Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ - ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαντήσεις της ΑΔΑΕ στα δημοσιεύματά μας που γεννούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα

Eurokinissi

Απάντηση στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 26.1.2019 σχετικά με το θέμα των συνακροάσεων - υποκλοπών και των αποκαλυπτικών στοιχείων, που φέραμε στο φως της δημοσιότητας, έστειλε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της επιστολής της ΑΔΑΕ, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ζαμπίρας.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σε απάντηση του από 26.1.2019 δημοσιεύματος της εφημερίδας σας με τίτλο "Αμείλικτα ερωτήματα από αποκαλυπτικά στοιχεία του «Ριζοσπάστη»", η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών επισημαίνει τα ακόλουθα:

Μετά τη δημόσια καταγγελία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος σχετικά με συνακροάσεις με τρίτους στο τηλεφωνικό του κέντρο, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έδρασε άμεσα, συγκροτώντας Ομάδα Ελέγχου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ζαμπίρα. Η δεύτερη καταγγελία για συνακροάσεις διερευνήθηκε επίσης από νέα Ομάδα Ελέγχου, σύμφωνα με τη διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών της Αρχής. Με την ίδια διαδικασία διερευνάται και η πρόσφατη σχετική καταγγελία του ΚΚΕ.

Η ΑΔΑΕ διενήργησε επιτόπιους ελέγχους σε όλους τους εμπλεκόμενους παρόχους και έλεγξε τα συστήματα τηλεφωνικής επικοινωνίας καθώς και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της νόμιμης συνακρόασης. Συγκεκριμένα, για τη διερεύνηση της πρώτης καταγγελίας διενεργήθηκαν πέντε επιτόπιοι έλεγχοι στο διάστημα από 5 έως 12 Δεκεμβρίου 2016 και αντίστοιχα για τη δεύτερη καταγγελία επίσης πέντε επιτόπιοι έλεγχοι στο διάστημα από 11 Απριλίου έως 13 Ιουλίου 2017 (σημείο 2 και 3 του άρθρου).

Τα στοιχεία της έρευνας της ΑΔΑΕ περιλαμβάνονται στις σχετικές εκθέσεις ελέγχου που συνέταξε, τις οποίες κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ενημέρωσε σχετικά το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, η ΑΔΑΕ ζήτησε από τις δικαστικές αρχές την άρση απορρήτου, αίτημα το οποίο μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκε. Επισημαίνεται ότι άρση απορρήτου πραγματοποιείται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, κατά τις προβλέψεις του Ν. 2225/94 (σημείο 1 του άρθρου).

Περαιτέρω, για τα στοιχεία που απέστειλε η Αστυνομική Αρχή κατόπιν δικού της αιτήματος για άρση απορρήτου, η ΑΔΑΕ έχει επισημάνει ότι η διερεύνησή τους απαιτεί δικαστική συνδρομή για έλεγχο παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών του εξωτερικού, για την οποία η Αρχή δεν έχει ενημέρωση αν έχει μέχρι σήμερα διενεργηθεί. Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διενεργήσει ελέγχους σε παρόχους που εδρεύουν στο εξωτερικό».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

1. Ως προς τους ελέγχους.

Οπως προκύπτει ευθέως από το σχετικό δημοσίευμα (26-1-2019) αλλά και το σύνολο των δημοσιευμάτων του «Ριζοσπαστη» για την υπόθεση των τηλεφωνικών συνακροάσεων, το ερώτημα που μπαίνει δεν είναι αν έγινε οποιοσδήποτε έλεγχος στους τηλεφωνικούς παρόχους (ΟΤΕ κ.λπ.), αλλά αν ο έλεγχος ήταν ουσιαστικός. Τι είδους έλεγχος έγινε, σε τι έκταση και τι βάθος. Για παράδειγμα, ερωτήματα που τέθηκαν και παραμένουν είναι ενδεικτικά:

-- Η ΑΔΑΕ έλεγξε όλα τα συστήματα και υποσυστήματα, όπως και τα αρχεία πρόσβασης σε αυτά;

-- Εκανε η ίδια, μέσω της αρμόδιας ομάδας της, έλεγχο όπου χρειαζόταν, ή ζήτησε από τους παρόχους στοιχεία και πληροφορίες, και αρκέστηκε σε όσα ο κάθε πάροχος τής έδωσε;

-- Τα στοιχεία που εξασφάλισε από τους ελέγχους της ήταν πλήρη και επαρκή, ή υπήρχαν οποιουδήποτε είδους «κενά», στοιχεία που δεν καταγράφηκαν ή δεν διατηρήθηκαν από κάποιον πάροχο, με τρόπο που να εμποδίζεται η έρευνα; Γιατί είναι γνωστό, πως οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών καταγράφουν και διατηρούν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και ικανά να εντοπιστεί οποιαδήποτε κλήση, σύνδεση και ο κάτοχός της (ανεξάρτητα αν αυτή «καταλήγει» με απόκρυψη ή όχι κ.λπ.).

2. Ως προς τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου.

Η απάντηση της ΑΔΑΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου μάλλον γεννά νέα ερωτήματα, παρά απαντά στα ήδη υπάρχοντα.

Στο συγκεκριμένο της έγγραφο - απάντηση, η ΑΔΑΕ διευκρινίζει ότι το αίτημά της προς τις δικαστικές αρχές για άρση του απορρήτου δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα. Επίσης ότι τα στοιχεία που της κοινοποιήθηκαν από την αστυνομία απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, ότι χρειάζεται δικαστική συνδρομή για να ελεγχθούν και πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, σε επιστολή της προς το ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 2018 σημείωνε ότι έλαβε τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, τα αξιολόγησε και δεν προκύπτει τίποτα νεότερο.

Τι ισχύει τελικά;

Ελαβε ή όχι τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου η ΑΔΑΕ; Αφού, όπως φαίνεται τα έλαβε, πού καταλήγει;

Οτι δεν προκύπτει τίποτα νεότερο, ή ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα και με τις εκθέσεις της;

3. Το σοβαρότερο όμως όλων των ερωτημάτων είναι:

Εάν η ΑΔΑΕ κατόπιν των ερευνών της έχει να επισημάνει ελλείψεις, καθυστερήσεις σε αναγκαίες και επείγουσες ενέργειες των συναρμόδιων αρχών, στοιχεία που χρειάζονται διερεύνηση και περαιτέρω έρευνα που δεν έγινε, σε τι ενέργειες έχει προβεί, ώστε όλα αυτά να προχωρήσουν και τελικά να διαλευκανθεί η υπόθεση;

`Η, έστω, τι ακριβώς έπραξε, ούτως ώστε όλα αυτά αν μη τι άλλο να αναδειχθούν, να γίνει γνωστό ό,τι ανησυχητικό προκύπτει από την υπόθεση αυτή σε βάρος ενός πολιτικού κόμματος, του ΚΚΕ;

Τι επεσήμανε, για παράδειγμα, σε σχέση με την υπόθεση στο πλαίσιο των εκθέσεών της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Προχώρησε σε διαμόρφωση γνωμοδότησης, προτάσεων, συστάσεων και άλλων ενεργειών σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της; Γιατί στην Εκθεση Πεπραγμένων της για το 2017 η υπόθεση των συνακροάσεων σε βάρος του ΚΚΕ καταλαμβάνει λίγες μόνο γραμμές, χωρίς συμπέρασμα, χωρίς κάποια τοποθέτηση ή κρίση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ