Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κόντρες στην αντιπολίτευση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η εδώ και καιρό ενδοαστική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας οδήγησε σε τραγελαφικές καταστάσεις τις τελευταίες μέρες, με εκλογή 2 προέδρων στη Βουλή, που από το 2016 είναι ουσιαστικά σε αναστολή λειτουργιών λόγω των παρατυπιών στην ορκωμοσία 4 βουλευτών. Οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ, ΕΕ, από το Γενάρη του 2019 Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, ή κάποιοι άλλοι βουλευτές (που μέχρι τώρα ήταν μαζί του), είχαν ως αποτέλεσμα στη λεγόμενη επιβεβαίωση εκλογής προεδρείου της Βουλής στις αρχές του χρόνου να γίνουν δύο παράλληλες διαδικασίες.

Στην πρώτη, την Κυριακή, με απαρτία με βάση τους παρόντες, όπως ισχυρίζεται ένα τμήμα της αντιπολίτευσης (30 βουλευτές) και τη στήριξη του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκλέχτηκε πρόεδρος ο Λουίς Πάρα, ενώ οι βουλευτές που στηρίζουν τον Γκουαϊδό, συνεδριάζοντας στα γραφεία της εφημερίδας «Ελ Νασιονάλ» τον «επανεξέλεξαν». Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2015, όλη η αντιπολίτευση είχε πλειοψηφία 112 εδρών σε σύνολο 167. Πάντως, για να επιβεβαιωθεί και από τους προστάτες του στο εξωτερικό (ΗΠΑ, ΕΕ, σύμμαχες αντιδραστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική) ο Γκουαϊδό με τους υποστηρικτές του επανέλαβε τη διαδικασία της εκλογής την Τρίτη μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Προηγουμένως είχε στήσει ένα σόου αρχικά να μπαίνει στη Βουλή από τα κάγκελα και στη συνέχεια να πανηγυρίζει για την αποκατάσταση της «συνταγματικής νομιμότητας».

Για την ιστορία, το τμήμα της αντιπολίτευσης το οποίο τα «έσπασε» με τον Γκουαϊδό, που προέρχεται από το κόμμα «Βολουντάδ Ποπουλάρ», τον κατηγορεί ότι «...αν και ξεκίνησε ελπιδοφόρα επιχείρησε να εδραιώσει μια προσωπική εξουσία για τον πλουτισμό του». Από την άλλη, και ο Πάρα έχει διαγραφεί από το κόμμα του «Πριμέρο Χουστίσια» για εμπλοκή σε σκάνδαλο με την ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, οι μίζες έτρεχαν για αγορές προϊόντων που θα δίνονταν στον πληθυσμό από την κυβέρνηση προερχόμενα από Κολομβιανούς επιχειρηματίες, με τους οποίους είχαν σχέση οι της αντιπολίτευσης. Γεγονός είναι πάντως ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έχει καθιερώσει τραπέζι διαλόγου με ένα τμήμα της αντιπολίτευσης για το παζάρι που θα καταλήξει στην εκλογική διαδικασία μέσα στο 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ