Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΔΝΤ
Μνημόνια και «τζαρτζαρίσματα» με γεωπολιτικό «άρωμα»

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ
Η εξεύρεση «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων ακόμη και για την αναβολή κατά ένα εξάμηνο του αυξημένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου και βέβαια η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων αναφορικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται να αποκαλύψουν και πάλι τα κυβερνητικά παραμύθια περί παρεμβάσεων «ανακούφισης» των λαϊκών στρωμάτων και να φωτίσουν το εύρος των επερχομένων αντιλαϊκών παρεμβάσεων και των μέτρων της λεγόμενης «μετα-προγραμματικής περιόδου». «Το τέλος του προγράμματος είναι πολύ κρίσιμο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ,Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της εκταμίευσης (15 δισ.) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος. Μάλιστα, την απέδωσε στην άρνηση της γερμανικής Βουλής να προχωρήσει στη σχετική έγκριση μετά την αναβολή που δόθηκε στο καθεστώς ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Το αντιλαϊκό κρεσέντο είχε και συνέχεια με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τον ΦΠΑ, να υπογραμμίζει ότι «αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. Ολοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό»...

Δεν περνά, βέβαια, απαρατήρητο ότι η στάση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης ερχόταν την ίδια ώρα που στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, «ζυγισμένος» και στοιχισμένος στη γραμμή του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, μιλούσε για «δίκαιο αίτημα» των ΗΠΑ να «μοιράζονται» δίκαια τα βάρη της λυκοσυμμαχίας, ενώ στο ίδιο μοτίβο και «δείχνοντας» τις σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, πρόσθετε ότι η απαίτηση για «ενεργειακή διαφοροποίηση» δεν μπορεί να ισχύει για το Νότο της συμμαχίας και όχι για το Βορρά.

«Ενισχυμένη εποπτεία» και από το ΔΝΤ

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το αντιλαϊκό «παρών» στο ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο της λεγόμενης ...«μετα-προγραμματικής» περιόδου δίνει και η πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Τζ. Ράις, υπογράμμισε χτες ότι θα υπάρχει και η «δική μας ενισχυμένη εποπτεία», σε συντονισμό με αυτήν των «Ευρωπαίων εταίρων». «Θα συντονίσουμε την μετα-προγραμματική μας εποπτεία με τις προσπάθειες παρακολούθησης των Ευρωπαίων εταίρων. Και δεδομένου ότι εργαζόμαστε τόσο στενά με τους Ευρωπαίους και διαθέτουμε συμπληρωματικούς τομείς τεχνογνωσίας, θα ήταν λογικό από πρακτική άποψη το ΔΝΤ να συνδυάσει την αποστολή του με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σε αυτό το φόντο, το εκτελεστικό συμβούλιο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στις 27 Ιούλη θα συνεδριάσει με «ατζέντα» την έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η περιβόητη έκθεση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Θυμίζουμε ότι στη «Δήλωση Συμπερασμάτων» του ΔΝΤ, στην οποία περιγράφονται τα «πρώτα ευρήματα» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι:

-- Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις «μεταρρυθμίσεις» (π.χ. αφορολόγητο, συντάξεις) «θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους», δείχνοντας παράλληλα στην εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων».

-- Το ΔΝΤ «παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην αναστρέψουν» τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οποιαδήποτε προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόλησης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας».

Οι προτεραιότητες του ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» επαναφέρει την πάγια θέση των εγχώριων βιομηχάνων αναφορικά με τη σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας, ζήτημα βέβαια που έθεσε τις προάλλες και ο ΣΒΒΕ.

Το εν λόγω υπουργείο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα «συμβάλει καθοριστικά» στις «προτεραιότητες» που ξεδιπλώνουν σε 4 άξονες και συγκεκριμένα: Εξορθολογισμός της φορολογίας στην παραγωγή - Ανταγωνιστικό κόστος Ενέργειας - Βελτίωση του κόστους δανεισμού - Επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλο το φάσμα χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ