Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - 8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Ανησυχία για ενδεχόμενη ρίψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί το ενδεχόμενο ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού από την τεράστια πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία το 2011, μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, να καταλήξουν στη θάλασσα, όπως σχεδιάζει η εταιρεία «Tokyo Electric Power» (TEPCO). Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα επιβεβαίωσε ουσιαστικά και το ιαπωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και ο επικεφαλής του, Γιοσιάκι Χαράντα.

Η εταιρεία και το ιαπωνικό αστικό κράτος που είναι υπεύθυνα για την τεράστια οικολογική καταστροφή, με τη μη πρόβλεψη μέτρων ασφαλείας και την κακή συντήρηση του σταθμού, τώρα ενδέχεται να συμβάλουν σε μια ακόμη μεγαλύτερη μόλυνση του ωκεανού.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022, αλλά θα ακολουθήσει την όποια απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό. Οπως είπε ο Χαράντα, «η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί». Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη». Πάντως, αυτό που επιχειρείται είναι να εμφανιστούν κάποιες τεχνικές λύσεις με αραίωση του ραδιενεργού υλικού μέσα στο νερό, ώστε υποτίθεται να διαλυθεί πιο εύκολα στη θάλασσα, μια πρακτική που ήδη φαίνεται ότι εφαρμόζεται και πολλοί ψαράδες της ευρύτερης περιοχής καταγγέλουν συχνά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ