Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1»
Ψηφίστηκε στη Βουλή η νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Διοίκησης

Ακόμα μια φορά πέφτουν οι φιλολαϊκές «μάσκες» της κυβέρνησης, που απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών σε δήμους

Eurokinissi

Υπερψηφίστηκε χτες βράδυ απ' την κυβερνητική πλειοψηφία, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η ΝΔ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1», που δίνει συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση που εισήγαγαν προηγούμενες κυβερνήσεις με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη». Στόχος είναι να προσαρμοστεί η Τοπική Διοίκηση (ΤΔ) ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, μέτρο που στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων, αφού με τις διάφορες «καραμπόλες» που θα γίνονται, ουσιαστικά αλλοιώνεται η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου, ενώ εξυπηρετεί και τις σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού. Τροπολογία κατέθεσε χτες και η ΝΔ για να δοθεί δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο, εκτός των άρθρων για την απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

«Καβγαδάκια» μακριά από το αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου

Στην πεπατημένη της προσπάθειας συγκάλυψης του πραγματικού, αντιδραστικού περιεχομένου του νομοσχεδίου κινήθηκαν και χτες οι παρεμβάσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση περιστράφηκε, για μια ακόμα φορά, γύρω απ' την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το εκλογικό σύστημα, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, για να παραμείνουν στο σκοτάδι πλευρές της πολιτικής που αποδεικνύουν την ταύτιση και σύμπλευση των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης και που αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο, όπως:

-- Στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με τη σημερινή κυβέρνηση να διατηρεί σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τους κρατικούς πόρους και με προσανατολισμό στην αύξηση των ιδίων πόρων σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό μεταφράζεται σε εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, ανταποδοτικότητα, δηλαδή να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες για τις παροχές των δήμων. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων, που σπάνε τον ενιαίο χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια δημόσια παροχή, οξύνουν τις ταξικές διακρίσεις, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες απ' τους δήμους και ενισχύουν την εμπορευματοποίησή τους.

-- Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Τοπικής Διοίκησης, στη σύμφυση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνονται οι δήμοι να στήνουν επιχειρήσεις ή να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά σχήματα, εισάγονται διατάξεις για την απελευθέρωση της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, διαμορφώνεται συνολικά η Τοπική Διοίκηση σε χώρο πιο ελκυστικό για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Οι δήμοι ενθαρρύνονται να ιδρύουν επιχειρήσεις, οι ΣΔΙΤ γενικεύονται, οι συμβάσεις παραχώρησης το ίδιο, εισάγονται διατάξεις για την επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης απ' το τουριστικό και όχι μόνο κεφάλαιο, η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού, των απορριμμάτων κ.λπ.

-- Διατηρείται η ομηρία εργαζομένων, γενικεύονται και μονιμοποιούνται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικές ή κρατικές εργολαβίες σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, με συμβάσεις, ωράρια, μισθούς και συνθήκες μεσαίωνα, κατάργηση των ΒΑΕ, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, χωρίς δικαιώματα, εντατικοποίηση κ.λπ.

-- Η Τοπική Διοίκηση προσαρμόζεται ακόμα πιο στενά ως μηχανισμός του αστικού κράτους, μέσω της νομοθέτησης σειράς οργάνων ελέγχου όπως ο «επόπτης ΟΤΑ», η «αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας ΟΤΑ», το «συμβούλιο εποπτών», η «επιτροπή συντονισμού και ελέγχου εποπτείας ΟΤΑ», με στόχο την απρόσκοπτη και χωρίς ενοχλητικές φωνές υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο, που καταδεικνύει τη συνέχεια στην αντιλαϊκή ταξική πολιτική απ' τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, εντάσσεται και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, προκειμένου να διευκολύνει αφενός την υλοποίησή της, αφετέρου την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και την επιδίωξη να καθίσταται ο λαός συνένοχος στα αντιλαϊκά μέτρα.

Τα αστικά κόμματα συμπλέουν στρατηγικά για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης

Την εμβάθυνση των αντιδραστικών για το λαό προσαρμογών που προωθούνται ανάδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Σημείωσε ότι αυτές συμβάλλουν στο να ανταποκριθεί πλήρως η Τοπική Διοίκηση στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για να υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο απαρέγκλιτα τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, συνδράμοντας λόγω και της αμεσότητάς της στο λαό στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

«Και ακριβώς αυτόν τον πιο αντιδραστικό αντιλαϊκό στόχο προσπαθούν να κρύψουν συνειδητά κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αντιπαρατιθέμενα αποπροσανατολιστικά στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, κρύβοντας την πραγματική στόχευση και αυτής της "μεταρρύθμισης", αφού συμφωνούν, συμπλέουν στρατηγικά και για το ρόλο της ΤΔ», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Υπενθύμισε ότι η ΤΔ έχει από καιρό αξιοποιηθεί στο άνοιγμα του δρόμου για να καταπατηθούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Επίσης, ότι μέσα απ' αυτήν άνοιξε ο δρόμος στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πολιτισμού και αθλητισμού των δήμων, των υπηρεσιών καθαριότητας, των παιδικών σταθμών, ενώ σήμερα όσο μεγαλώνουν οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας τόσο περισσότερο οι δήμοι εμπλέκονται για να παρέχουν αποσπασματικές περιορισμένες και υποβαθμισμένες παροχές. Ακόμα - σημείωσε - η ΤΔ καλείται να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

Ακριβώς για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής νομοθετούνται και ενεργοποιούνται μια σειρά από ελεγκτικοί μηχανισμοί, κατήγγειλε.

«Να γιατί για τους εργαζόμενους δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για το χαρακτήρα και το ρόλο της ΤΔ, για το τι επιφυλάσσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αποστολή, ο χαρακτήρας, η εξέλιξη του ίδιου του θεσμού της ΤΔ δεν αλλάζει αν δεν αλλάξει το ίδιο το κράτος, αν δεν αλλάξει η εξουσία. Και στα σημερινά πλαίσια δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση, ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Γιατί η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί την αντικατάσταση και του θεσμού της ΤΔ με νέους θεσμούς τοπικής εξουσίας, πραγματικά λαϊκούς στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας. Αυτό μένει στο λαό να το αποφασίσει», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ