Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ετοιμη» για ενδεχόμενη οικονομική ύφεση και κρίση

Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για μια οικονομική ύφεση στη Γερμανία και την Ευρώπη προειδοποίησε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, κατά την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020 στο γερμανικό κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό, είπε ο Σολτς, «ότι με τα σταθερά οικονομικά θεμέλια που έχουμε σήμερα, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αν πράγματι ξεσπάσει μια οικονομική κρίση στη Γερμανία και στην Ευρώπη».

Οπως δείχνουν όλα τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες και κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση το επόμενο τρίμηνο. Η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και ο κίνδυνος εκδήλωσης νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων διαπιστώνεται πλέον σε όλες τις αναλύσεις παγκοσμίως, ενώ ιδιαίτερα η γερμανική οικονομία πλήττεται από τη μείωση των εξαγωγών της (και εξαιτίας του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας), αλλά και από το ενδεχόμενο Brexit.

Ο Ολ. Σολτς ισχυρίστηκε πως η Γερμανία διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για την καταπολέμηση της ύφεσης και «θα το κάνουμε όταν εμφανιστεί. Αυτό είναι κεϋνσιανισμός - αν θέλετε να το πείτε έτσι - μια ενεργή πολιτική ενάντια στην κρίση».

Ωστόσο, τα όποια πολιτικά μέτρα αστικής διαχείρισης, με βάση και την πρόσφατη πείρα, έχουν περιορισμένη δυνατότητα να μεταθέσουν χρονικά και να αμβλύνουν ουσιαστικά το βάθος της επερχόμενης νέας κρίσης. Τέτοια μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις (π.χ. επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη των νέων επενδύσεων κ.ά.) δεν μπορούν να αναιρέσουν την αιτία εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, που πηγάζει απ' την ίδια τη λειτουργία του συστήματος, δεν μπορούν να διασφαλίσουν ελεγχόμενη απαξίωση του μεγάλου μεγέθους υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, που λιμνάζει και δεν βρίσκει σήμερα διεξόδους ικανοποιητικής κερδοφορίας. Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι χαμένοι (θα) είναι οι εργαζόμενοι, θύματα των απολύσεων και των περικοπών.

Επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο περιμένουν μια ένδειξη βελτίωσης στη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, προκειμένου να μπορούν να επενδύσουν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται άμεσα μια λύση και μια εμπορική συμφωνία.

Οι δαπάνες και τα έσοδα του γερμανικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθουν σε σχεδόν 360 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και παρά τη μέγιστη αύξηση των επενδύσεων εδώ και χρόνια, ο προϋπολογισμός θα κλείσει και πάλι χωρίς νέο χρέος, επισήμανε ο Σολτς. Το ίδιο ισχύει και για τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό έως το 2023. Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση ότι οι επενδύσεις θα παραμείνουν στάσιμες μετά το 2020, ενώ εντός του μεγάλου συνασπισμού υπάρχει αντιδικία για τα επιμέρους μέτρα «προστασίας του κλίματος», για τη «βασική σύνταξη» που προτείνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και για την αύξηση των αμυντικών δαπανών που προτάσσουν Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επενδυτική επίθεση» από το κράτος ζητούν σοσιαλδημοκράτες και βιομήχανοι(14/12/2019)
Προτεραιότητα ο προϋπολογισμός και η ανάκαμψη, δήλωσε ο Κόντε(30/8/2019)
Στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης(29/8/2019)
Συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου(13/3/2018)
Οταν η γερμανική κυβέρνηση αποφασίζει φοροαπαλλαγές(17/9/2016)
Σκοντάφτει η Γερμανία(20/1/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org