Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ισραηλινό τείχος και στα σύνορα με τη Γάζα

Στο τείχος που περνά από τη Βηθλεέμ της Δ. Οχθης ο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι Μπάνσκι, σχολιάζει την απάνθρωπη πολιτική του τείχους... σκίτσο του Τραμπ να λέει ...«θα σου φτιάξω έναν αδελφό», εννοώντας το σχέδιο για το τείχος στο Μεξικό

Copyright 2017 The Associated

Στο τείχος που περνά από τη Βηθλεέμ της Δ. Οχθης ο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι Μπάνσκι, σχολιάζει την απάνθρωπη πολιτική του τείχους... σκίτσο του Τραμπ να λέει ...«θα σου φτιάξω έναν αδελφό», εννοώντας το σχέδιο για το τείχος στο Μεξικό
Το Ισραήλ κλιμακώνει την πολιτική «στραγγαλισμού» και αποκλεισμού των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών με ποικιλία μεθόδων και τρόπων, χρησιμοποιώντας ανάμεσα στα άλλα σαν «εργαλείο» την ανέγερση τειχών.

Στα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι πλέον και επίσημα η κατασκευή τείχους και στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Σαν να μην έφθανε το 12ετές φονικό οικονομικό εμπάργκο σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, που ουσιαστικά συνιστά τη μεγαλύτερη «ανοικτή φυλακή» παγκοσμίως, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκίνησε (από την περασμένη Πέμπτη) τις εργασίες για την ανέγερση τείχους που θα αποτελείται κυρίως από χάλυβα, με ύψος περίπου 6 μέτρα. Θα εκτείνεται κατά μήκος μιας περιοχής 65 χλμ. με πρόσχημα την αποτροπή «παράνομων» διελεύσεων Παλαιστινίων προς το Ισραήλ. Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός είναι να εμποδιστεί μελλοντικά η ένωση της Λωρίδας της Γάζας με τα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η εξέλιξη είναι ένα ακόμη κομμάτι στο «παζλ των τειχών» που φτιάχνει το Ισραήλ και σε βάρος των Παλαιστινιακών εδαφών αλλά και στα σύνορα με όλες τις άλλες γειτονικές χώρες. Το 2002 ξεκίνησε το πρώτο τεράστιο τσιμεντένιο τερατούργημα τείχους, τύπου «απαρτχάιντ», σε Παλαιστινιακά εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης (συμπεριλαμβανομένης της Α. Ιερουσαλήμ), κατακερματίζοντας την παλαιστινιακή γη, χωρίζοντας οικογένειες, καταπατώντας παλαιστινιακά χωράφια, ακόμη και σπίτια! Βασικός στόχος είναι να ενθαρρύνει την αρπαγή και τη διεύρυνση της κατοχής μέσω του πολλαπλασιασμού των εβραϊκών εποικισμών.

Πέρσι το καλοκαίρι, έφτιαξε και υποθαλάσσιο τείχος στα σύνορα με τις ακτές της Γάζας, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει υποτίθεται από θαλάσσης επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς». Ωστόσο, το μέτρο εξυπηρετεί υστερόβουλα σχέδια για υφαρπαγή και μέρους της παλαιστινιακής ΑΟΖ, στην οποία υπάρχουν ενδείξεις για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, τα τελευταία χρόνια, έχει επεκτείνει την τακτική των τειχών και στα σύνορα με Ιορδανία, Λίβανο, Συρία (κατεχόμενα Γκολάν) και Αίγυπτο, πάντα με πρόσχημα την ενίσχυση υποτίθεται της «ασφάλειας». Εάν ο ισραηλινός λαός δεν αντιδράσει, τότε σύντομα θα βρεθεί ολότελα εγκλωβισμένος πίσω από τείχη που έφτιαξαν κάποιοι υποτίθεται, για το «καλό του».

Με φόντο τα σχέδια για νέο τείχος, αυξάνεται συνεχώς η μαύρη λίστα θυμάτων των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Την Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Γάζας ένας 30χρονος Παλαιστίνιος που συμμετείχε την Παρασκευή σε κινητοποιήσεις κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αγωνιζόμενος για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους. Πάνω από 300 άλλοι (ανάμεσά τους έφηβοι, παιδιά, νοσοκόμες, δημοσιογράφοι, τραυματιοφορείς) έχουν σκοτωθεί από τις 30 Μάρτη 2018, οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ