Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκχιονιστικό

«Αξέχαστες» θα μείνουν και αυτές οι γιορτές για χιλιάδες οδηγούς, που τη Δευτέρα βρέθηκαν εγκλωβισμένοι για ώρες, όχι κάπου ψηλά στα βουνά, ή σε κάποιο «τελευταίο σύνορο», αλλά καταμεσής στον κεντρικότερο δρόμο της χώρας, στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας, λόγω του... ακραίου καιρικού φαινομένου, των μερικών πόντων χιονιού, που παρεμπιπτόντως πέφτουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο ίδιο σημείο, με τα ίδια αποτελέσματα. Οσο εκτενή πάντως και γλαφυρά κι αν ήταν τα ρεπορτάζ, όσες αναλύσεις κι αν έγιναν για τον... Χατζηπετρή που φταίει, ο ένοχος δεν βρέθηκε. Ποιος ξέρει... Μπορεί και γι' αυτήν την ταλαιπωρία να φταίνε οι «οργανωμένες μειοψηφίες», οι διαδηλωτές και οι απεργοί που η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο για να προωθήσει τα βρώμικα σχέδια του κεφαλαίου. Μπορεί πάλι να μην είναι αρκετά για μερικά εκχιονιστικά τα εκατοντάδες εκατομμύρια από τα διόδια και από τις άμεσες επιδοτήσεις που μασαμπουκώνουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Αν και το πιθανότερο είναι να έχουμε άλλη μια «εμβληματική εικόνα» της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου: Εκεί όπου το «εκχιονιστικό» του αστικού κράτους που ανοίγει δρόμο στην καπιταλιστική κερδοφορία, πετάει σταθερά στην μπάντα τις λαϊκές ανάγκες (και) για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές.

... και συντάξεις

Αντίστοιχα, δεν προκύπτουν αυξήσεις ούτε για τις συντάξεις, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το 2022, στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Η επιστροφή σε κάποιους συνταξιούχους αναδρομικών για περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αύξηση. Τέλος, η αλλαγή των συντελεστών στα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 και 35 χρόνια ασφάλισης δεν μπορεί να αναπληρώσει την τεράστια μείωση που επέφερε στις νέες συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου, από τον Μάη του 2015 και μετά. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η αναπροσαρμογή γίνεται μόνο και μόνο για να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο νόμος - λαιμητόμος και να παγιωθούν στο διηνεκές οι συντάξεις πτωχοκομείου. Πρόκειται δηλαδή για «αλλαγές» τέτοιες, ώστε να μην αλλάξει τίποτα στο αντιασφαλιστικό καθεστώς που έχει επιβληθεί, ενώ αντίθετα δημιουργούνται προϋποθέσεις για παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης το επόμενο διάστημα, όπως έχει εξαγγείλει άλλωστε και η κυβέρνηση.

Χρυσώνουν το χάπι

Με γοργούς ρυθμούς, η κυβέρνηση προωθεί τη λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή», που θα δημιουργήσει «χώρο» για τα κέρδη των «πράσινων αρπακτικών» στην Ενέργεια, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Στο στόχο αυτό συμπλέουν όμως και όλα τα αστικά κόμματα, στηρίζοντας τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, κάτω από τον τίτλο «Πράσινη Νέα Συμφωνία». Εχουν αναλάβει μάλιστα και καταμερισμό στην προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού της Δυτικής Μακεδονίας για τις συνέπειες που θα έχει η λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» όχι μόνο για τους ίδιους (εκτόξευση της ανεργίας, διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας κ.ά.), αλλά και σε όλο το λαό. Αυτό κάνει και η Περιφερειακή Διοίκηση Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εμφανίζεται να ανησυχεί για τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Τα δάκρυά της, όμως, είναι κροκοδείλια, αφού μόλις πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη στήριξη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσής Αυγής, ψήφισε το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Ανάπτυξης 2021 - 2027», που ενσωματώνει όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας, υιοθετώντας τον στόχο για «μια πιο Πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές Ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή». Η στάση τους «χρυσώνει το χάπι» της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Ενέργεια, καθώς εμφανίζονται ως «θεματοφύλακες» τάχα των λαϊκών συμφερόντων, μέσα από τη διαπραγμάτευση των όρων της απολιγνιτοποίησης, στηρίζοντας επί της ουσίας στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, που συνθλίβουν τις ανάγκες του λαού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org