Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποβάθμιση των ιαματικών πηγών φέρει τη σφραγίδα της εμπορευματοποίησης

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η υποταγή της στις ανάγκες του κεφαλαίου, που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει βάλει τη σφραγίδα της και στις ιαματικές πηγές της Ικαρίας. Χαρακτηρίζονται «θαυματουργές» και θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και συνολικά του λαού, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, τις «βλέπει» ως ένα ακόμα πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτοί που δραστηριοποιούνται στον «ιαματικό» και «ιατρικό» τουρισμό.

Στη βάση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, στην Τοπική Διοίκηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται στον «Κλεισθένη 1» με στόχο την παραπέρα σύνδεση της Τοπικής Διοίκησης με την επιχειρηματική δράση, προσπαθεί να σπρώξει το δήμο σε σύμπραξη ή παραχώρηση σε ιδιώτες, για την αξιοποίηση, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση, των ιαματικών πηγών, στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων στον «ιατρικό τουρισμό», όπου μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κυρίαρχο στοιχείο επιλογής η κερδοφορία του κεφαλαίου

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει στις 26/2, σε ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αφιερωμένη στον «ιαματικό τουρισμό», η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελ. Κουντουρά, ήδη προωθούνται όλες εκείνες οι «θεσμικές παρεμβάσεις» για την αξιοποίηση των πηγών με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Αρη Ξενόφο, να συμπληρώνει ότι «η συγκυρία και η ωρίμανση των περιουσιακών στοιχείων αυτής της κατηγορίας επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων...». Ακόμα ότι «οι επενδύσεις που θα γίνουν και τα νέα κεφάλαια που θα φέρει μαζί του ένας επενδυτής, ένας παραχωρησιούχος συνιστούν για μας κυρίαρχο στοιχείο επιλογής». Οι δηλώσεις αυτές πατάνε στο γεγονός ότι το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που διατηρεί σε ισχύ και ενισχύει η σημερινή κυβέρνηση, δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση των δήμων για τέτοιες δραστηριότητες, εκτός αν συμπράξουν με ιδιώτες ή παραδώσουν σε αυτούς υποδομές ή δημοτικές εκτάσεις.

Φανερά τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης στα λουτρά του χωριού Θέρμα
Φανερά τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης στα λουτρά του χωριού Θέρμα
Ο δήμος έχει αναλάβει τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών από το 2005, ενώ η αγωνιστική δημοτική αρχή, εκλεγμένη με τον συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κόντρα στην πολιτική και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών (όπως προβλέπει νόμος του 2006 για την αναγνώρισή τους ως φυσικούς ιαματικούς πόρους) και τη χρηματοδότησή τους από το κράτος. Από τότε είναι στο «περίμενε», με το αρμόδιο υπουργείο κάθε φορά να επικαλείται ότι λείπουν αποδεικτικά δικαιολογητικά, αν και σύμφωνα με επιστολή του δήμου Ικαρίας προς το υπουργείο στις 4 Ιούνη, έχουν κατατεθεί οι αναγκαίοι φάκελοι σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, το θέμα της κωλυσιεργίας στην αναγνώριση των πηγών ανέδειξαν στη Βουλή, με Αναφορά που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Δ. Μανωλάκου και Μ. Συντυχάκης.

Είδος πολυτελείας η θεραπεία

Επιπρόσθετα, η επίθεση που δέχονται τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και το λαϊκό εισόδημα, στερούν από το λαό αυτού του είδους τη θεραπεία μετατρέποντάς την σε είδος πολυτελείας, αν και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα της υγείας του.

Για παράδειγμα, μέχρι το 2013, οι εργαζόμενοι που είχαν ανάγκη από λουτροθεραπεία, έπαιρναν επίδομα από 400 έως 1.600 ευρώ. Το επίδομα αυτό έπεσε στα 150 ευρώ, ποσό - ψίχουλο, που το έχει σε ισχύ η σημερινή κυβέρνηση ενώ δεν δικαιούνται πλέον επίδομα ασθενείς με παθήσεις όπως φλεγμονώδης αρθρίτιδα, παθήσεις αγγείων, αρθροπαθήσεις εκφυλιστικής φύσεως οποιασδήποτε μορφής, επίμονη υποτροπιάζουσα οσφυαλγία, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κάνοντας εντελώς απαγορευτική τη μετάβαση στο νησί για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, με αποτέλεσμα ανάμεσα στα άλλα να πλήττονται και οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ο δήμος, με δεδομένο ότι συντηρεί αυτός τις εγκαταστάσεις.

Το νησί έχει συνολικά 9 ιαματικές πηγές κυρίως στη νότια πλευρά, από τις οποίες τρεις αξιοποιούνται από το δήμο, ενώ μία βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο. Από 65.569 λούσεις το 2009, που αντιστοιχούν σε περίπου 4 χιλιάδες ασφαλισμένους, σήμερα είναι με το ζόρι 25.000. Εργάζονται περίπου 15 εργαζόμενοι, ενώ γύρω από τις πηγές δραστηριοποιούνται πάνω από 400 οικογένειες, αριθμός μεγάλος για το νησί.

Ο δήμος διεκδικεί ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών για τις πηγές με ευθύνη του κράτους, για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους όλο το χρόνο, άμεση τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης και οι δαπάνες να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, επαναφορά των επιδομάτων λουτροθεραπείας τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014, αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών για θεραπεία αλλά και για πρόληψη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ