Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δρομολογείται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλιστών - Ποδέμος

Καταλανοί και Βάσκοι εθνικιστές προτίθενται να βοηθήσουν με στήριξη ή αποχή

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλιστών (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, και ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος Βάσκων (PNV), Αντόνι Ορτουθάρ, υπέγραψαν τη Δευτέρα συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι οι έξι Βάσκοι εθνικιστές βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ του σχηματισμού μειοψηφικής κυβέρνησης PSOE - Ποδέμος.

Η συμφωνία PSOE - PNV έρχεται τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις των Σοσιαλιστών με το αυτονομιστικό καταλανικό κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC) ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με «καρποφόρα αποτελέσματα» και τα δύο κόμματα φέρεται να επεξεργάζονται το τελικό κείμενο για την αποχή του ERC κατά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πάντως, οι Καταλανοί αυτονομιστές δήλωσαν πως το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο του ERC.

Προχτές το βράδυ ο Π. Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είχε προγραμματιστεί να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της επόμενης νομοθετικής περιόδου υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Προοδευτική Συμμαχία - Μια νέα συμφωνία για την Ισπανία».

Η πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να γίνει στις 3 Γενάρη, έτσι ώστε στη δεύτερη σύγκληση του Κοινοβουλίου, στις 5 Γενάρη, οπότε και θα χρειαστεί μικρότερο ποσοστό ψήφων, να γίνει εφικτή η έγκριση του κυβερνητικού σχήματος. Η συγκυβέρνηση PSOE - Ποδέμος στη δεύτερη ψηφοφορία εμπιστοσύνης αναμένεται να λάβει τη στήριξη του «Περισσότερο Πατρίδα» (διάσπαση των Ποδέμος), των εθνικιστών της Καντάβριας (PRC), του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, του Νέα Κανάρια και υπολογίζει στην αποχή του ERC, του γαλικιανού BNG, της Συμμαχίας των Καναρίων και του «Τερουέλ Υπάρχει».

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε προχτές την προσωρινή αποφυλάκιση του αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, μια «συγκυρία» που βολεύει και τη συνεννόηση του PSOE με το ERC.

Την περασμένη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 13 ετών εξαιτίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017, δικαιούται ασυλία ως ευρωβουλευτής. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα έχει τον τελικό λόγο και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του τις προσεχείς βδομάδες. Ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του Ζουνκέρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ