Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απόλυση Μπόλτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρελθόν από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αποτελεί από χτες ο Τζον Μπόλτον, τρίτος κατά σειρά ο οποίος διετέλεσε τέτοια καθήκοντα κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Την απομάκρυνση του Μπόλτον ανακοίνωσε με ανάρτηση στο «Twitter» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι «υπήρχαν διαφωνίες σε πολλές από τις εισηγήσεις του». Φαίνεται ότι υπήρχαν διαφοροποιήσεις σε επίπεδο τακτικής σε μια σειρά από διεθνή θέματα, όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Λίγα λεπτά μετά το διαδικτυακό μήνυμα του Τραμπ, όμως, ο Μπόλτον τον αμφισβήτησε, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ο ίδιος είχε «προτείνει» την παραίτησή του το βράδυ της Δευτέρας, αλλά ο Τραμπ δεν την έκανε άμεσα δεκτή, λέγοντας ότι θα του απαντούσε χτες.

Σε αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι η επιθυμία του Τραμπ να συναντήσει τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξόργισε τον Μπόλτον, όπως και οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η εφημερίδα «Washington Post» γράφει ότι ο Μπόλτον ήταν αντίθετος στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, ενώ αντίθετα τις στήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον οποίο ο Μπόλτον τον τελευταίο καιρό σχεδόν δεν μιλιόταν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ