Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αλισβερίσια, σουλάτσα και μεταγραφές εντός των τειχών

INTIME NEWS

Παζάρια, αλληλοεκβιασμοί, μετακινήσεις στελεχών ανάμεσα στα αστικά κόμματα, μπόλικο αποπροσανατολιστικό «καβγαδάκι» και υποκρισία συνθέτουν την έτσι κι αλλιώς άθλια εικόνα του αστικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων ημερών.

Αφορμή για νέες τέτοιες «δόξες» έδωσε τις προηγούμενες μέρες η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής που προετοιμαζόταν για χτες, ώστε να διατηρηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής και αφού όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για τις τροποποιήσεις που απαιτούνται, ώστε να παραμείνουν οι ΑΝΕΛ ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας, προφανώς για να σώσει προσωρινά τα προσχήματα, μετά και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ζητώντας του «να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης».

Ο ίδιος εμφανίστηκε τάχα θιγμένος και έκπληκτος, επειδή την «εύλογη, δημοκρατική του ευαισθησία» - όπως βάφτισε τα αλισβερίσια που είναι σε πλήρη εξέλιξη - απέναντι «στον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα», «η μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα ΜΜΕ», την «αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα», σε σημείο, όπως λέει, «ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, στην επιστολή του προσέθετε ότι «εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί», ζητούσε από τον πρόεδρο να μην κάνει οποιαδήποτε αλλαγή και «για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού, σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Κυβερνητικοί βουλευτές και με τη «βούλα»

Η επιστολή Τσίπρα, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε το πάτημα για νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των λοιπών, προβάλλοντας ως πρωτεύον αυτήν τη φορά την παραβίαση των αστικών θεσμών, της συνταγματικότητας κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα επιτάχυνε και τις διεργασίες.

Για παράδειγμα, η ΝΔ πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού έκανε λόγο για «ωμές αντιθεσμικές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου», ενώ επανήλθε στην ατζέντα και το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση. Ο τελευταίος, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, δήλωσε ότι «η θεσμική μας προσήλωση είναι πρωτοφανής», ότι μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής είναι «καλοδεχούμενη» και παρέπεμψε την ερμηνεία του κανονισμού για τις κοινοβουλευτικές ομάδες στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής μετά, όπως είπε, και από αίτημα των ΑΝΕΛ και πάει λέγοντας. Προέβλεψε μάλιστα ότι είναι «κοντός ψαλμός» η ένταξη 6 βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να σταματήσουν αυτές οι περιπέτειες.

Επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Ζουράρις, Θ. Παπαχρηστόπουλος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Κ. Παπακώστα (προερχόμενη από ΝΔ) και Σπ. Δανέλλης (προερχόμενος από Ποτάμι) έγιναν επί της ουσίας και με τη «βούλα» κυβερνητικοί βουλευτές, αφού με επιστολές καρμπόν που κατέθεσαν, ανέφεραν: «Προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες ως προς την αρχή της δεδηλωμένης, επιθυμώ εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ