Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στέλνουν μήνυμα...

Η πλατιά και μαζική συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας στη συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία - ένα μπλόκο ισχυρό, με εκατοντάδες τρακτέρ, κεντρικό μετερίζι και σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο - αποτελεί αναγνώριση του δίκαιου αγώνα και της απήχησης που έχει σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, ειδικά το μπλόκο της Νίκαιας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει εχθρικά αισθήματα έναντι των αγωνιζόμενων αγροτών, ώστε να υποκινηθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός» και να σπάσουν τα μπλόκα. Μια κυβερνητική προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και καιρό και κορυφώθηκε την πρώτη μέρα που άρχισε το στήσιμο των μπλόκων, με καραμπινάτα ψέματα σχετικά με τα αγροτικά αιτήματα και υποκριτικές προσκλήσεις σε προσχηματικό «διάλογο», σε συνδυασμό με αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και την επίδειξη ενός προκλητικού αυταρχισμού, όπως αυτός που εκδηλώθηκε με την πρωτοφανούς μεθόδευσης δικαστική δίωξη σε βάρος πρωτοπόρων στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία και άλλων αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας.

* * *

Αυτή η εκδήλωση μαζικής λαϊκής αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες δεν απαντάει μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ που, στις 10 μέρες που η αγροτιά είναι στα μπλόκα - όπως και πριν που υπήρχαν πολλές κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις - δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το δίκιο του αγώνα της, που αφορά την επιβίωσή της. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι δεν καταδίκασε καν την πρωτοφανή δικαστική δίωξη σε βάρος των αγροτοσυνδικαλιστών, η οποία, επί της ουσίας, στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα και καταδεικνύει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ΝΔ έχει πολλές φόρες ταχθεί όχι μόνο ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα με τη μορφή των μπλόκων, αλλά επιπλέον διαφωνεί με την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, ενώ έχει πρωτοστατήσει στις διώξεις. Βεβαίως, το ΚΚΕ και τώρα, όπως πάντα, στέκεται μαχητικά στο πλευρό της αγροτιάς, συμπαραστέκεται ενεργά στον δίκαιο αγώνα της. Με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε ως απαράδεκτη και άθλια τη μεθόδευση να κινηθούν - εν ριπή οφθαλμού - διώξεις σε βάρος αγροτών, επισημαίνοντας ότι για την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, που δεν μπορεί να τις κρύβει πίσω από τις αποφάσεις δικαστικών.

* * *

Η αγροτιά τα βλέπει όλα αυτά και χρειάζεται να βγάλει και πολιτικά συμπεράσματα... Τώρα μπορεί καλύτερα να διακρίνει εχθρούς και φίλους, να αποφύγει τις παγίδες που προσπαθούν να στήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ΚΑΠ και καμώνονται πως δίνουν «μάχη» για να αλλάξουν κάποιους όρους της, προς όφελος τάχα των μικρομεσαίων αγροτών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν διστάζει μάλιστα η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως «λύση» στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς τα μέτρα που πήρε και οδηγούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και παραγωγής, για την παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας, ως «σωτηρία» τάχα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτό στηρίζει π.χ. στην εφημερίδα «Αυγή» ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αγροτοσυνδικαλιστής, Ν. Παπαδόπουλος, όταν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει πάρα πολλά για τους αγρότες, την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος» και ότι για όλα τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς (ακριβά εφόδια, οι «ανοιχτές» τιμές κ.λπ.) φταίει τάχα ότι δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί και ότι γι' αυτό η κυβέρνηση τους ενισχύει.

* * *

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η ενίσχυση των συνεταιρισμών καμιά εγγύηση δεν προσφέρει στους αγρότες ότι την επομένη δεν θα βρεθούν εκτός παραγωγής, σαν στημένες λεμονόκουπες από τις τράπεζες και τους ανταγωνιστές τους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του αγροτοδιατροφικού τομέα, όπως έγινε και γίνεται αυτές τις μέρες με τη «ΘΕΣγάλα». Επομένως, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους μικρομεσαίους αγρότες και προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι η σωτηρία βρίσκεται στην αποδοχή και ταχύτερη υλοποίηση της πολιτικής της και όχι βέβαια στην πάλη για την ανατροπή της. Η πείρα που έχουν συγκεντρώσει οι αγρότες από την εφαρμογή της ΚΑΠ και την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι ένα σοβαρό εφόδιο, που χρειάζεται ακόμα περισσότερο να μπολιαστεί με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων μέσα από τους Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Να αποτελέσει κριτήριο για τη στάση τους, σε όλες τις μάχες (και τις εκλογικές) που έχουμε μπροστά μας.


Ρ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org