Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος»

Με τη βοήθεια Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών - εθνικιστών

Ο Π. Σάντσεθ (αριστερά) και ο Π. Ιγκλέσιας μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή

Copyright 2020 The Associated

Ο Π. Σάντσεθ (αριστερά) και ο Π. Ιγκλέσιας μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης για το σχηματισμό συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών (PSOE) - «Ουνίδας Ποδέμος» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) έλαβε χτες ο πρόεδρος του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου 167 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 165 «κατά» και απείχαν 18. Μετά από πολύχρονη κυβερνητική αστάθεια, η Ισπανία αποκτά μια «εύθραυστη» κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ταμπέλα της «προοδευτικής», που προέκυψε μετά και από απαίτηση των ισπανικών ομίλων και της ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και στην Ισπανία, να ψηφιστεί ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν προτού καν γίνουν οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία κ.ά.

Η συγκυβέρνηση μειοψηφίας PSOE - «Ποδέμος» έχει μόλις 155 από τις 350 έδρες του Κοινοβουλίου και για τον σχηματισμό της ήταν απαραίτητη η στήριξη βουλευτών από το «Εθνικιστικό Κόμμα Βάσκων» (PNV), το «Περισσότερο Πατρίδα» (διάσπαση των «Ποδέμος»), το «Compromis», το «Nueva Canarias», το «Teruel Existe» («Το Τερουέλ Υπάρχει») και το «Εθνικιστικό Μπλοκ Γαλικίας» (BNG).

Ταυτόχρονα, η αποχή των 13 βουλευτών του αυτονομιστικού σοσιαλδημοκρατικού καταλανικού κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC) και των 5 βουλευτών του εθνικιστικού - αυτονομιστικού «EH Bildu» από τη Χώρα των Βάσκων έδωσε το «πράσινο φως» για το σχηματισμό της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό τον Π. Σάντσεθ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον επικεφαλής των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Για να εξασφαλιστεί η αποχή του ERC, είχαν γίνει τις προηγούμενες βδομάδες διαπραγματεύσεις με το PSOE. Σε αντάλλαγμα, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση και η περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν μέσα σε 15 μέρες διάλογο για την επίλυση «της πολιτικής διένεξης για το μέλλον της Καταλονίας». Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα του διαλόγου θα επικυρωθεί από τους Καταλανούς «μέσω ψηφοφορίας», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ο Σάντσεθ ότι «δεν πρόκειται για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας».

Κατά του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Σάντσεθ ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα (PP), το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό Vox, οι Πολίτες (Ciudadanos), το αυτονομιστικό - καταλανικό «Μαζί για την Καταλονία» και άλλα μικρότερα κόμματα.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το ισπανικό Κοινοβούλιο, την οποία έχασε ο Σάντσεθ, όπως αναμενόταν (166 «υπέρ», 165 «κατά» και 18 απείχαν). Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία, στη δεύτερη η σχετική πλειοψηφία.

Ο Π. Σάντσεθ υπερασπίστηκε μιλώντας στη Βουλή την ανάληψη της κυβέρνησης Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» με τη συγκατάθεση των Καταλανών αυτονομιστών, δηλώνοντας ότι ο διάλογος στην Καταλονία θα είναι «η απόλυτη προτεραιότητά του».

«Η Ισπανία δεν θα διαλυθεί, ούτε το Σύνταγμα. Θα διαλυθεί το πολιτικό αδιέξοδο», με επίκεντρο το καθεστώς της Καταλονίας, είπε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος σε Λαϊκό Κόμμα, Vox, Πολίτες, που τον κατηγορούν ότι «ξεπουλά» τη χώρα στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας έδωσε εντολή να παυθεί από τα καθήκοντα του βουλευτή και του προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας ο αυτονομιστής ηγέτης Κιμ Τόρα, ο οποίος είχε εκλεγεί με τη στήριξη του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία» και του ERC. Ο Τόρα είχε κριθεί ένοχος για «απείθεια», επειδή δεν αφαίρεσε από την πρόσοψη της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης τα αυτονομιστικά σύμβολα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικές διεργασίες και μετεκλογικά παζάρια σε εξέλιξη(2023-07-29 00:00:00.0)
Μετεκλογικές διαπραγματεύσεις(2023-07-26 00:00:00.0)
Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία(2020-01-30 00:00:00.0)
Δρομολογείται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλιστών - Ποδέμος(2020-01-01 00:00:00.0)
Εσωκομματικά δημοψηφίσματα για τη συγκυβέρνηση PSOE - «Ποδέμος»(2019-11-20 00:00:00.0)
Τη Βαρκελώνη επισκέφτηκε ο Πέδρο Σάντσεθ(2019-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ