Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανωτάτη μπακαλική...

Ασκήσεις στην ...«ανωτάτη μπακαλική» κάνουν εντατικά τα στελέχη της κυβέρνησης, στην προσπάθειά τους να πείσουν το λαό για το «θεάρεστο» έργο του ΝΑΤΟ, στο οποίο τον εμπλέκουν όλο και βαθύτερα. Στο ρεσιτάλ εξαπάτησης αξιοποιείται και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες. Σε χτεσινή του συνέντευξη ο αναπ. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι τώρα «υπάρχουν περισσότερες ελπίδες» για απελευθέρωση, επειδή η Τουρκία δεν τα πάει καλά «με την Ευρώπη και τη Δύση». Και επειδή - λογικά - η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεών της με τη «Δύση», δηλαδή με το ΝΑΤΟ, (πάλι ...λογικά) θα απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί! Μιλάμε για συλλογιστική που σπάει κόκαλα. Η κυβέρνηση ουσιαστικά δικαιολογεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στα ΝΑΤΟικά σχέδια, λέγοντας ότι έτσι, αν η Τουρκία θελήσει να «καλοπιάσει» το ΝΑΤΟ, θα το κάνει μέσω της απελευθέρωσης των «2»... Την ίδια στιγμή, βέβαια, η πολύμηνη φυλάκιση συνεχίζεται από χώρα - «σύμμαχο» της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ η ίδια η «συμμαχία» με κάθε ευκαιρία δείχνει πως δεν ιδρώνει το αυτί της και επαναλαμβάνει ότι «νίπτει τας χείρας της». Αυτό όμως που «καίει» την κυβέρνηση είναι ο λαός να μην αμφισβητήσει ούτε κατά διάνοια τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στα βρώμικα σχέδιά του. Γι' αυτό ανακαλύπτει διάφορες σοφιστείες, παίζοντας ακόμα και με τους φυλακισμένους στρατιωτικούς.

Παρελθόν

Το ελληνικό κράτος «δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης». Η ατελείωτη λίστα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Τετάρτης με την οποία η Κομισιόν ενεργοποίησε το μηχανισμό της μόνιμης εποπτείας για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτόν καταγράφονται δηλαδή «χαρτί και καλαμάρι» οι δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις των επόμενων χρόνων, που είναι η «βάση» για τα περαιτέρω. Με τη σειρά του ο Π. Μοσκοβισί σημείωνε ότι «το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας έχει στόχο να υποστηρίξει την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Η δε κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι σαν το ποδήλατο - «αν σταματήσεις πέφτεις» - και γι' αυτό ο λαός θα συνεχίσει να κάνει πετάλι στην ανηφόρα του κεφαλαίου. Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς πειστήκαμε: Τα μνημόνια είναι... παρελθόν.

Μέσα... καταμέσα

Ως «κόκκινη γραμμή απέναντι στις εξωτερικές παρεμβάσεις» επιχείρησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, και γέλασαν μέχρι και τα τσιμέντα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, με ταχύτητες που ζάλισαν (ούτε «νήμα» να τους έδενε), μια σειρά από ιστοσελίδες και Μέσα έσπευσαν να αναπαράγουν το «αφήγημα» της «ανεξάρτητης» πολιτικής της κυβέρνησης και μαζί όλα τα υπόλοιπα περί «υβριδικού πολέμου» κ.ο.κ. Οσο βέβαια κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να παραστήσει την «υπεράνω» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δεν κρύβεται με τίποτα ότι είναι «μέσα καταμέσα» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που οδηγούν σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις και το λαό μας σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Η στοίχιση αυτή εξάλλου «φώναζε» στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, την ίδια μέρα, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η άμεση απεμπλοκή από αυτούς τους σχεδιασμούς και η έξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι η μόνη διέξοδος για το λαό μας.

Σε 7 λεπτά καθαρίζεις...

Θυμάστε τον πρόσφατο σαματά που σηκώθηκε στην Ελλάδα και διεθνώς για το πώς το «Facebook» πούλησε στην εταιρεία «British Analytica» τα στοιχεία 87 εκατομμυρίων χρηστών, και εκείνη τα χρησιμοποίησε για την προεκλογική καμπάνια του Ντ. Τραμπ, επηρεάζοντας τους χρήστες; Θυμάστε τις μεγάλες κουβέντες για τις «ρυθμιστικές αρχές», τις «ανακρίσεις» του ιδιοκτήτη της «Facebook» από τις ειδικές επιτροπές του Κογκρέσου και του Ευρωκοινοβουλίου, τα «παχιά λόγια» για το φρένο που θα μπει στους επιχειρηματικούς κολοσσούς που εμπορεύονται και τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ λειτουργούν ως ένας τρομακτικός μηχανισμός χειραγώγησης των συνειδήσεων, τον οποίο αξιοποιούν σταθερά κυβερνήσεις, κρατικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες; Ε, λοιπόν, το «ξήλωμα» ξεκίνησε από τη Βρετανία, με τις αρχές της να ρίχνουν «καμπάνα» 565.000 ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό για την υπόθεση. Σύμφωνα δε με τον υπολογισμό που κάνουν οι «Financial Times», η εταιρεία θα χρειαστεί... 7 ολόκληρα λεπτά για να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, σε περίπτωση πάντα που δεν δικαιωθεί στην έφεση που κατέθεσε για να ακυρωθεί το πρόστιμο. Είναι λοιπόν φανερό: Το σάπιο σύστημα έχει τους τρόπους να... εξυγιαίνεται.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Δολοφονείται η ηγετική μορφή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης Ζαν Πολ Μαρά.

1822 Η στρατιά του Δράμαλη μπαίνει στο Αργος, ενώ γύρω της κλείνει οριστικά η «λαβίδα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

1841 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπογράφουν συνθήκη για την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Συνθήκη του Λονδίνου). Με την ίδια συνθήκη απαγορεύτηκε στα πολεμικά πλοία να περνούν τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης.

1863 Υπογράφεται στο Λονδίνο σύμβαση ανάμεσα στη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία για την παραχώρηση του ελληνικού θρόνου στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

1908 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου γίνονται οι πρώτοι όπου επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών.

1916 Γεννιέται η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου.

1925 Ο δικτάτορας στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1929 Στο Μεσολόγγι οι 15 φυλακισμένοι καπνεργάτες από το Αγρίνιο κηρύσσουν απεργία πείνας, ζητώντας την αποφυλάκισή τους. Η απεργία τους κράτησε μέχρι τις 22 του μήνα, οπότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους αποφυλακίσει.

1930 Ξεκινά στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή 13 χωρών.

1931 Δυνάμεις της αστυνομίας με επικεφαλής τον εισαγγελέα διενεργούν επιδρομή στα γραφεία των συνδικάτων της πρωτεύουσας και συλλαμβάνουν δεκάδες συνδικαλιστές που συνεδρίαζαν. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες της Ενωτικής ΓΣΕΕ, κατέστρεψαν έπιπλα και αρχεία, ενώ 81 συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο».

1944 Γεννιέται ο Ούγγρος εφευρέτης και αρχιτέκτονας Ερνε Ρούμπικ, γνωστός και για τον «κύβο του Ρούμπικ».

1954 Πεθαίνει η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1965 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.

1969 Συνέρχεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το Α' Συνέδριο των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

2000 Πεθαίνει ο κινηματογραφιστής Στέλιος Τατασόπουλος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org