Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

Το ψήφισμα για την άρση του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας κατέθεσε την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η κουβανική κυβέρνηση και η ψηφοφορία που έγινε χτες κατέγραψε για άλλη μια φορά, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, τη συντριπτική διεθνή καταδίκη της πολιτικής των ΗΠΑ. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 189 χώρες και, όπως κάθε χρόνο, κατά ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ απείχαν Ουκρανία και Μολδαβία.

Αυτό που ξεχώρισε στη φετινή διαδικασία ήταν η κατάθεση από την αμερικανική κυβέρνηση 8 προσχηματικών τροπολογιών στο ψήφισμα (για τη λεγόμενη αειφόρο ανάπτυξη και τους στόχους του ΟΗΕ για το 2030 και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο νησί), ώστε από τη μια να επηρεαστούν χώρες και, από την άλλη, να υπάρξει κωλυσιεργία στη διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κατήγγειλε την απόπειρα αυτή - που δεν πέτυχε τον σκοπό της - και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει την ηθική εξουσία να ασκεί κριτική στη χώρα μου ή σε οποιονδήποτε άλλον σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του νησιού και την επίτευξη της «Ατζέντας 2030». Είπε ότι ο αποκλεισμός είναι μια «πράξη επιθετικότητας και οικονομικού πολέμου, που παραβιάζει την ειρήνη και τη διεθνή τάξη, εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη του κουβανικού λαού και παραβιάζει διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες του εμπορίου και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Ανέφερε ότι οι μετρήσιμες ζημιές, που συσσωρεύτηκαν από τον αποκλεισμό κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι δεκαετιών εφαρμογής, ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια και μόνο για τον τελευταίο χρόνο τα 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τις δυσκολίες, τόνισε «η Κούβα έχει σημειώσει πρόοδο στην οικονομία της και προσφέρει ευρεία αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία, ενώ το επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει πετύχει, αναγνωρίζεται παγκοσμίως». Αναφέρθηκε επίσης στους εξωεδαφικούς νόμους όπως οι «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» που πλήττουν και τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα, ενώ σημείωσε ότι δυστυχώς, τη χρονιά που πέρασε, πέθαναν 224 άνθρωποι σε κάθε 100.000 του πληθυσμού, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν πολύ εξειδικευμένη θεραπεία για τις ασθένειές τους, εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κουβανός Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες έφτασε χτες στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org