Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Κλοιός πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Με επόμενο βήμα την κοινοποίηση της κυβερνητικής πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με τη διάλυση του καθεστώτος δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια, εξελίσσεται ο δεύτερος κύκλος «μεταμνημονιακής αξιολόγησης». Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθεται στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» την επόμενη βδομάδα, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων» δανείων συζητήθηκε σε χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, των υπουργών Οικονομίας Ευ. Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη.

Νωρίτερα χτες, ο Γ. Δραγασάκης, προετοιμάζοντας το έδαφος τόνισε πως η «η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος αυτό που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, κατηγόρησε τις προκάτοχες κυβερνήσεις ότι «άφησαν το πρόβλημα να γιγαντώνεται (...) με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες», προσθέτοντας ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μπαράζ από αντιλαϊκές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, η διενέργεια πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, άρση της δικαστικής προστασίας σε περιπτώσεις καθυστερήσεων σε αποπληρωμές δόσεων, συνοπτικές διαδικασίες για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds και άλλα «κοράκια», ένταση της κρατικής καταστολής για την «απρόσκοπτη» διενέργεια των πλειστηριασμών κ.ά.

Κλιμακώνοντας παραπέρα, η νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

-- Την κατάργηση του άρθρου 9 του νόμου 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) αναφορικά με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τύχει προστασίας για την πρώτη κατοικία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών, αφήνοντας τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά στο «έλεος» των τραπεζών.

-- Κατακρεούργηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την παρεχόμενη «προστασία» από πλειστηριασμούς.

-- Προωθούνται λύσεις στο πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά χρέη.

Ουσιαστικά ο νέος νόμος, ακόμη για λαϊκά νοικοκυριά που πληρούν τα «κριτήρια», θα δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη διάρκεια της επιμήκυνσης, για το ύψος των δόσεων κ.ά.

Την ίδια ώρα, ενόψει του νέου νόμου για την πρώτη κατοικία, οι μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο της Αθήνας κινήθηκαν χτες με έντονα ανοδικές τάσεις, με την Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 14%, ως αποτέλεσμα και των «διαρροών» αναφορικά με τη «θετική αποτίμηση» της κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση τους σχεδιασμούς της διοίκησης για τη μεταφορά του συνόλου των προβληματικών δανείων σε εταιρεία διαχείρισης και μάλιστα με την ταυτόχρονη μεταφορά σε αυτή μεγάλου αριθμού εργαζομένων (βλέπε και θέμα σελ. 21 για την απεργία των εργαζομένων).

Εύσημα και «μπίζνες» με γεωπολιτική οσμή

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, απέδωσε και νέα εύσημα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο σκοπός της περασμένης χρονιάς ήταν η συνέχεια της θεμελίωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα προς υποστήριξη της πλήρους οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας». Μάλιστα, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «σήμερα, αυτά τα θεμέλια είναι τόσο δυνατά όσο δεν ήταν ποτέ»...

Από την πλευρά του ο Γ. Δραγασάκης (ΑΠΕ - ΜΠΕ) αναφορικά με τη «γεωστρατηγική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών» υπογράμμισε ότι τα «οφέλη είναι ευρύτερα πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά» και όπως είπε «τασυγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι ενεργειακοί αγωγοί και άλλα, αποκτούν υπεραξία μέσα από διακρατικές και επιχειρηματικές συνεργασίες».

Επιπλέον, προαναγγέλλοντας και κυβερνητικές παρεμβάσεις επιχειρηματικού - επενδυτικού ενδιαφέροντος, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ειδικότερα, σχεδιάζουμε δράσεις και εργαλεία προς αυτήν τη κατεύθυνση που θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ