Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Χτύπημα στα όργια νοθείας των εργατοπατέρων

Κάτω από την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων

Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών σωματείων των Τρικάλων ενάντια στη νοθεία στο Εργατικό Κέντρο
Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών σωματείων των Τρικάλων ενάντια στη νοθεία στο Εργατικό Κέντρο
Το σημαντικό χτύπημα στα όργια νοθείας των εργατοπατέρων, κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, το οποίο ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, με τη ΔΑΣ να καταγράφει ταυτόχρονα άνοδο σε ψήφους, ποσοστό και έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες, η ΔΑΣ πήρε 31 ψήφους (από 20 στο προηγούμενο συνέδριο, το 2015) και 4 έδρες στο ΔΣ (από 2).

Το κοινό ψηφοδέλτιο ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ πήρε 61 ψήφους (από 82), καταλαμβάνοντας 9 έδρες στο ΔΣ (από 11) και εκλέγοντας 1 αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ (από 2), ενώ η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» πήρε 6 ψήφους και καμία έδρα.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιχειρούσαν να «φυτέψουν» 100 νόθους αντιπροσώπους!

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμιστεί είναι ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιχειρούσαν το προηγούμενο διάστημα να κάνουν συνέδριο με... διπλάσιους αντιπροσώπους (!) μέσα από όργια νοθείας, γεγονός που αποτράπηκε κάτω από την αποφασιστική στάση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου είχε γίνει το 2015. Από το Μάη του 2018 η τότε μονοπαραταξιακή διορισμένη διοίκηση της ΠΑΣΚΕ, με το σιγοντάρισμα της ΔΑΚΕ και άλλων δυνάμεων, επιδίωξε τρεις φορές να οργανώσει συνέδριο με πλήθος νόθων αντιπροσώπων, πίσω από την πλάτη των σωματείων και των εργαζομένων. Οπως είχε καταγγελθεί τότε, στο ΕΚ Τρικάλων είχαν εκλεγεί περίπου 203 αντιπρόσωποι από 133 την προηγούμενη φορά (!), δηλαδή ψήφισαν 1.400 εργαζόμενοι παραπάνω, γεγονός αφύσικο για σωματεία που δεν έχουν καμία δραστηριότητα, για ένα Εργατικό Κέντρο που στις συγκεντρώσεις του οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν τα 50 άτομα...

Ολο αυτό το διάστημα οι ταξικές δυνάμεις έβγαλαν στη φόρα τα άπλυτά τους, ανέδειξαν σε όλους τους εργαζόμενους του νομού συγκεκριμένες περιπτώσεις «σωματείων» - φαντασμάτων που κάνανε εκλογές σε... καφενέδες και σοκάκια των Τρικάλων και των ορεινών χωριών! Διαδικασίες ξένες προς την εργατική τάξη, που μοναδικό στόχο είχαν τη διάλυση του εργατικού κινήματος και το σφιχταγκάλιασμά του με την εργοδοσία.

Ετσι, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων έγιναν πραγματικές εκλογές σε 3 σωματεία όπου είχε διαπιστωθεί τεράστια νοθεία και ταυτόχρονα δεν εγκρίθηκαν και άλλοι νόθοι αντιπρόσωποι.

Με αυτήν την προσπάθεια οι πραγματικοί αντιπρόσωποι τώρα πλέον ήταν 106, ενώ πριν από ένα χρόνο η πλειοψηφία των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ επιχειρούσε να πραγματοποιήσει νόθο συνέδριο με τουλάχιστον 203 αντιπροσώπους! Να σημειωθεί μάλιστα ότι με αυτόν τον αριθμό νόθων αντιπροσώπων θα έβγαζαν 4 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Αποκαλυπτικό ξεσκέπασμα «σωματείων» - φαντασμάτων

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα παρακάτω συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Το «Σωματείο Οικοδόμων - Ξύλου & Συναφών Επαγγελμάτων», που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ και πρόεδρός του ήταν ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Κόσσυβας. Το σωματείο αυτό παρουσίαζε 787 ψηφίσαντες και 39 αντιπροσώπους στο ΕΚ Τρικάλων. Με την πραγματοποίηση πραγματικών εκλογών είχε 163 ψηφίσαντες και 8 αντιπροσώπους!
  • Το «Περιφερειακό Σωματείο Υπαλλήλων Τρικάλων», που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, με πρόεδρο τον Θ. Χαχάμη (εργαζόμενο στον ΟΣΕ) και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Τρικάλων και γραμματέα τον Ε. Μπούγλα (εργαζόμενο κι αυτόν στον ΟΣΕ) και επίσης μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Το σωματείο αυτό εμφάνιζε 393 ψηφίσαντες και 20 αντιπροσώπους σε εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο ορεινό χωριό Χρυσομηλιά Καλαμπάκας! Με την πραγματοποίηση πραγματικών εκλογών είχε μόλις 34 ψηφίσαντες και 2 αντιπροσώπους!
  • Το «Συνδικάτο ΟΤΑ - ΔΕΥΑ Τρικάλων», που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Π. Διαμαντόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Τρικάλων και γραμματέας ο Μ. Μαντέλλας, πρώην πρόεδρος του ΕΚ. Το σωματείο αυτό παρουσίαζε 294 ψηφίσαντες και 15 αντιπροσώπους στο ΕΚ. Με την πραγματοποίηση πραγματικών εκλογών είχε 64 ψηφίσαντες και 3 αντιπροσώπους!
  • Επίσης, άλλα 2 τέτοια «σωματεία», το «Εργαζομένων στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος», που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και παρουσίαζε 393 ψηφίσαντες και 20 αντιπροσώπους και το «Οικοδόμων Διαλεχτού και Περιχώρων» που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ και παρουσίαζε 235 ψηφίσαντες και 12 αντιπροσώπους, εντέλει δεν έκαναν καθόλου εκλογές για προφανείς λόγους!

Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένη και την ανοδική πορεία της ΔΑΣ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ αποφάσισαν να κατέβουν μαζί σε κοινό ψηφοδέλτιο για να μη χάσουν τις καρέκλες στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ωστόσο και πάλι είχαν απώλεια 2 εδρών.

Ηταν περισσότεροι οι αντιπρόσωποι που προσπέρασαν την τρομοκρατία που δέχθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες, δημοτικές αρχές, εργοδοσία, εργοδοτικούς συνδικαλιστές και ψήφισαν τη δύναμη που θα είναι στο πλευρό τους για τις διεκδικήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Ανακοίνωση της ΔΑΣ

Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της επισημαίνει το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων μόνο μέσα από την καθοριστική παρέμβαση της ΔΑΣ και των ταξικών σωματείων.

«Αποδεικνύεται ότι μόνο η ενεργή, μαζική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στα σωματεία μπορεί να αποτελέσει απάντηση στη νοθεία και να εξασφαλίσει την αποτύπωση του πραγματικού συσχετισμού που υπάρχει, τη γνήσια θέληση των εργαζομένων», επισημαίνει.

Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη:

«Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, τα ταξικά σωματεία στάθηκαν πιστοί απέναντι στις δεσμεύσεις τους στους εργαζόμενους των Τρικάλων, ώστε οι διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος να αποκτήσουν το χαρακτήρα που τους πρέπει και απαιτούν οι δύσκολες εποχές που ζούμε: Ενός πραγματικού εργατικού συνεδρίου, με συνέδρους - αντιπροσώπους εκλεγμένους μέσα από ζωντανές διαδικασίες, χωρίς νοθείες και αλχημείες που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς, με τα προβλήματα της τάξης μας σε πρώτο πλάνο, μακριά από τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Οι αντιπρόσωποι που ψηφίσανε τη ΔΑΣ, παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν με το ΠΑΜΕ, έκαναν το βήμα γιατί σκεφτήκανε ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ:

-- Δεν θα υπήρχαν σωματεία που μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, με τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, συσπειρώνουν εργαζόμενους, κάνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, γυρνάνε στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουν, οργανώνουν, κινητοποιούν, απεργούν.

-- Δεν θα υψωνόταν φωνή για κάθε παραβίαση, κάθε απλήρωτο, κάθε κόψιμο μισθού, σύνταξης, κάθε εργοδοτικό έγκλημα στους χώρους δουλειάς, κάθε απόλυση, κάθε κόψιμο ρεύματος ή νερού, κάθε πλειστηριασμό λαϊκού σπιτιού.

-- Δεν θα ένιωθε η πόλη ότι υπάρχει διαμαρτυρία, συγκέντρωση, απεργία, αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ και οι συγκεντρώσεις υπαρκτών εργαζομένων.

Οι δύσκολοι αλλά και όμορφοι αγώνες είναι μπροστά μας και θα τους δώσουμε μαζί για την ανασύνταξη - αναζωογόνηση, την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος στο νομό μας, να γίνει όπλο των εργαζομένων, φόβητρο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Σ' αυτόν τον αγώνα απλώνουμε το χέρι και σε όλους τους αντιπρόσωπους που σκέφτηκανε να ψηφίσουν τη ΔΑΣ και δεν έκαναν όμως το βήμα μπροστά στην πίεση και τις απειλές. Απλώνουμε το χέρι σε κάθε τίμιο εργαζόμενο στους χώρους δουλειάς, να συμπορευτούμε μαζί στην ανασύνταξη του κινήματος, για να είναι το Εργατικό Κέντρο Νομού Τρικάλων το στήριγμα όλων των εργαζομένων, ο συνάδελφός τους σε κάθε στιγμή στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ