Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ κλήθηκε χτες από δημοσιογράφους να σχολιάσει και την απέλαση Ρώσων διπλωματών από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με κατηγορίες ότι επεμβαίνουν στο Σκοπιανό υποδαυλίζοντας διαμαρτυρίες ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Κάθε παρέμβαση - επέμβαση από άλλη χώρα είναι απαράδεκτη. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων. Είναι μια μοναδική ευκαιρία (σ.σ. "once in a lifetime") και καλούμε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να την αδράξουν», αρκέστηκε να πει.

Σημειωτέον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει τις ρωσικές αντιδράσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «πάντα θεωρούμε ότι τέτοιες εξελίξεις όπως απελάσεις διπλωματών, συνεπάγονται αντίστοιχες συνέπειες και δεν ενθαρρύνουν τις διμερείς σχέσεις... Υποθέτουμε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν και οι ίδιες αξία, καθώς δεν μιλάμε για εικονικές σχέσεις αλλά για πρακτική συνεργασία για το όφελος των λαών των δύο κρατών».

Οπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «Ρία - Νοβόστι» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άνω Βουλή) για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Αντρέι Κλίμοφ, η Ρωσία θα απελάσει δύο Ελληνες διπλωμάτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κλίμοφ τόνισε ότι η Ρωσία ποτέ δεν αντιμετώπισε την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι αρκετό», υπογράμμισε.

Ο συνεργάτης του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Ιγκόρ Πσενιχνίκοφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ITAR - TASS, εκτίμησε ότι η Ελλάδα απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες κάτω από την πίεση ΕΕ και ΗΠΑ. «Πρόκειται για δώρο που ο Τσίπρας έκανε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι κακές σχέσεις με τη Ρωσία αποτελούν προϋπόθεση για τις καλές σχέσεις του Τσίπρα με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Είναι προφανές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ