Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΟΥΒΑ
Δεύτερο κοινό συμβούλιο στην Αβάνα

Το δεύτερο κοινό συμβούλιο ΕΕ - Κούβας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην κουβανική πρωτεύουσα, Αβάνα, και η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών με επικεφαλής την ύπατη εκπρόσωπο της ευρωενωσιακής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Πρόεδρο, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, αντίστοιχα. Είχαν προηγηθεί το πρώτο συμβούλιο τον Μάη του 2018 στις Βρυξέλλες και η νέα συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου του 2016, που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβρη του 2017. Πρόκειται για τη διαφοροποιημένη τακτική της ΕΕ (σε σχέση με παλιότερα και την πιο επιθετική στάση των ΗΠΑ με τον πολύμορφο αποκλεισμό) ώστε να διεισδύσει στην Κούβα, με τον ίδιο πάντα στόχο, την ανατροπή των κατακτήσεων του σοσιαλισμού.

Χαρακτηριστική η δήλωση της Μογκερίνι, ότι «είναι κρίσιμης σημασίας να ανοίξει η οικονομία και να ξεπεραστεί αυτό που ο Πρόεδρος (Μιγκέλ) Ντίας Κανέλ έχει αποκαλέσει "εσωτερικά εμπόδια"». Και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε ακόμη περισσότερο από τις δυνατότητες της οικονομικής μας συνεργασίας, περιλαμβανομένου του εμπορίου και των επενδύσεων». Επίσης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, η εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε ότι «η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και επενδυτή της Κούβας και έχουμε τριπλασιάσει τη συνεργασία μας τα δύο τελευταία χρόνια».

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για την Ενέργεια, τη γεωργία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκράνμα», οι συναντήσεις έγιναν «σε εγκάρδιο κλίμα» και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την «καλή κατάσταση των διμερών σχέσεων αλλά και την αναζωπύρωση του αμερικανικού αποκλεισμού κατά της Κούβας και των εξωεδαφικών επιπτώσεών της και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν», ενώ έγινε και συζήτηση για άλλα ζητήματα της διεθνούς σκηνής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org