Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φύκια

Τον επόμενο γύρο της επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ετοιμάζει η κυβέρνηση και την ίδια ώρα προσπαθεί προκλητικά να παρουσιάσει ως «φιλεργατικά» ορισμένα μέτρα που προωθεί στην αγορά εργασίας, για να θολώσει τα νερά. Τέτοια είναι για παράδειγμα η υιοθέτηση της «ηλεκτρονικής κάρτας», μέσω της οποίας υποτίθεται ότι θα ελέγχεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας, με την καταγραφή της ακριβούς ώρας προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, ώστε να χτυπηθεί τάχα η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Επίσης, η αύξηση του κόστους της μερικής απασχόλησης, ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας. Με τέτοια μπαλώματα και αποσπασματικές παρεμβάσεις, που ικανοποιούν και την αξίωση της εργοδοσίας για περιορισμό του «αθέμιτου ανταγωνισμού» ανάμεσα στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση πουλάει στους εργαζόμενους «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Τα όποια μέτρα εξαγγέλλει δεν αλλάζουν την κατεύθυνση της αντεργατικής πολιτικής, που κλιμακώνεται, ούτε πρόκειται να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους. Δεν αλλάζει για παράδειγμα το γεγονός ότι με νόμους τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις, απελευθερώθηκαν οι απολύσεις, μειώθηκαν οι μισθοί και το κόστος των υπερωριών, ενώ η μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε στο 30% του συνόλου των μισθωτών. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα πατάει η μαύρη και αδήλωτη εργασία, αλλά και στη «σιγή νεκροταφείου» που επιβάλλουν η τρομοκρατία της εργοδοσίας και οι αντιαπεργιακοί νόμοι των κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να βασιλεύουν ο φόβος και η αναστολή μπροστά σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Για την αδήλωτη εργασία, επομένως, δεν φταίει η έλλειψη της «ηλεκτρονικής κάρτας», που δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και οι χιλιάδες «νόμιμοι» τρόποι που διαθέτουν για να βαθαίνουν την εργασιακή εκμετάλλευση.

Επιχείρηση...

Τον άλλο μήνα ξεκινάει στην Αθήνα ο β' γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, παρουσία μάλιστα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο. Ετσι εξηγείται το εντατικό «μασάζ», με κάθε είδους δημοσιεύματα που αποθεώνουν την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, για τη «βοήθεια» που διαχρονικά προσφέρουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, με ιστορικές αναφορές και συγκρίσεις ακόμα και με το «σχέδιο Μάρσαλ». Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές στη «θετική γνώμη των Ελλήνων» για τις ΗΠΑ, που έχει «καταφέρει» να εκτινάξει ο πρέσβης τους στην Ελλάδα, όπως επίσης και για το γεγονός ότι πέτυχε το «αδιανόητο»: «Οχι μόνο να μην "ταπεινώσει" τη στροφή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς προς τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά να κάνει και ισότιμους συνομιλητές όλα τα στελέχη της κυβέρνησης...». Σε άλλο δημοσίευμα διαφημίζεται η επένδυση της αμερικανικής εταιρείας ΟΝΕΧ στο Νεώριο της Σύρου, που στην ουσία το μετατρέπει σε βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ παρόμοιες αναφορές γίνονται στις εξαγγελίες του πρέσβη για την «επένδυση» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με χρήματα του αμερικανικού στρατού! Αλλά και η ΕΡΤ συνεχίζει να προβάλλει τη διαφημιστική καμπάνια της αμερικάνικης πρεσβείας, που προπαγανδίζει τα «οφέλη» της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας με σύνθημα «σε κάθε επόμενο βήμα μαζί».

... «ξέπλυμα»

Η κλιμάκωση της επιχείρησης «ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» από διάφορα κέντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί «σήμα κινδύνου» για το λαό, που βλέπει να ανοίγει η βεντάλια των ΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» στην περιοχή, είτε πρόκειται για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, είτε για το Κυπριακό, είτε για τη συμμετοχή της Ελλάδας με πλοίο στη ναυτική αποστολή ενάντια στο Ιράν, είτε για την Ελλάδα - προγεφύρωμα των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια και της περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ. Κάθε τέτοιο προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, κάθε επίκληση στο «αμερικάνικο όνειρο» από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, είναι ένας ακόμα λόγος για να γιγαντώσει η λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της χώρας μας σε μαγνήτη επιθέσεων και κινδύνων.

Εξυγίανση

Γράφαμε πριν από λίγες μέρες στον «Ριζοσπάστη» ότι «η "εξυγίανση" των ελληνικών τραπεζικών ομίλων θα περάσει μέσα από τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Εκθεσή της για τη Δημοσιονομική Εποπτεία, καλεί τις "ελληνικές αρχές να δεσμευθούν ότι δεν θα επεκτείνουν παραπέρα (μετά τις 31/12/2019) τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες και εφαρμογή με συνέπεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και για τη δευτερογενή αγορά "κόκκινων" δανείων». Είναι φανερό επομένως ότι μια βασική πλευρά της «εξυγίανσης» των τραπεζών είναι αυτή που αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, πράγμα καθόλου παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη στην Ελλάδα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον κατασκευαστικό κλάδο, τον οποίο στήριξαν με το αζημίωτο οι τράπεζες. Τώρα όμως που τα δάνεια έσκασαν στα χέρια τους, προσπαθούν με πλειστηριασμούς, εκβιασμούς και κάθε άλλο τρόπο να κλείσουν την ψαλίδα, να μετριάσουν τις απώλειες και με την «εξυγίανση» του χαρτοφυλακίου τους να μπορέσουν ξανά να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Με ποιον τρόπο; Μια άλλη είδηση που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στον Τύπο, δίνει την απάντηση: «Κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για την παροχή πιστωτικής γραμμής - μαμούθ με ξένες και ελληνικές τράπεζες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Lamda Development». Να λοιπόν γιατί καίγονται να «εξυγιάνουν» τις τράπεζες, βάζοντας μεταξύ άλλων στο στόχαστρο και το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1921 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

1935 Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική Απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1943 Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα με οικονομικά αιτήματα. Οι απεργοί, αψηφώντας τα πολυβόλα, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το δημαρχείο.

1947 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-15/9/1947), η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε «...όπως το κέντρο του βάρους για όλη την κομματική δουλειά μετατοπιστεί στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα, για την ανάδειξη του ΔΣΕ στη δύναμη εκείνη που θα φέρει, στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα, τη δημιουργία λεύτερης Ελλάδας...».

1948 Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι - Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι.

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία προέβλεπε σταδιακά τη δασμολογική ένωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ.

1980 Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

1983 Δέκα νεκροί είναι το αποτέλεσμα συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής σε διάστημα 30 ωρών. Αφορμή υπήρξε η πέμπτη «Μέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του δικτατορικού καθεστώτος, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

2009 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ (1975) Αμερικανός καθηγητής Γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ.

2013 Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν. Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοιχτά απειλές κατά του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ