Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φύκια

Τον επόμενο γύρο της επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ετοιμάζει η κυβέρνηση και την ίδια ώρα προσπαθεί προκλητικά να παρουσιάσει ως «φιλεργατικά» ορισμένα μέτρα που προωθεί στην αγορά εργασίας, για να θολώσει τα νερά. Τέτοια είναι για παράδειγμα η υιοθέτηση της «ηλεκτρονικής κάρτας», μέσω της οποίας υποτίθεται ότι θα ελέγχεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας, με την καταγραφή της ακριβούς ώρας προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, ώστε να χτυπηθεί τάχα η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Επίσης, η αύξηση του κόστους της μερικής απασχόλησης, ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας. Με τέτοια μπαλώματα και αποσπασματικές παρεμβάσεις, που ικανοποιούν και την αξίωση της εργοδοσίας για περιορισμό του «αθέμιτου ανταγωνισμού» ανάμεσα στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση πουλάει στους εργαζόμενους «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Τα όποια μέτρα εξαγγέλλει δεν αλλάζουν την κατεύθυνση της αντεργατικής πολιτικής, που κλιμακώνεται, ούτε πρόκειται να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους. Δεν αλλάζει για παράδειγμα το γεγονός ότι με νόμους τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις, απελευθερώθηκαν οι απολύσεις, μειώθηκαν οι μισθοί και το κόστος των υπερωριών, ενώ η μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε στο 30% του συνόλου των μισθωτών. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα πατάει η μαύρη και αδήλωτη εργασία, αλλά και στη «σιγή νεκροταφείου» που επιβάλλουν η τρομοκρατία της εργοδοσίας και οι αντιαπεργιακοί νόμοι των κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να βασιλεύουν ο φόβος και η αναστολή μπροστά σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Για την αδήλωτη εργασία, επομένως, δεν φταίει η έλλειψη της «ηλεκτρονικής κάρτας», που δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και οι χιλιάδες «νόμιμοι» τρόποι που διαθέτουν για να βαθαίνουν την εργασιακή εκμετάλλευση.

Επιχείρηση...

Τον άλλο μήνα ξεκινάει στην Αθήνα ο β' γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, παρουσία μάλιστα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο. Ετσι εξηγείται το εντατικό «μασάζ», με κάθε είδους δημοσιεύματα που αποθεώνουν την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, για τη «βοήθεια» που διαχρονικά προσφέρουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, με ιστορικές αναφορές και συγκρίσεις ακόμα και με το «σχέδιο Μάρσαλ». Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές στη «θετική γνώμη των Ελλήνων» για τις ΗΠΑ, που έχει «καταφέρει» να εκτινάξει ο πρέσβης τους στην Ελλάδα, όπως επίσης και για το γεγονός ότι πέτυχε το «αδιανόητο»: «Οχι μόνο να μην "ταπεινώσει" τη στροφή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς προς τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά να κάνει και ισότιμους συνομιλητές όλα τα στελέχη της κυβέρνησης...». Σε άλλο δημοσίευμα διαφημίζεται η επένδυση της αμερικανικής εταιρείας ΟΝΕΧ στο Νεώριο της Σύρου, που στην ουσία το μετατρέπει σε βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ παρόμοιες αναφορές γίνονται στις εξαγγελίες του πρέσβη για την «επένδυση» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με χρήματα του αμερικανικού στρατού! Αλλά και η ΕΡΤ συνεχίζει να προβάλλει τη διαφημιστική καμπάνια της αμερικάνικης πρεσβείας, που προπαγανδίζει τα «οφέλη» της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας με σύνθημα «σε κάθε επόμενο βήμα μαζί».

... «ξέπλυμα»

Η κλιμάκωση της επιχείρησης «ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» από διάφορα κέντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί «σήμα κινδύνου» για το λαό, που βλέπει να ανοίγει η βεντάλια των ΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» στην περιοχή, είτε πρόκειται για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, είτε για το Κυπριακό, είτε για τη συμμετοχή της Ελλάδας με πλοίο στη ναυτική αποστολή ενάντια στο Ιράν, είτε για την Ελλάδα - προγεφύρωμα των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια και της περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ. Κάθε τέτοιο προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, κάθε επίκληση στο «αμερικάνικο όνειρο» από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, είναι ένας ακόμα λόγος για να γιγαντώσει η λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της χώρας μας σε μαγνήτη επιθέσεων και κινδύνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ