Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Δεν ξεχνάμε τους υπαίτιους για την καταστροφή στο Μάτι

Σε συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ξενοδοχείο «Μάτι» μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Στο Μάτι της καταστροφής, των δεκάδων νεκρών και των καμένων σπιτιών, που ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιούλη, κυριαρχεί η μυρωδιά της στάχτης, με τους κατοίκους να υποφέρουν προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους, μίλησαν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννης Πρωτούλης και για τον δήμο Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/2 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Μάτι» και το «παρών» έδωσαν κάτοικοι όχι μόνο της περιοχής, αλλά και από γειτονικές που θέλησαν να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Γιάννης Γκιόκας.

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους και χαιρέτισε την πολύμορφη αλληλεγγύη που συνεχίζει να εκφράζεται στους πληγέντες της μεγάλης καταστροφής από σωματεία και φορείς από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, με την καθοριστική συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οπως είπε, μπορεί η ζωή να προχωρά, όμως «δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην παλέψουμε με την πιο ενεργή δική μας συμμετοχή, για να μη συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική, για να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Υπογράμμισε ότι ακόμα και σήμερα, τόσους μήνες μετά, «αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ελλάδα του 2018, δύο βήματα από την Αθήνα, ένας οικισμός αποτεφρώθηκε ολοσχερώς και μαζί χάθηκαν 100 συμπολίτες μας. Αυτό που συνέβη στον Βουτζά και στο Μάτι, στην Κινέτα - ευτυχώς εκεί χωρίς θύματα - και λίγο πιο πριν με τις πλημμύρες στη Μάνδρα, στη Δυτική Αθήνα, είναι κάτι ασύλληπτο, δεν το χωράει ανθρώπινος νους: 130 καταγεγραμμένοι νεκροί από φυσικές καταστροφές μέσα σε ένα χρόνο!».

Οι αιτίες που γέννησαν το έγκλημα παραμένουν

Ανέδειξε ότι οι αιτίες που γέννησαν αυτό το έγκλημα παραμένουν και αν δεν παρθούν μέτρα είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επόμενη καταστροφή. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, υποχρηματοδοτούμενες, για να επιτυγχάνονται τα θηριώδη - ματωμένα λέμε εμείς - υπερπλεονάσματα, για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να θωρακίσουν την ανάκαμψη των κερδών τους».

Σχολιάζοντας τα περί «γύμνιας» του «κρατικού μηχανισμού», που ακούγονται πάντα μετά από τέτοιες καταστροφές, σημείωσε ότι «το αστικό κράτος δεν είναι "γυμνό" όταν πρόκειται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ταχύτατο για τις φοροαπαλλαγές τους, την ψήφιση και προώθηση αναπτυξιακών νόμων, το ξεκοκάλισμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων δημόσιων επενδύσεων, για την προώθηση των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισαν όλη τη χώρα με ΝΑΤΟικές αμερικανικές βάσεις, πρωτοστάτησαν για την είσοδο των γειτονικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δίνουν 4 δισ. το χρόνο για το ΝΑΤΟ χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις.

Είναι αποφασιστικό το αστικό κράτος όταν είναι να αφαιμάξει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και του λαού με φόρους δυσβάσταχτους, να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία και να τη δώσει σε ιδιώτες, να ψηφίζει δέκα - δέκα τους αντιλαϊκούς νόμους, να ανοίγει κεφάλια αγωνιστών, να καταδικάζει απεργίες, να βγάζει παράνομους αγώνες, να φέρνει χωματερές παρά την αντίδραση των κατοίκων. Εκεί δεν υπάρχει "γύμνια"».

Πρόσθεσε ότι «η "γύμνια" του κράτους αναδεικνύεται όταν πρέπει να προσλάβει προσωπικό για τα Δασαρχεία, για την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, τους δήμους, όταν είναι να στηρίξει τους πυροπαθείς και πλημμυροπαθείς, όταν είναι να καθαριστεί το τοξικό χώμα για να ανασάνουν όσοι καταστράφηκαν, να έρθει το ρεύμα, το νερό, να δοθεί άμεση αποζημίωση...».

Σχεδιάζουν άλλη μια υγειονομική βόμβα για την περιοχή

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που για πολύ καιρό δεν εκτελούνται τα αναγκαία δασικά αντιπυρικά έργα λόγω υποχρηματοδότησης και που στην Πυροσβεστική οι περικοπές φτάνουν το 50%, «την ίδια ακριβώς περίοδο συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, το οποίο έφτασε, από 19 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό - μετά από 7 αναμορφώσεις και 12 παρατάσεις - στα 35 εκατ. ευρώ! Δηλαδή στο 80% του προϋπολογισμού για ΧΥΤΥ όλου του Λεκανοπεδίου, καταστρέφοντας κι από πάνω 100 στρέμματα δασικής έκτασης!».

Οπως είπε, στο Γραμματικό έφτιαξαν μια τεράστια χωματερή 2 εκατ. κυβικών μέτρων, με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 4 εκατ. κυβικά μέτρα για να δεχτεί τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, μέχρι να μοιραστεί η επιχειρηματική «πίτα» των σκουπιδιών, να ξεκινήσει το φαγοπότι των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, ταυτόχρονα με την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που θα σκάσει σε λίγους μήνες.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βρώμικη προπαγάνδα κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Δούρου, που επιδιώκει να ενοχοποιήσει τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής για τη διατήρηση του αίσχους της χωματερής στα Ανω Λιόσια. Οπως είπε, «επιδιώκουν να βάλουν εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων, για να περάσει ο σχεδιασμός που είναι μια υγειονομική βόμβα για όλο το λεκανοπέδιο». Θύμισε την «ωμή και κυνική ομολογία» της περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, «που έλεγε "εγώ το Γραμματικό θα το ανοίξω και φροντίστε να είστε με τις μαύρες σημαίες, εγώ θα είμαι απέναντι", με τα ΜΑΤ προφανώς». Ενώ, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ρ. Δούρου ότι «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος», ο Γ. Πρωτούλης είπε ότι στην πραγματικότητα έχει υπολογίσει μέχρι και την τελευταία ψήφο, προσπαθώντας να κοροϊδέψει ξανά τις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκού κόσμου στη Δυτική Αττική.

Με ισχυρό ΚΚΕ θα δυναμώσουν κι άλλο η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη

Συνεχίζοντας ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους, ενάντια στο παραπάνω αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες, «για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Αυτή η αλληλεγγύη, για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική, πρέπει να πάει χέρι - χέρι με τον οργανωμένο αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ' όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής».

Επαναφέροντας τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις του ΚΚΕ, όπως αυτές είχαν κατατεθεί από το Κόμμα και τον περασμένο Αύγουστο στη μεγάλη συγκέντρωση στη Ν. Μάκρη, αλλά και στη Βουλή, στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Για μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, για επιδότηση ενοικίου σε όσους το χρειάζονται. Επίσης, για άμεση αποκατάσταση των υποδομών, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων, για απορρύπανση της περιοχής κ.ο.κ. «Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες - μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές», πρόσθεσε και συνέχισε:

-- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

-- Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών.

-- Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

-- Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

-- Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

-- Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-- Να καθαριστεί και να προστατευτεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

-- Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τις ζωές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Σε άλλο σημείο, θύμισε όσα έλεγε η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν την καταστροφή, στην «αναπτυξιακή» φιέστα στο Λαύριο, μαζί με την περιφερειάρχη, δημάρχους της περιοχής και εργοδοτικές οργανώσεις. «Εκεί απ' έξω ήμασταν εμείς! Διαδηλώναμε μαζί με τα σωματεία και τους φορείς περικυκλωμένοι από 20 κλούβες ΜΑΤ και το Λαύριο γεμάτο μέρες πριν άνδρες της κρατικής Ασφάλειας...

Τι είπαν σε αυτές τις σιδερόφρακτες "αναπτυξιακές" φιέστες στο Λαύριο;

Μίλησαν για τις "αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Αττικής", για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, το αεροδρόμιο, για νέους αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους, για ό,τι έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή που έλεγαν αυτά, δεν έβγαζαν άχνα για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, για σύγχρονες υποδομές, για ένα νοσοκομείο που τόσο έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική, για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με όλους τους γιατρούς και ειδικότητες, ακόμα και για τους δρόμους των συγκεκριμένων οικισμών που ανακάλυψαν μετά.

Είναι βαθιά ταξική επιλογή τους αυτό το χάλι. Κι ας λένε ό,τι θέλουν για να κρύψουν ακριβώς αυτό».

«Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για άλλες αυταπάτες!», τόνισε κλείνοντας ο Γ. Πρωτούλης και σημειώνοντας ότι αυτή η βαρβαρότητα που έζησαν οι κάτοικοι στο Μάτι «είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, όλα αυτά συνοδεύουν την ανεργία, την ανέχεια, τη φοροληστεία, με την οποία ζει η λαϊκή οικογένεια, με τα μνημόνια, που είναι ακόμα εδώ παρόντα.

Τώρα να μπούμε μπροστά για κίνημα διεκδίκησης, για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτό το κίνημα να συναντηθεί με τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό, να συναντηθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάζει στο στόχαστρο τον σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, το σάπιο αστικό κράτος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα και τις ηγεσίες που το υπηρετούν. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να γίνει η διαφορά!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org