Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΡΩΣΙΑ
Διεύρυνση των διμερών σχέσεων

Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων Ρωσίας και Κούβας

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων Ρωσίας και Κούβας
ΜΟΣΧΑ.--

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη Ρωσία, όπου είχε συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας. Και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώθηκαν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και ταυτόχρονα οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξή τους. Επισημάνθηκε επίσης η συμφωνία σε πολλά διεθνή ζητήματα για την «τήρηση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Κουβανός Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δίνει μεγάλη προτεραιότητα στη σχέση με τη Ρωσία, που την χαρακτήρισε «στρατηγική», τονίζοντας ότι «βλέπουμε το πολύ υψηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και προσπαθούμε να πετύχουμε το ίδιο και στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών, της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας και ερευνώνται δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας και στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και την κυβερνοασφάλεια. Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί οι διμερείς εμπορικές σχέσεις κατά 17%. Επίσης, ρωσικά ΜΜΕ εμφανίζουν την Κούβα να διερευνά την αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία με μορφή δανείου 38 εκατ. ευρώ, που θα είναι αντικείμενο επόμενης κουβανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, η οποία θα μεταβεί στη Ρωσία και θα έχει επαφές το επόμενο διάστημα.

Στις επαφές του Μ. Κανέλ περιλαμβάνονταν συναντήσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ, τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, όπου ευχαρίστησε για τη διαρκή στήριξη της Ρωσίας στο αίτημα της άρσης του πολύμορφου αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει και νέες κυρώσεις στην Κούβα, δεν πρόκειται να την κάνει να αλλάξει τις θέσεις της. Ακόμα συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον Πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Λένιν και επισκέφτηκε ιστορικούς τόπους στη Μόσχα.

Ειδική συνάντηση είχε επίσης ο Κουβανός Πρόεδρος με Ρώσους επιχειρηματίες, καλώντας τους να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στη χώρα, ειδικά τώρα που γίνεται η «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου», μια διαδικασία που επικυρώνεται και με την ψήφιση νέου Συντάγματος και συζητείται μέσα στο λαό έως τις 15 Νοέμβρη.

Ο Κουβανός Πρόεδρος βρίσκεται από την Κυριακή στη Βόρεια Κορέα, που τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι η Κίνα, το Βιετνάμ και το Λάος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ