Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινδυνεύουν ζωές από τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία

Οι κάτοικοι εύχονται να μην τύχουν δύο επείγοντα περιστατικά ταυτόχρονα
Οι κάτοικοι εύχονται να μην τύχουν δύο επείγοντα περιστατικά ταυτόχρονα
Ενα μόνο ασθενοφόρο για ολόκληρο το νησί, ελλείψεις ειδικοτήτων γιατρών, εγκαταστάσεις υποσυντήρητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της υποβάθμισης του νοσοκομείου Ικαρίας. Και αν η εικόνα αυτή συμπληρωθεί με την πρόσφατη καταγγελία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής του νησιού ότι «τα δύο τρίτα των κατοίκων» της Ικαρίας εκτός των προβλημάτων στη νοσοκομειακή περίθαλψη «στερούνται και των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας», γίνεται αντιληπτό ότι τίθενται σε κίνδυνο ζωές.

Αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι Ικαριώτες φέρει την υπογραφή της πολιτικής της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «προστασίας της νησιωτικότητας» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, συνεχίζει να μετατρέπει σε κόλαση τη ζωή των νησιωτών. Αλλωστε, η ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που υπηρετεί προϋποθέτει τη θυσία των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Από τη συζήτηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Σταμάτη Καρδάση, προέκυψε ότι ενώ οι οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού είναι 31, καλυμμένες σήμερα είναι οι 23. Ενώ, από τις 98 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού καλυμμένες είναι οι 68. Χαρακτηριστικά οι 50 οργανικές θέσεις αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό και είναι καλυμμένες οι 37. Ομως, σύμφωνα με τον διοικητή ακόμα και αν οι παραπάνω θέσεις καλύπτονταν, πάλι θα ήταν κάτω από τις ανάγκες, αφού πρέπει να αυξηθούν κατά 42% ώστε αυτές να ικανοποιηθούν.


Ο παθολόγος είναι μόνο ένας (!), όπως και καρδιολόγος και παιδίατρος, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια... Βέβαια για ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οφθαλμίατρου, ουρολόγου, ενδοκρινολόγου ή ψυχίατρου ούτε λόγος να γίνεται, θεωρούνται λίγο πολύ «πολυτέλεια».

Για το ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε ο διοικητής, αν και υπάρχουν 4 ασθενοφόρα, λόγω έλλειψης προσωπικού κινείται μόνο το ένα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι «όσον αφορά την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, δεν υπάρχουν βάρδιες και για τις δύο πλευρές του νησιού», πρακτικά δηλαδή όλοι εύχονται να μην υπάρξουν ταυτόχρονα επείγοντα περιστατικά στο νησί. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει και χωροταξικό πρόβλημα γιατί οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται.

Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας στις 27 Ιούνη σημείωνε ότι: «Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετούν δύο ειδικευμένοι γιατροί, για ολόκληρη τη βόρεια Ικαρία, και ελάχιστο προσωπικό, αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν εννέα θέσεις ειδικοτήτων».

Ακόμα, «σε περιοχές όπου υπάρχουν αγροτικά ιατρεία, αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα έχει μείνει χωρίς γιατρό το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, ενώ έληξε η σύμβαση του γιατρού που υπηρετούσε στο απομακρυσμένο χωριό Μαγγανίτης.


Τις επόμενες μέρες λήγει η θητεία ενός ακόμα γιατρού που υπηρετεί στο ΚΥ Ευδήλου». «Αυτό σημαίνει ότι τα δυο τρίτα του νησιού στερούνται και των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι «αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση». Επισημαίνοντας ότι «κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωριό, ακόμα και το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του», έχει απευθύνει το κάλεσμα στους κατοίκους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ