Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβλήματα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει «δίκαιη ανάπτυξη» σε αυτό το σύστημα

Με τη δημοτική αρχή και με εκπροσώπους φορέων του νησιού συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Της απεσταλμένης μας Αθηνάς ΖΥΜΑΡΗ.--

Με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους Ικαρίας συναντήθηκε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί χτες Πέμπτη, ο Δ. Κουτσούμπας. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους από τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΤΑ, Εργαζομένων στη ΔΕΗ και Συνταξιούχων και από τους Συλλόγους Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΒΕ, Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, εκπαιδευτικών - συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του νοσοκομείου Ικαρίας.

Αφού άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα των σωματείων και των φορέων, τόνισε ότι η ίδια η συζήτηση είναι «η καλύτερη απόδειξη ότι δεν μπορεί στο πλαίσιο αυτού του συστήματος να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη».

Εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους στην «ατμομηχανή της οικονομίας»

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο του Τουρισμού, που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως «ατμομηχανή της οικονομίας», που «τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν μεγάλη κερδοφορία οι όμιλοι» του κλάδου, υπογράμμισε: «Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι ζουν σε εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας, χωρίς να έχουν σταθερή δουλειά όλο το χρόνο και μια σειρά τέτοια ζητήματα.

Αντίστοιχα είναι η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, στους ΟΤΑ, που δουλεύουν ή με 6μηνα ή 8μηνα χωρίς σταθερή δουλειά, με υποβιβασμό των εργασιακών σχέσεων, με εργατικά ατυχήματα. Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές που πολλοί βρίσκονται στην ανεργία και όταν βρίσκουν κανένα μεροκάματο, έχουν προβλήματα, όπως αυτά που ειπώθηκαν με τα εργατικά ατυχήματα. Αντίστοιχα άλλοι τομείς, όπως οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μένουν χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές με τεράστιες ελλείψεις και ιδιαίτερα σε ακριτικά νησιά, όπως είναι η Ικαρία. Γιατί θέλουμε να φτιάξουμε, υποτίθεται, νέους ανθρώπους, που θα πάρουν τη σκυτάλη οι επόμενες γενιές και πρέπει να είναι και επιστήμονες και γνώστες της Ιστορίας, αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας σε μια περιοχή όπου απειλείται από το ΝΑΤΟ, τους πολέμους, από τα προσφυγικά ρεύματα που δημιουργούν οι πόλεμοι και όχι οι πρόσφυγες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και σε άλλες θάλασσες της Μεσογείου».


Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την ΚΑΠ, είπε ότι η κυβέρνηση έκανε νόμους τα μέτρα της ΕΕ, που κάνουν το κόστος τεράστιο, ώστε να μην μπορούν να παράγουν. «Ενώ η πατρίδα μας είναι μια χώρα που έχει πλούτο. Και μπορεί να θρέψει ποιοτικά και ποσοτικά όλο τον πληθυσμό της χώρας και μπορεί να κάνει και εξαγωγές ισότιμες με άλλες χώρες του κόσμου. Ολα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ενιαία», σημείωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς, υπενθυμίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για να μη βγαίνει στο σφυρί η λαϊκή περιουσία για χρέη στους δήμους. Μια τροπολογία που προέκυψε από πρόταση δημάρχων και αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που ξεκίνησαν οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι, και μάλιστα προχτές η ΚΕΔΕ αποφάσισε επίσης να στηρίξει αυτό το αίτημα. «Να δούμε θα ψηφίσουν την τροπολογία οι κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;», αναρωτήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι εργαζόμενοι να επιλέξουν οργάνωση και πάλη μαζί με την ενίσχυση του ΚΚΕ

Καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση και πάλη, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανέφερε ότι ο λαός «δεν μπορεί να ανέχεται άλλο αυτήν την κατάσταση και πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Και φυσικά μπορεί να γίνονται επιλογές στις εκλογές, βουλευτικές, δημοτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, αλλά είναι και η καθημερινή επιλογή στις αρχαιρεσίες σωματείων, στο πώς οργανωνόμαστε, πώς διεκδικούμε. Εχει μεγαλύτερη σημασία, κατά την άποψη του ΚΚΕ, το να οργανωθεί ο λαός, να οργανώσει την Κοινωνική του Συμμαχία. Δηλαδή, ο οικοδόμος, με τον ξενοδοχοϋπάλληλο, τον συνταξιούχο, με τον γιατρό, τον νοσηλευτή, με τον καθηγητή, με τον δάσκαλο, με τον δημοτικό υπάλληλο, τον επιστήμονα, τον νέο, τη νέα, τη γυναίκα, τους συλλόγους, τα Εργατικά Κέντρα και να οργανώσει τη λαϊκή πάλη.

Και βέβαια το ΚΚΕ εδώ θα είναι, μας ξέρετε πάρα πολλά χρόνια και στη Βουλή με Ερωτήσεις, με Αναφορές, με πίεση θα τα κάνουμε και αυτά και κυρίως μέσα στους αγώνες. Θα είμαστε μπροστά, θα πρωτοστατούμε και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα αφήσουμε ούτε στιγμή τη σημαία του αγώνα. Το να είμαστε κοντά σας, να προωθούμε τα ζητήματα, να τα αναδεικνύουμε, αν καταφέρουμε να κερδίζουμε κάτι σε αυτές τις συνθήκες, κυρίως όμως στην πάλη μας να ανοίγουμε αυτόν το δρόμο για ριζικές αλλαγές και να τελειώσουν οι κοροϊδίες και οι αυταπάτες. Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα και πρέπει ο ελληνικός λαός, κατά την άποψή μας, να την αξιοποιήσει. Δεν μπορεί πότε να είναι ένας Παπανδρέου, πότε να είναι ένας Καραμανλής, μετά ένας Τσίπρας μετά ξέρω γω ο Μητσοτάκης ή όποιον άλλο σκέφτεται ο καθένας. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Πρέπει να δούμε το πρόγραμμα και το σχέδιο που έχει η κάθε πολιτική δύναμη και με βάση αυτά να επιλέγουμε και πολιτικά. Και βεβαίως αν υπηρετεί το συμφέρον του εργάτη, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του επαγγελματία που υποφέρει, που φορολογείται που κλείνει το μαγαζί του και τον κυνηγάνε από χίλιες δυο μεριές, να ενωθούν όλοι αυτοί μαζί και αν υπηρετεί μια πολιτική πρόταση αυτούς ή αν υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, γιατί γι' αυτούς δουλεύουν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις. Και πρέπει σε αυτό να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο, ένα τέρμα. Πρέπει να αποφασίσει σε αυτό ο καθένας ατομικά και συλλογικά όλη η κοινωνία.

Και όλα αυτά τα ζητήματα εμείς τα συνδυάζουμε και με την πάλη για την ειρήνη για την φιλία των λαών. Για να μην οδηγηθούμε σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γιατί όλο και μας μπλέκουν οι κυβερνήσεις σε ΝΑΤΟικά σχέδια. Σήμερα είδατε τέλειωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, επικίνδυνη Σύνοδος με αρνητικές αποφάσεις για τους λαούς, και από αυτήν την άποψη θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να τα αντιμετωπίσουμε να κινητοποιηθούμε, έτσι ώστε αν μπορέσουμε να αποτρέψουμε, αλλά κυρίως να οδηγήσουμε την πάλη μας μέχρι τέλους ώστε να υπάρχει πραγματικά ειρήνη, φιλία, ειρήνη και ευημερία και στον ελληνικό και στους γειτονικούς λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ