Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητήσεις για νέο γύρο αντιλαϊκού παζαριού

Στην Κύπρο βρέθηκε η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ

Σε μια περίοδο που εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα με NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στο «οικόπεδο» 9 και ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποίησε το αμερικανικό ενεργειακό μονοπώλιο «ExxonMobil», επανειλημμένες συναντήσεις είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επιχειρώντας να ξαναξεκινήσει το παζάρι πάνω στη διχοτομική «λύση» των «δύο συνιστώντων κρατών».

Ξεχωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Η Λουτ, που πρώτα συναντήθηκε με την εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και, όπως δηλώνεται από όλες τις πλευρές, στόχος είναι να καθοριστούν οι «όροι αναφοράς», ώστε να διερευνηθεί η επανέναρξη του παζαριού από εκεί που είχε μείνει τον Ιούλη του 2017 στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του την Κυριακή με την Λουτ, σημείωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι να περάσουμε ξεκάθαρο μήνυμα για τις δικές μας θέσεις. Και ένα είναι το μήνυμα: Οτι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα τον διάλογο από εκεί όπου διεκόπη τον Ιούλη του 2017». Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις «αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος και από την άλλη πλευρά», σημείωσε: «Αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα και είναι αυτό που διερευνά και η κα Λουτ, βεβαίως και τις δύο πλευρές συμβουλεύεται» και πρόσθεσε ότι ως άλλη πλευρά «δεν εννοούμε μόνο τους Τουρκοκύπριους, εννοούμε βεβαιότατα και την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «άλλο είναι η διαμόρφωση του πλαισίου αναφοράς, ή όπως άλλως μπορεί να το ονομάσουμε, και άλλο η έναρξη του διαλόγου, αν και εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Με αυτό εννοώ ακριβώς την παράλειψη των οποιωνδήποτε παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες δεν θα επέτρεπαν μια ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου, χωρίς απειλές και χωρίς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Μέτα τη νέα συνάντηση Λουτ - Αναστασιάδη χτες, δηλώθηκε από τον εκπρόσωπό του ότι «επαναβεβαίωσε στην κ. Λουτ την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, αν και δεν έκανε δηλώσεις για τις επαφές με την Λουτ, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ να επέμεινε στο θέμα της θετικής ψήφου (δηλαδή την ύπαρξη βέτο) σε κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση «να επιμείνει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν αυτό δεν επιτευχθεί λόγω αρνητικής στάσης της Τουρκίας, αυτό να είναι ξεκάθαρο σε όλη τη διεθνή κοινότητα». Επίσης τονίζει ότι «θα πρέπει να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει το μέχρι σήμερα συμφωνημένο πλαίσιο για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό και τις συγκλίσεις στο πλαίσιο Γκουτέρες».

Προχωράνε οι γαλλικές βάσεις

Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, η Γαλλία ετοιμάζεται να εδραιώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο νησί για τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή με δημιουργία ενός ναύσταθμου στο Μαρί και με στρατιωτική βάση στην Πάφο, κάτι που όπως λέγεται θα κλείσει και οριστικά το επόμενο διάστημα με επίσκεψη του Αναστασιάδη στη Γαλλία.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ, μέσω της Κομισιόν, διατύπωσε το γνωστό ...ευχολόγιο ότι «η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org