήτησε:

  • «Οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) (...) παροχή έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές των συνεπών επιχειρήσεων (...) Κίνητρα για την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις των κλάδων της οικονομίας στους οποίους υπάρχει σε ισχύ κλαδική ΣΣΕ».
  • «Πρόβλεψη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, της δυνατότητας απόκλισης από όρους της ΣΣΕ σε περιοχές - επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα ή παρουσιάζουν συγκεκριμένες, γεωγραφικές κυρίως, ιδιαιτερότητες».
  • «Αντιμετώπιση των αντι-ασφαλιστικών και αντι-αναπτυξιακών χαρακτηριστικών του ασφαλιστικού συστήματος»...
  • «Τροποποίηση της διαδικασίας αναγγελίας υπερεργασίας, χορήγησης άδειας και αλλαγών στο ωράριο εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των δυσανάλογα υψηλών προστίμων που προκύπτουν από έκτακτες αλλαγές βαρδιών, ρεπό κ.λπ.».

Απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, μόνη λύση για τους εργαζόμενους και στον κλάδο του Τουρισμού είναι η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων, η ενιαία πάλη για να μπουν μπροστά οι δικές τους ανάγκες, τα δίκαια αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης κ.ά.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Κλάδος Τουρισμού: Επιβεβαιώνει ότι η «ανάπτυξη για όλους» σημαίνει τσάκισμα των εργαζομένων
  • «Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής»: Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη συνδικάτων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
  • Εργατικό Κέντρο Τρικάλων: Αποφασιστικό χτύπημα στα όργια νοθείας των εργατοπατέρων
  • ΟΒΣΑ: Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας απέναντι στη νέα κυβερνητική επίθεση
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Χτύπημα στα όργια νοθείας των εργατοπατέρων

Κάτω από την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων

Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών σωματείων των Τρικάλων ενάντια στη νοθεία στο Εργατικό Κέντρο
Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών σωματείων των Τρικάλων ενάντια στη νοθεία στο Εργατικό Κέντρο
Το σημαντικό χτύπημα στα όργια νοθείας των εργατοπατέρων, κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, το οποίο ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, με τη ΔΑΣ να καταγράφει ταυτόχρονα άνοδο σε ψήφους, ποσοστό και έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες, η ΔΑΣ πήρε 31 ψήφους (από 20 στο προηγούμενο συνέδριο, το 2015) και 4 έδρες στο ΔΣ (από 2).

Το κοινό ψηφοδέλτιο ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ πήρε 61 ψήφους (από 82), καταλαμβάνοντας 9 έδρες στο ΔΣ (από 11) και εκλέγοντας 1 αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ (από 2), ενώ η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» πήρε 6 ψήφους και καμία έδρα.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιχειρούσαν να «φυτέψουν» 100 νόθους αντιπροσώπους!

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμιστεί είναι ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιχειρούσαν το προηγούμενο διάστημα να κάνουν συνέδριο με... διπλάσιους αντιπροσώπους (!) μέσα από όργια νοθείας, γεγονός που αποτράπηκε κάτω από την αποφασιστική στάση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου είχε γίνει το 2015. Από το Μάη του 2018 η τότε μονοπαραταξιακή διορισμένη διοίκηση της ΠΑΣΚΕ, με το σιγοντάρισμα της ΔΑΚΕ και άλλων δυνάμεων, επιδίωξε τρεις φορές να οργανώσει συνέδριο με πλήθος νόθων αντιπροσώπων, πίσω από την πλάτη των σωματείων και των εργαζομένων. Οπως είχε καταγγελθεί τότε, στο ΕΚ Τρικάλων είχαν εκλεγεί περίπου 203 αντιπρόσωποι από 133 την προηγούμενη φορά (!), δηλαδή ψήφισαν 1.400 εργαζόμενοι παραπάνω, γεγονός αφύσικο για σωματεία που δεν έχουν καμία δραστηριότητα, για ένα Εργατικό Κέντρο που στις συγκεντρώσεις του οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τα 50 άτομα...

Ολο αυτό το διάστημα οι ταξικές δυνάμεις έβγαλαν στη φόρα τα άπλυτά τους, ανέδειξαν σε όλους τους εργαζόμενους του νομού συγκεκριμένες περιπτώσεις «σωματείων» - φαντασμάτων που κάνανε εκλογές σε... καφενέδες και σοκάκια των Τρικάλων και των ορεινών χωριών! Διαδικασίες ξένες προς την εργατική τάξη, που μοναδικό στόχο είχαν τη διάλυση του εργατικού κινήματος και το σφιχταγκάλιασμά του με την εργοδοσία.

Ετσι, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων έγιναν πραγματικές εκλογές σε 3 σωματεία όπου είχε διαπιστωθεί τεράστια νοθεία και ταυτόχρονα δεν εγκρίθηκαν και άλλοι νόθοι αντιπρόσωποι.

Με αυτήν την προσπάθεια οι πραγματικοί αντιπρόσωποι τώρα πλέον ήταν 106, ενώ πριν από ένα χρόνο η πλειοψηφία των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ επιχειρούσε να πραγματοποιήσει νόθο συνέδριο με τουλάχιστον 203 αντιπροσώπους! Να σημειωθεί μάλιστα ότι με αυτόν τον αριθμό νόθων αντιπροσώπων θα έβγαζαν 4 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Αποκαλυπτικό ξεσκέπασμα «σωματείων» - φαντασμάτων

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα παρακάτω συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Το «Σωματείο Οικοδόμων - Ξύλου & Συναφών Επαγγελμάτων», που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ και πρόεδρός του ήταν ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Κόσσυβας. Το σωματείο αυτό παρουσίαζε 787 ψηφίσαντες και 39 αντιπροσώπους στο ΕΚ Τρικάλων. Με την πραγματοποίηση πραγματικών εκλογών είχε 163 ψηφίσαντες και 8 αντιπροσώπους!
  • Το «Περιφερειακό Σωματείο Υπαλλήλων Τρικάλων», που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, με πρόεδρο τον Θ. Χαχάμη (εργαζόμενο στον ΟΣΕ) και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Τρικάλων και γραμματέα τον Ε. Μπούγλα (εργαζόμενο κι αυτόν στον ΟΣΕ) και επίσης μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Το σωματείο αυτό εμφάνιζε 393 ψηφίσαντες και 20 αντιπροσώπους σε εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο ορεινό χωριό Χρυσομηλιά Καλαμπάκας! Με την πραγματοποίηση πραγματικών εκλογών είχε μόλις 34 ψηφίσαντες και 2 αντιπροσώπους!
  • Το «Συνδικάτο ΟΤΑ - ΔΕΥΑ Τρικάλων», που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Π. Διαμαντόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Τρικάλων και γραμματέας ο Μ. Μαντέλλας, πρώην πρόεδρος του ΕΚ. Το σωματείο αυτό παρουσίαζε 294 ψηφίσαντες και 15 αντιπροσώπους στο ΕΚ. Με την πραγματοποίηση πραγματικών εκλογών είχε 64 ψηφίσαντες και 3 αντιπροσώπους!
  • Επίσης, άλλα 2 τέτοια «σωματεία», το «Εργαζομένων στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος», που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και παρουσίαζε 393 ψηφίσαντες και 20 αντιπροσώπους και το «Οικοδόμων Διαλεχτού και Περιχώρων» που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ και παρουσίαζε 235 ψηφίσαντες και 12 αντιπροσώπους, εντέλει δεν έκαναν καθόλου εκλογές για προφανείς λόγους!

Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένη και την ανοδική πορεία της ΔΑΣ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ αποφάσισαν να κατέβουν μαζί σε κοινό ψηφοδέλτιο για να μη χάσουν τις καρέκλες στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ωστόσο και πάλι είχαν απώλεια 2 εδρών.

Ηταν περισσότεροι οι αντιπρόσωποι που προσπέρασαν την τρομοκρατία που δέχθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες, δημοτικές αρχές, εργοδοσία, εργοδοτικούς συνδικαλιστές και ψήφισαν τη δύναμη που θα είναι στο πλευρό τους για τις διεκδικήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Ανακοίνωση της ΔΑΣ

Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της επισημαίνει το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων μόνο μέσα από την καθοριστική παρέμβαση της ΔΑΣ και των ταξικών σωματείων.

«Αποδεικνύεται ότι μόνο η ενεργή, μαζική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στα σωματεία μπορεί να αποτελέσει απάντηση στη νοθεία και να εξασφαλίσει την αποτύπωση του πραγματικού συσχετισμού που υπάρχει, τη γνήσια θέληση των εργαζομένων», επισημαίνει.

Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη:

«Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, τα ταξικά σωματεία στάθηκαν πιστοί απέναντι στις δεσμεύσεις τους στους εργαζόμενους των Τρικάλων, ώστε οι διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος να αποκτήσουν το χαρακτήρα που τους πρέπει και απαιτούν οι δύσκολες εποχές που ζούμε: Ενός πραγματικού εργατικού συνεδρίου, με συνέδρους - αντιπροσώπους εκλεγμένους μέσα από ζωντανές διαδικασίες, χωρίς νοθείες και αλχημείες που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς, με τα προβλήματα της τάξης μας σε πρώτο πλάνο, μακριά από τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Οι αντιπρόσωποι που ψηφίσανε τη ΔΑΣ, παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν με το ΠΑΜΕ, έκαναν το βήμα γιατί σκεφτήκανε ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ:

-- Δεν θα υπήρχαν σωματεία που μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, με τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, συσπειρώνουν εργαζόμενους, κάνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, γυρνάνε στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουν, οργανώνουν, κινητοποιούν, απεργούν.

-- Δεν θα υψωνόταν φωνή για κάθε παραβίαση, κάθε απλήρωτο, κάθε κόψιμο μισθού, σύνταξης, κάθε εργοδοτικό έγκλημα στους χώρους δουλειάς, κάθε απόλυση, κάθε κόψιμο ρεύματος ή νερού, κάθε πλειστηριασμό λαϊκού σπιτιού.

-- Δεν θα ένιωθε η πόλη ότι υπάρχει διαμαρτυρία, συγκέντρωση, απεργία, αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ και οι συγκεντρώσεις υπαρκτών εργαζομένων.

Οι δύσκολοι αλλά και όμορφοι αγώνες είναι μπροστά μας και θα τους δώσουμε μαζί για την ανασύνταξη - αναζωογόνηση, την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος στο νομό μας, να γίνει όπλο των εργαζομένων, φόβητρο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Σ' αυτόν τον αγώνα απλώνουμε το χέρι και σε όλους τους αντιπρόσωπους που σκέφτηκανε να ψηφίσουν τη ΔΑΣ και δεν έκαναν όμως το βήμα μπροστά στην πίεση και τις απειλές. Απλώνουμε το χέρι σε κάθε τίμιο εργαζόμενο στους χώρους δουλειάς, να συμπορευτούμε μαζί στην ανασύνταξη του κινήματος, για να είναι το Εργατικό Κέντρο Νομού Τρικάλων το στήριγμα όλων των εργαζομένων, ο συνάδελφός τους σε κάθε στιγμή στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά».

Κλιμακώνουμε τον αγώνα με εφόδιο την πείρα από τη δράση μας

Πλευρές από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Από τη μαζική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη μαζική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Η ανάγκη ενίσχυσης της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενιαία με τον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την απαλλαγή του από τη συνδικαλιστική μαφία και τον εργατοπατερισμό, αναδείχθηκε στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη, ενόψει του συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, με θέμα «Το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, στην πάλη και δράση είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής».

Μέσα από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών μεταφέρθηκε πολύτιμη πείρα, παρουσιάστηκαν με ζωντανά παραδείγματα από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς οι επιπτώσεις της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, καθώς και πείρα από την προσπάθεια ανάπτυξης μαζικών εργατικών αγώνων ενάντια σε αυτήν την πολιτική, για να βγουν στο προσκήνιο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Πλευρές από αυτήν την πείρα κατέγραψε και παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Μόνη απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία ο δικός μας οργανωμένος αγώνας

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Κυριάκος Τσιαούσης, αναφέρθηκε στα δισ. ευρώ που εξασφάλισαν για άλλη μια χρονιά οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, πατώντας «στα τσακισμένα μεροκάματα, στα τσακισμένα δικαιώματα, στο ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας, στη μετατροπή των διακοπών σε ένα πανάκριβο και απαγορευτικό εμπόρευμα για την πλειοψηφία του λαού».

«Οι μουρμούρες στην αρχή της σεζόν ότι δεν πάει καλά ο κλάδος», πρόσθεσε, «ήταν άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για να διασφαλίσουν νέες ενισχύσεις και από την άλλη να στοιβάξουν όλο τον κόσμο στη λογική ότι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις, να βάλουμε πλάτη ώστε να μην ενοχληθεί η δραστηριότητά τους και να μη διαταραχθεί η κερδοφορία τους».

Τόνισε ότι «φαινόμενα όπως ο βασανισμός νέου εργαζόμενου στην Κέρκυρα, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, η απλήρωτη εργασία, τα εργατικά "ατυχήματα", θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να πληθαίνουν όσο θα επιβάλλεται χωρίς αντίσταση αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Περιέγραψε τη μάχη που δίνει το Συνδικάτο προκειμένου να κατανοήσουν οι νέοι εργαζόμενοι ότι οι αποδοχές του καθενός, οι όροι εργασίας, δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι προϊόν ατομικής διαπραγμάτευσης - προφορικής συμφωνίας, αλλά αποτέλεσμα κατοχύρωσης μέσα από κλαδικές συμβάσεις.

«Δεν υπάρχουν τρίτες δυνάμεις οι οποίες θα εγγυηθούν τα κεκτημένα μας, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας. Ο μόνος διεκδικητής και εγγυητής είναι ο δικός μας οργανωμένος αγώνας», ξεκαθάρισε. «Δεν θα επιτρέψουμε στην πόρτα της κουζίνας να σταματάει η δημοκρατία. Αυτός που αγαπάει την τέχνη του, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, είναι και ο πρώτος που θα πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει αμοιβές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας».

Ανοίγουμε δρόμο με την παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς

Στις μικρές νίκες που είχαν οι εργαζόμενοι με τη δράση τους και την παρέμβασή τους, μαζί με το σωματείο τους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Οπως είπε, υπάρχει διάθεση από νέο κόσμο να μπει στο σωματείο, να το γνωρίσει και να παλέψει μέσα από τις γραμμές του. Υπάρχει διάθεση από κόσμο που είδε το σωματείο να δίνει μαζί του τη μάχη για τα προβλήματά του.

Παρουσίασε τις συνθήκες εργασίας στα εμπορικά καταστήματα την περίοδο του καλοκαιριού, όπως π.χ. στην Τσιμισκή, όπου «οι εργαζόμενοι δούλευαν όλες τις Κυριακές χωρίς σταματημό, κόπηκαν ρεπό και άδειες, ακόμα και αναρρωτικές άδειες πήγαιναν πίσω για να μπορέσει να βγει το πρόγραμμα. Η δουλειά από το πρωί ως το βράδυ στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ, είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο (...) Η πίεση της εργοδοσίας γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, οι απειλές είναι καθημερινό φαινόμενο. Π.χ. μια εργαζόμενη σε γνωστή εταιρεία παιχνιδιών κατήγγειλε ότι δεν επιτρέπουν στις εργαζόμενες στα ταμεία να πάνε τουαλέτα ούτε για γυναικολογικούς λόγους. Σε εμπορικό κατάστημα στο αεροδρόμιο, έγιναν απολύσεις επειδή ζήτησαν να έχουν ένα σκαμπό στο ταμείο, να κάνουν διάλειμμα και να μη δουλεύουν 16 ώρες το 24ωρο».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, μίλησε για τις μικρές νίκες του σωματείου σε χώρους, που όμως ανοίγουν δρόμο. Π.χ. στον «ΑΒ Βασιλόπουλο», μετά από παρέμβαση του σωματείου, μειώθηκαν οι απλήρωτες ώρες, οι εργαζόμενοι κάνουν διάλειμμα, τους δόθηκαν παπούτσια εργασίας, τους παρέχονται σάντουιτς, φρούτα και νερά. Στα «My Market», μετά από παρέμβαση του σωματείου άρχισαν να παίρνουν επιδόματα οι κρεοπώλες, οι εργαζόμενοι διεκδικούν χορήγηση παπουτσιών ασφαλείας και τοποθέτηση προϊόντων σε χαμηλότερα ράφια, για να μπορούν να είναι εύκολα προσβάσιμα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλα σούπερ μάρκετ, απέναντι στην εργοδοσία, που αντιδρά, απειλώντας ότι θα απαγορεύσει τη συνδικαλιστική δράση.

Πάλη για το δίκιο μας απέναντι στα αφηγήματα του κεφαλαίου

Η Φένια Ματζουλά, από την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στους αγώνες που δόθηκαν στον κλάδο τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα στη ΣΙΔΕΝΟΡ.

Οπως είπε, «ο δίμηνος αγώνας των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ έβαλε ένα λιθαράκι στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, απαιτώντας επιχειρησιακή ΣΣΕ με ανάκτηση των απωλειών της κρίσης. Οι εργαζόμενοι οργάνωσαν τον αγώνα τους μέσα από μαζικές συνελεύσεις, με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, με κινητοποιήσεις στην πύλη του εργοστασίου, με κινητοποίηση στην Αθήνα στα κεντρικά της εταιρείας, με ενημέρωση προς τους εργαζόμενους της εταιρείας ΣΟΒΕΛ, του ίδιου ομίλου, "ΒΙΟΧΑΛΚΟ"».

«Συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, κράτησαν το ηθικό τους ψηλά όταν η εργοδοσία τούς έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, στέλνοντας εξώδικο για διαφυγόντα κέρδη στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, σπρώχνοντας σε διαθεσιμότητα σχεδόν το σύνολο του εργοστασίου για δυο βδομάδες, οργανώνοντας αντισυγκεντρώσεις με τα "καλά παιδιά" της, απολύοντας τους συμβασιούχους, φυτεύοντας ασφαλίτες στο προαύλιο του εργοστασίου μέχρι και λίγη ώρα πριν από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου», τόνισε.

Σχολιάζοντας ότι το παράδειγμα της ΣΙΔΕΝΟΡ αναδεικνύει την απάτη του αφηγήματος ότι «μέσα από την ανάπτυξη θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους», επισήμανε πως η επιχείρηση, παρότι επανήλθε σε κερδοφορία, «αρνήθηκε να δώσει πίσω έστω και ένα ευρώ από αυτά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, από τον κλεμμένο ιδρώτα τους όλα τα χρόνια της κρίσης, από περικοπές που έφτασαν έως και το 25%», ενώ «μεγάλος αριθμός εργατών αμείβεται με μισθούς κοντά στον κατώτατο, επανέρχεται η εργολαβοποίηση, αυξάνεται η πίεση για 12ωρα»...

«Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο αντίπαλο», κατέληξε, «ο αγώνας μας απαιτεί διάρκεια και υπομονή, απαιτεί τη συσπείρωσή μας με τους εργαζόμενους και από άλλους κλάδους, αλλά και με την υπόλοιπη κοινωνία, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους».

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας η συνδικαλιστική δράση

Μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε επίσης η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, την οποία έρχεται να ενισχύσει η κυβέρνηση με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί στον συνδικαλιστικό νόμο.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των μελών της διοίκησης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, που απολύθηκαν επειδή μπήκαν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αξιοπρεπείς αμοιβές στα διαλογητήρια - ψυγεία της περιοχής.

Η αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου, Κ. Χατζηθεοδωρίδου, η οποία μέχρι την άνοιξη δούλευε στη συνεταιριστική βιομηχανία «Venus» στη Βέροια, περιγράφει τα εξής αποκαλυπτικά:

«Πέρυσι τον Ιούλιο, το Σωματείο ανέδειξε ένα σοβαρό εργατικό "ατύχημα", από τα πολλά που συμβαίνουν σε όλο τον κλάδο και ιδιαίτερα στα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία της περιοχής.

Εννοείται ότι στο μοίρασμα της ανακοίνωσης τα διευθυντικά στελέχη της "Venus" φώναξαν την ΟΠΚΕ να μας πετάξει έξω, όλο το προεδρείο του συνδικάτου καθώς και τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας, που συμμετείχε στην εξόρμηση. Βέβαια η τρομοκρατία δεν πέρασε, η ανακοίνωση του συνδικάτου μοιράστηκε στους εργαζόμενους.

Τον φετινό Ιούλη, που ήταν να επαναπροσληφθούμε, η "Venus" μάς είπε ορθά - κοφτά ότι δεν προσλαμβάνει συνδικαλιστές που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και να πάμε να βρούμε αλλού δουλειά! Σήμερα είμαστε άνεργοι 5 άτομα, 4 συνδικαλιστές και ο συνάδελφος που έπαθε το ατύχημα...

Ενώ από τη μία βγαίνουν και ζητάνε εργατικά χέρια και μετάκληση μεταναστών, από την άλλη αρνούνται να μας προσλάβουν γιατί αναδείξαμε τα προβλήματα του κλάδου, γιατί απλά κάναμε το συνδικαλιστικό μας καθήκον.

Βέβαια, άμεση ήταν η αντίδραση του συνδικάτου, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, προσφυγή στην τριμερή Επιθεώρηση Εργασίας, οργάνωση κινητοποιήσεων έξω από τη "Venus" και έπεται συνέχεια. Σε όλες τις κινητοποιήσεις η αστυνομία ήταν εκεί για να υπερασπιστεί την εργοδοσία. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα κέρδη των βιομηχανιών πάνε πλάι - πλάι με την ένταση της καταστολής.

(...) Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ξαναπροσληφθούμε. Δεν το βάζουμε κάτω παρά τις δύσκολες μέρες που περνάμε, εμείς και οι οικογένειές μας».

Οπλο μας η συλλογική οργάνωση και δράση

Ο Στέφανος Λαγόπουλος, από τη Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Μετρό, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, περιέγραψε ότι η ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου σημαίνει για τους εργαζόμενους στις κατασκευές δουλειά ήλιο με ήλιο, Σάββατα, Κυριακές, απλήρωτες υπερωρίες, μεροκάματα των 25 και 30 ευρώ.

«Αυτή η ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου είναι που επιτάσσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, αυτό έρχεται και η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ολοκληρώσει», επισήμανε.

«Η πραγματική δημοκρατία βρίσκεται στη δράση των ταξικών δυνάμεων», τόνισε, «εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις από τα κάτω, με συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με πραγματική συζήτηση και προβληματισμό. Αυτές τις διαδικασίες έχουν αγκαλιάσει οι συνάδελφοι. Ετσι πετύχαμε και νίκες σαν κλάδος, από το μικρότερο πρόβλημα μέσα στο εργοτάξιο μέχρι την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Αυτή τη δράση και οργάνωση είναι που φοβούνται, αυτή την ενότητα των εργατών, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Σαν Σωματειακή Επιτροπή του Μετρό πραγματοποιήσαμε συσκέψεις και συνελεύσεις στα μεγαλύτερα εργοτάξια όλο το προηγούμενο διάστημα με καθολική συμμετοχή, πήραμε αποφάσεις μέσα στα σκάμματα, ανοίξαμε συνολικότερα το ζήτημα της υπογραφής κλαδικής σύμβασης, και με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε, με απεργιακή απάντηση όποτε και αν τολμήσουν να καταθέσουν τον απεργοκτόνο νόμο».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Οι παρεμβάσεις στη ΔΕΗ από τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας και Λάρισας. Οι απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Νέα εργατικά «ατυχήματα» σε υπηρεσίες καθαριότητας δήμου

Δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Ηλιούπολης.

Συγκεκριμένα, μία εργαζόμενη τραυματίστηκε στο χέρι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ράμματα, ενώ άλλη μία έπαθε διάστρεμμα στο πόδι.

Την εντατικοποίηση και τις ελλείψεις προσωπικού επισημαίνει ως βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για τα συχνά «ατυχήματα» το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης.

«Στο όνομα της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού, καθημερινά σε όλους τους χώρους δουλειάς παραβλέπονται οι αντίξοες συνθήκες εργασίας και καταστρατηγούνται τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Οπως εξηγεί, παρά τις παρεμβάσεις του, υπάρχουν διπλοβάρδιες στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στην αποκομιδή, παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Το σωματείο διεκδικεί:

-- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών.

-- Οργάνωση εργασίας με κριτήριο την ασφάλεια και την προστασία της υγείας του εργαζόμενου.

-- Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας.

-- Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Συρία

Στη Δαμασκό της Συρίας βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ύστερα από πρόσκληση της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων της Συρίας.

Η αντιπροσωπεία συμμετείχε σε διεθνή εκδήλωση αλληλεγγύης με τους εργαζομένους και το λαό της Συρίας που διοργάνωσε η Γενική Ενωση Εργαζομένων της χώρας στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, μαζί με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων Αραβικών Χωρών.

Το ΠΑΜΕ μετέφερε τη σταθερή αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας με τους λαούς της Μέσης Ανατολής ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και τη στήριξή του στο δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το παρόν τους και το μέλλον τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη διοίκηση του νοσοκομείου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων (συμβασιούχων και μόνιμων) πραγματοποιήθηκε χτες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου τόνισε ότι οι ευθύνες για την ανακύκλωση των εργαζομένων είναι διαχρονικές, καθώς όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις συντηρούν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων και των εργαζομένων με μπλοκάκι, όπως και η σημερινή.

Σημείωσαν ακόμη ότι αρκετοί εργαζόμενοι (νοσηλευτές, καθαριστές, τραπεζοκόμοι, μάγειροι) έχασαν και χάνουν τη δουλειά τους, έπειτα από ένα διάστημα δύσκολων εργασιακών συνθηκών, που οξύνθηκαν με την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο νοσοκομείο, τις διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τα πολλαπλά πόστα και καθήκοντα.

Σήμερα, όπως κατήγγειλαν, η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Η συνεχής αποχώρηση εργαζομένων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία τμημάτων και κλινικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στην τραπεζαρία και στην καθαριότητα, όπου οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη για 2 - 3 πόστα και εξαιτίας της εντατικοποίησης αρκετοί δουλεύουν με αρκετά προβλήματα υγείας.

«Η διοίκηση για άλλη μια φορά προσπάθησε με ευχολόγια να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις απολύσεις, λέγοντας ότι είναι λήξη σύμβασης και μάλιστα παρουσίασε σαν επίτευγμα την πρόταση για νέους συμβασιούχους», καταγγέλλει το Σωματείο που προσανατολίζεται στην κλιμάκωση του αγώνα, με μαζική κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ μόλις αναλάβει η νέα διοίκηση.

ΟΒΣΑ
Κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου

Κάλεσμα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ της Αττικής να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί τη μέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΒΣΑ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Σχετικά με τα υπέρογκα, συσσωρευμένα χρέη των χιλιάδων μικρών ΕΒΕ προς τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές και ΔΕΗ, το ΔΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι αποτέλεσμα έχουν τη συνέχιση του καθεστώτος απειλών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων, «τον κίνδυνο να χάσουν σπίτια, μαγαζιά και εργαλεία».

Η ΟΒΣΑ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την ίδια πολιτική, διατηρεί στο ακέραιο όλους τους νόμους των προηγούμενων, "τιμωρεί" τους συναδέλφους που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις πολυάριθμες υποχρεώσεις τους και όλα αυτά εν μέσω πανηγυρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης και τώρα της ΝΔ, ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη αυτή δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες, αλλά μια χούφτα μεγαλεμπόρους, μονοπώλια και ομίλους».

Κάνει επίσης αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει μικρομεσαίος επαγγελματίας από τη Χίο, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, αφού όταν σταμάτησε το 2012 να πληρώνει τις δόσεις δανείων που είχε πάρει εξαιτίας της πτώσης του τζίρου του μικρού τυπογραφείου του, τον περασμένο Φλεβάρη η «Alpha Bank» κοινοποίησε μέσω δικαστικού επιμελητή διαταγή πληρωμής για ποσό ύψους 399.000 ευρώ, με αρχικό ποσό του δανείου τα 140.000 ευρώ! Εσπευσε μάλιστα να κοινοποιήσει και την κατάσχεση του σπιτιού που διαμένει μέσω δικαστικού επιμελητή, αλλά και να ορίσει ημερομηνία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ, στην ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι ο εκβιασμός δεν θα περάσει και καλεί όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις αλληλεγγύης για κάθε συνάδελφο που χρωστάει και προσπαθεί να κρατήσει το σπίτι του, τη μικροεπιχείρησή του. «Κάνουμε τα σωματεία μας κάστρα αντίστασης, βροντοφωνάζουμε σε όλους τους βιοτέχνες, εμπόρους και επαγγελματίες: Κανένας μονός του. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων. Διαγραφή και ρύθμιση τώρα μέρους των χρεών των αυτοαπασχολούμενων. Περίθαλψη δωρεάν για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το παραπάνω περιστατικό δείχνει πως βασικό μέλημα των κυβερνήσεων «αφορά τα συμφέροντα μια χούφτας τραπεζιτών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μερικών μεγάλων επιχειρήσεων δίπλα τους. Χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν, πέφτουν σε "αργό θάνατο" γιατί οι λογαριασμοί τους μπλοκάρονται καθημερινά, προκειμένου να ενισχύσουν τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστάνε και τα χρέη τους θεωρούνται ανεξόφλητα, ετοιμάζονται να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφους, αφού πρώτα τους αρμέξουν οικονομικά. Παράλληλα, για τους πιο "τυχερούς" συνεχίζεται το ατελείωτο κυνήγι των δόσεων».

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό νόμο, σε συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την αντίθεσή του και καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα για να καταδικαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση.

Τέλος, καλεί τους μικρούς ΕΒΕ να οργανώσουν την αγωνιστική τους δράση «ενάντια στην πολιτική που εξοντώνει εμάς και τις οικογένειές μας, με νέο σχέδιο δράσης, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με πυρήνα της οργάνωσης το κάθε Σωματείο» και να παλέψουν για:

-- Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.

-- Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.

-- Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

-- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.

-- Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.

-- Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

-- Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.

-- Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

-- Ακατάσχετο λογαριασμό για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ