Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκχιονιστικό

«Αξέχαστες» θα μείνουν και αυτές οι γιορτές για χιλιάδες οδηγούς, που τη Δευτέρα βρέθηκαν εγκλωβισμένοι για ώρες, όχι κάπου ψηλά στα βουνά, ή σε κάποιο «τελευταίο σύνορο», αλλά καταμεσής στον κεντρικότερο δρόμο της χώρας, στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας, λόγω του... ακραίου καιρικού φαινομένου, των μερικών πόντων χιονιού, που παρεμπιπτόντως πέφτουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο ίδιο σημείο, με τα ίδια αποτελέσματα. Οσο εκτενή πάντως και γλαφυρά κι αν ήταν τα ρεπορτάζ, όσες αναλύσεις κι αν έγιναν για τον... Χατζηπετρή που φταίει, ο ένοχος δεν βρέθηκε. Ποιος ξέρει... Μπορεί και γι' αυτήν την ταλαιπωρία να φταίνε οι «οργανωμένες μειοψηφίες», οι διαδηλωτές και οι απεργοί που η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο για να προωθήσει τα βρώμικα σχέδια του κεφαλαίου. Μπορεί πάλι να μην είναι αρκετά για μερικά εκχιονιστικά τα εκατοντάδες εκατομμύρια από τα διόδια και από τις άμεσες επιδοτήσεις που μασαμπουκώνουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Αν και το πιθανότερο είναι να έχουμε άλλη μια «εμβληματική εικόνα» της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου: Εκεί όπου το «εκχιονιστικό» του αστικού κράτους που ανοίγει δρόμο στην καπιταλιστική κερδοφορία, πετάει σταθερά στην μπάντα τις λαϊκές ανάγκες (και) για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές.

Κοροϊδία για μισθούς...

Πρωτοχρονιάτικα «δώρα» εμφανίζεται να μοιράζει απλόχερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μπροστά στο 2020, υποσχόμενη - με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις Βρούτση και Μηταράκη - «αυξήσεις» στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η αρχαία ρήση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας...». Οσον αφορά τους μισθούς, από πουθενά δεν προκύπτει αύξηση. Η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, που αρχίζει από το 2020, κατά 25% σε βάθος 4ετίας, κατά τα 2/3 θα κατευθυνθεί στα ταμεία των επιχειρήσεων που θα κερδίσουν τεράστια ποσά. Οι εργαζόμενοι μπορεί να εισπράξουν κάποια ψίχουλα, αλλά αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στη μελλοντική σύνταξή τους που θα καταβαραθρωθεί, όπως και στις υπόλοιπες παροχές του ασφαλιστικού συστήματος. Οσο για τον κατώτερο μισθό, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, θα συνεχίσει να είναι στα Τάρταρα και να διαμορφώνεται «λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας»!

... και συντάξεις

Αντίστοιχα, δεν προκύπτουν αυξήσεις ούτε για τις συντάξεις, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το 2022, στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Η επιστροφή σε κάποιους συνταξιούχους αναδρομικών για περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αύξηση. Τέλος, η αλλαγή των συντελεστών στα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 και 35 χρόνια ασφάλισης δεν μπορεί να αναπληρώσει την τεράστια μείωση που επέφερε στις νέες συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου, από τον Μάη του 2015 και μετά. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η αναπροσαρμογή γίνεται μόνο και μόνο για να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο νόμος - λαιμητόμος και να παγιωθούν στο διηνεκές οι συντάξεις πτωχοκομείου. Πρόκειται δηλαδή για «αλλαγές» τέτοιες, ώστε να μην αλλάξει τίποτα στο αντιασφαλιστικό καθεστώς που έχει επιβληθεί, ενώ αντίθετα δημιουργούνται προϋποθέσεις για παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης το επόμενο διάστημα, όπως έχει εξαγγείλει άλλωστε και η κυβέρνηση.

Χρυσώνουν το χάπι

Με γοργούς ρυθμούς, η κυβέρνηση προωθεί τη λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή», που θα δημιουργήσει «χώρο» για τα κέρδη των «πράσινων αρπακτικών» στην Ενέργεια, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Στο στόχο αυτό συμπλέουν όμως και όλα τα αστικά κόμματα, στηρίζοντας τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, κάτω από τον τίτλο «Πράσινη Νέα Συμφωνία». Εχουν αναλάβει μάλιστα και καταμερισμό στην προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού της Δυτικής Μακεδονίας για τις συνέπειες που θα έχει η λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» όχι μόνο για τους ίδιους (εκτόξευση της ανεργίας, διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας κ.ά.), αλλά και σε όλο το λαό. Αυτό κάνει και η Περιφερειακή Διοίκηση Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εμφανίζεται να ανησυχεί για τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Τα δάκρυά της, όμως, είναι κροκοδείλια, αφού μόλις πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη στήριξη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσής Αυγής, ψήφισε το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Ανάπτυξης 2021 - 2027», που ενσωματώνει όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας, υιοθετώντας τον στόχο για «μια πιο Πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές Ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή». Η στάση τους «χρυσώνει το χάπι» της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Ενέργεια, καθώς εμφανίζονται ως «θεματοφύλακες» τάχα των λαϊκών συμφερόντων, μέσα από τη διαπραγμάτευση των όρων της απολιγνιτοποίησης, στηρίζοντας επί της ουσίας στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, που συνθλίβουν τις ανάγκες του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1801 Τίθενται σε ισχύ οι «Νόμοι της Ενωσης», από τους οποίους προκύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1820 Ξεσπά αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ισπανία. Επειτα από έκκληση του Ισπανού μονάρχη το 1823 η Ιερά Συμμαχία εξουσιοδοτεί τη Γαλλία να επέμβει στον ισπανικό εμφύλιο. Η επανάσταση καταπνίγεται και η μοναρχία αποκαθίσταται.

1822 Η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου) ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά αστικά Συντάγματα της Αμερικής και της Γαλλίας.

1834 Συγκροτείται η τελωνειακή ένωση των γερμανικών κρατών με επικεφαλής την Πρωσία, γεγονός - σταθμός στη συγκρότηση του γερμανικού αστικού κράτους.

1863 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Α. Λίνκολν εκδίδει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης για την απελευθέρωση των σκλάβων στις εξεγερμένες Πολιτείες του Νότου.

1890 Ιδρύεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Πανιώνιος.

1894 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα της συχνότητας.

1912 Με την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ η Κίνα γίνεται αστική δημοκρατία, η οποία διατηρείται μέχρι τη νίκη της κινεζικής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1949.

1916 Πραγματοποιείται η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», μιας οργάνωσης στην οποία συσπειρώθηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, έπειτα από τη στοίχιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη γερμανική αστική τάξη στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Ο «Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη Γερμανική Επανάσταση του 1918. Ηγετικές μορφές του υπήρξαν οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1919 Σχηματίζεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η διακήρυξη 26 κρατών για τον αγώνα κατά του φασιστικού συνασπισμού (Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών).

1944 Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ θέτει σε εφαρμογή τις «Διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη».

1944 Συγκροτείται ο Λαϊκός Στρατός της Πολωνίας.

1956 Το Σουδάν αποκτά την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και τη Βρετανία.

1958 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ.

1959 Ο επαναστατικός κουβανικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει τη χώρα.

1960 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της ΛΔ του Βιετνάμ.

1965 Ιδρύεται το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν.

1981 Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος. Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ είχε πολλαπλά οφέλη για την ελληνική αστική τάξη, τραγικές όμως συνέπειες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και την αγροτιά. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις τότε, από τη «δεξιά» έως την «ανανεωτική αριστερά», είχαν στηρίξει αυτήν την εξέλιξη. Κατά είχαν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ (με το τελευταίο να αλλάζει στάση λίγο αργότερα). Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για την πραγματική φύση της ΕΟΚ, στεκόμενο συνεπής πολέμιος των αντιλαϊκών πολιτικών της.

2005 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org