Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, συνέχιση του αγώνα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Δεν λένε να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία, όπου το 2019, με κορυφαίο σταθμό τις 21 Νοέμβρη, μέρα της μεγαλύτερης γενικής απεργίας των τελευταίων χρόνων, σημαδεύτηκε από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Μόνο την τελευταία βδομάδα δολοφονήθηκαν άλλοι δύο αγωνιστές. Η ιθαγενής Κάρμεν Νένε, στην περιοχή της Κάουκα (όπου οι ιθαγένικες κοινότητες πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος), δραστήρια στην περιφρούρηση της κοινότητάς της, στην κυριολεξία σφαγιάστηκε και τεμαχίστηκε. Μέσα στις γιορτές δολοφονήθηκε επίσης ο Νίλσον Ρίτσαρντ Καϊσέδο, στέλεχος του Συμβουλίου των Αφροκολομβιανών της Οροσειράς των Ανδεων, στην επαρχία Ναρίνιο. Παρότι είχε φρουρά ασφαλείας, επειδή είχε επιβιώσει από προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας, ο συγκεκριμένος αγωνιστής εκτελέστηκε από απόσταση από ενόπλους, που κατάφεραν να διαφύγουν. Ο κατάλογος των δολοφονημένων διευρύνεται συνεχώς και μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικό των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - EP) έχουν ξεπεράσει τους 770, ανάμεσά τους και πάνω από 170 πρώην αντάρτες.

Σε αυτήν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία εναντίον όποιου διεκδικεί τα δικαιώματά του απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία και για την προστασία της γης από την ασυδοσία των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, έρχονται να προστεθούν και οι τελευταίες αποκαλύψεις για τους μεγάλους κοινούς τάφους από δολοφονίες προηγούμενων δεκαετιών. Πρόκειται για μια γνωστή «πληγή», που αφορά πάνω από 120.000 εξαφανισμένους αγωνιστές, αντάρτες και συμπαραστάτες τους, οι οποίοι εκτελούνταν τις δεκαετίες του '80 και του '90 από τα τάγματα θανάτου των παραστρατιωτικών λεγόμενων μονάδων «αυτοάμυνας», με την πλήρη στήριξη και ανοχή του αστικού κράτους. Πριν από μερικές μέρες, με βάση καταθέσεις πρώην παραστρατιωτικών αποκαλύφθηκε ότι στην περιοχή Πόρτο Ασίς, στη νότια επαρχία Πουτουμάγιο, ίσως υπάρχει ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος στη χώρα, με πάνω από 800 πτώματα. Οι λεπτομέρειες φρικιαστικές: Ο τόπος αυτός βρίσκεται σε μια φάρμα με την ονομασία Βίγια Σάντρα, όπου συγκεντρώνονταν από τις γύρω περιοχές τα ...υποψήφια θύματα, εκτελούνταν, τεμαχίζονταν και ρίχνονταν σε κοινούς τάφους. Η διαδικασία γινόταν κατόπιν παραίνεσης των κρατικών αρχών, που δεν ήθελαν οι δολοφονίες των αγωνιστών να γίνονται στις πόλεις, για να μην προκαλούνται αντιδράσεις. Αρχιδολοφόνος του τάγματος του θανάτου ήταν ο περιβόητος Κάρλος Καστάνιο Χιλ.

Μετά από αυτά, είναι προφανές γιατί ένα από τα κεντρικά αιτήματα του συντονιστικού συνδικαλιστικών, αγροτικών, φοιτητικών, ιθαγένικων οργανώσεων που συγκροτούν την Επιτροπή Γενικής Απεργίας είναι το ζήτημα της τήρησης της ειρηνευτικής συμφωνίας και του τερματισμού των δολοφονιών των λαϊκών αγωνιστών, καθώς και της κατάργησης των δολοφονικών ΜΑΤ (ESMAD), δίπλα στα αιτήματα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού σε μια χώρα που διακρίνεται από την ακραία κοινωνική ανισότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα κοινωνιολογικά στοιχεία το 0,25% των γαιοκτημόνων κατέχουν το 74% των συνολικών εδαφών της χώρας, κάπου 3.000 μεγαλοκαπιταλιστές κατέχουν το 44% του ΑΕΠ της χώρας και οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες έχουν το 81% του συνολικού πλούτου. Γι' αυτό και οι λαϊκές δυνάμεις δηλώνουν ότι απορρίπτουν τις ψευτοπαροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Ντούκε (κάτω και από το βάρος των κινητοποιήσεων) για αύξηση 6% στον κατώτατο μισθό, την ίδια ώρα που χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα και φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο με τον νέο φορολογικό νόμο που ενέκρινε πριν από τα Χριστούγεννα στη Βουλή. Και δηλώνουν ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και τον νέο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ