Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Συμφωνία - ΝΑΤΟικός «μπούσουλας» για την ευρύτερη περιοχή

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ με την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανά χείρας
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ με την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανά χείρας
Με το πέρας της Συνόδου έγινε η φιέστα επίδοσης στα Σκόπια της πρόσκλησης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ. Την υπέγραψε ο ίδιος ο Γ. Στόλτενμπεργκ και την ενεχείρησε στον Ζ. Ζάεφ, λέγοντας κατόπιν ότι η σχετική απόφαση επισημοποιήθηκε στη Σύνοδο από τους ηγέτες των χωρών - μελών προχτές.

Οπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, η Συμφωνία των Πρεσπών απομάκρυνε τα εμπόδια στην πορεία αυτή. Πρόσθεσε ότι η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του ο Ζάεφ είπε ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα ενισχύσει τη «σταθερότητα και ασφάλεια», θα είναι «το θετικό παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια». «Το επόμενο θα είναι να διοργανώσουμε δημοψήφισμα, όπου θα κληθούν οι πολίτες να πουν "ναι" στο μέλλον μας. Η "Μακεδονία" μπαίνει στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Αργότερα, σε δηλώσεις του ο Ζάεφ ουσιαστικά εγκαινίασε και την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, καλώντας τους πολίτες της γείτονος «να πουν "ναι" στο "μέλλον"», ενώ το Σάββατο ετοιμάζει εορταστικές εκδηλώσεις σε 14 μεγάλες πόλεις για την έναρξη της πορείας προς το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε δε αισιοδοξία ότι η Συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία και στην ελληνική Βουλή. Δείχνοντας μάλιστα ότι η Συμφωνία λειτουργεί ως μπούσουλας για ευρύτερες ευρωατλαντικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια, καθώς και ότι στο στόχαστρο μπαίνει τώρα η Σερβία, εξέφρασε την ελπίδα η Συμφωνία να ενθαρρύνει Βελιγράδι και Πρίστινα για να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ