Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Στις πλάτες εργαζομένων και λαού τα «σπασμένα» της επιχείρησης

Για τον προσφορότερο τρόπο για να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, που οδήγησε σε αυτό το σημείο τη ΔΕΗ και βυθίζει σταθερά το λαό στην ενεργειακή φτώχεια, τσακώνονται από την Παρασκευή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε συνέχεια του επίσης αρνητικού κλεισίματος της περασμένης χρονιάς. Την ίδια στιγμή και η διοίκηση της ΔΕΗ, που ανανέωσε χτες τη θητεία της, προετοιμάζει νέο πογκρόμ κατά των οφειλετών για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και κατά των εργαζομένων στην επιχείρηση, προαναγγέλλοντας την περασμένη βδομάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, 4 χιλιάδες απολύσεις!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, η ΔΕΗ καταγράφει ζημίες συνολικού ύψους 218,2 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ την ίδια στιγμή το χρέος της επιχείρησης, αν και μειωμένο κατά 119,5 εκατ. ευρώ, παραμένει σταθερά υψηλό, στα 3,62 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει τα αποτελέσματα στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 32,5% σε συνδυασμό με την αύξηση της ποσότητας που προμηθεύεται για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής της, στην επίσης μεγάλη αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων αλλά και στην άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος που αγοράζει η επιχείρηση από άλλους παραγωγούς για την εξυπηρέτηση του μεριδίου των πελατών της, όπως και το εξτρά κόστος που προκαλούν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.

Ανάμεσα σε όλα όσα αναφέρει η επιχείρηση για τη βελτίωση των οικονομικών της είναι και η κυνική ομολογία ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας θα κλιμακωθούν και με επιπλέον ενέργειες για τα χρέη των τελικών πελατών», με κλιμάκωση δηλαδή των πιέσεων προς τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα «τσουχτερά» τιμολόγια, αλλά και «επιπλέον ενέργειες», όπως την πρόσληψη το αμέσως επόμενο διάστημα ειδικού συνεργείου για την προετοιμασία των φακέλων οφειλών που στη συνέχεια θα ανατεθούν σε εισπρακτικές εταιρείες, με στόχο να εισπραχθούν 400 με 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα μέρος των οφειλών θα πωληθούν σε άλλους «επενδυτές».

Τα παραπάνω ουσιαστικά επιβεβαίωσε σε χτεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε ότι από το τέλος του 2019 η ΔΕΗ θα λειτουργήσει «σ' ένα διαφορετικό περιβάλλον με απελευθερωμένη πλήρως την αγορά Ενέργειας και, στο πλαίσιο αυτό, έχει στρατηγική εξοικονόμησης κόστους και προσαρμογής στα νέα δεδομένα», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επανέρχεται μέσα στο Σαββατοκύριακο στο θέμα της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς την «διαλυμένη και στα όρια της χρεοκοπίας», προαναγγέλλοντας και εκείνος τη νέα επίθεση στα λαϊκά στρώματα, στον «αεροδιάδρομο» που άνοιξε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org