Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Το «παιδί» για όλες τις βρωμοδουλειές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, με το πέρας της Συνόδου, σημείωσε ότι η Σύνοδος ήταν δύσκολη λόγω αντιθέσεων για το ύψος των αμυντικών δαπανών κάθε κράτους, ενώ έσπευσε να πάρει θέση χαρακτηρίζοντας δίκαιες τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι οι υπόλοιποι πληρώνουν πολύ λίγα για αμυντικές δαπάνες και «δύσκολη αλλά χρήσιμη» την παρέμβαση του Ντ. Τραμπ, ότι χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση πάει πέρα από τα οικονομικά και αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ και των «διατλαντικών ισορροπιών», μια διαφορετική πτυχή - όπως είπε - στην οπτική των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ ότι ίσως δεν το θεωρούν τόσο σημαντικό για τις ίδιες, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, που τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις στις αμυντικές δαπάνες και αναπτύσσει πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα», ενώ σε απόδειξη των ευρωατλαντικών υπηρεσιών έφερε ξανά ως παράδειγμα τη «βελτίωση των σχέσεων με τον βόρειο γείτονα», τη συμφωνία δηλαδή για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτή ανοίγει σημαντικές δυνατότητες, επειδή «αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά η χώρα».

Αιγαίο και Κυπριακό στο ΝΑΤΟικό «παζάρι» με Τουρκία

Αναφερόμενος στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε ότι «δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» και ότι έθιξαν σχεδόν όλη τη διμερή ατζέντα.

Υποστήριξε ότι έθεσε με ένταση το θέμα της προκλητικότητας στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντάς το «ανοιχτή πληγή της ίδιας της Συμμαχίας».

Να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη μέρα, ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο είχε αναφερθεί με τα ίδια ακριβώς λόγια στο θέμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»! Επαυξάνοντας δηλαδή στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, εντός της οποίας παίρνουν «αέρα τα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και το ΝΑΤΟ παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, χαρακτηρίζοντας την αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων «διμερείς διαφορές».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, για το οποίο - όπως είπε - έχει πλέον περισσότερες ελπίδες από ό,τι πριν τη συνάντηση, ερμηνεύοντας τον Ερντογάν είπε ότι δεν συσχέτισε ευθέως τους «2» με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, «αλλά ο Ερντογάν θεωρεί πολύ σημαντικό γι' αυτόν το θέμα των "8"». Υποστήριξε ότι προσπάθησε να κάνει τον Πρόεδρο της Τουρκίας να καταλάβει ότι τα δύο θέματα δεν μπορούν να συσχετιστούν και ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι «2» να δικαστούν και εφόσον δεν έχουν κάνει κάτι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Για τους δε «8» «η μόνη αρμόδια είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» και «κανείς πραξικοπηματίας δεν είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα».

Συζήτησαν ακόμα το πώς θα ενισχυθεί η «διμερής συνεργασία σε θέματα ασφάλειας για μείωση των προσφυγικών ροών», με «ορθή εφαρμογή» της κατάπτυστης ευρωτουρκικής συμφωνίας που εγκλωβίζει χιλιάδες κυνηγημένους πρόσφυγες στα νησιά, και με επιστροφή στην Τουρκία μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, σημειώνοντας ότι κατέληξαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο πλευρών να έχουν πιο στενή συνεργασία.

Εξάλλου, δίνοντας και το στίγμα των παζαριών, που συνυπάρχουν με τους ανταγωνισμούς, είπε πως τόνισε στον Ερντογάν ότι υπάρχουν «αναξιοποίητες δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών» αλλά είναι «εγκλωβισμένες» σε θέματα όπου δεν χρειάζεται, όπως οι «2» της Αδριανούπολης, και ότι μπορούν να ξαναρχίσουν τις διακυβερνητικές συναντήσεις και να ξαναπιάσουν το «νήμα» σε Εμπόριο, Τουρισμό και σε άλλους κλάδους που αφορούν το κεφάλαιο.

Συνεχίζοντας είπε ότι συζήτησαν ακόμα πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό στο πλαίσιο Γκουτέρες (γγ του ΟΗΕ) και ότι πρέπει να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα επαφές των YΠΕΞ των δύο χωρών για το θέμα.

Συμφώνησαν ακόμα να προσπαθήσουν για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αν και από τουρκικής πλευράς έγινε σαφές ότι διατηρεί τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της.

Σειρά η Αλβανία

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα - κατά την οποία απευθύνθηκε πρόσκληση από το ΝΑΤΟ στα Σκόπια - «ιστορική». Βάζοντας εξάλλου το ΝΑΤΟ θεματοφύλακα της «διευθέτησης» που αφορά τους σχεδιασμούς του στα Βαλκάνια, παρέπεμψε στη Διακήρυξη της Συνόδου, ότι καθιστά σαφές πως οι ενταξιακές συνομιλίες των Σκοπίων θα καταλήξουν μόνο αν ολοκληρωθούν η αλλαγή του ονόματός τους και η συνταγματική αλλαγή. Αναφερόμενος στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, είπε ότι η κυβέρνηση «είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της χώρας» και ότι «έχει απαίτηση να τη σέβονται (σ.σ. την κυριαρχία της) όλες οι χώρες»...

Για τη δρομολογούμενη «διευθέτηση» σε αυτό το πλαίσιο ανοιχτών ζητημάτων και με την Αλβανία, είπε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από τα δύο ΥΠΕΞ πάνω σε διάφορα απ' αυτά τα ζητήματα. Οτι οι δύο χώρες βρίσκονται «πάρα πολύ κοντά» σε οριοθέτηση ΑΟΖ, «που δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά» και ανοίγει δρόμο σταδιακής οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, ξεκινώντας από τα δυτικά, προκειμένου να προχωρήσει και με άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι σε μια χαρακτηριστική αποστροφή, μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου Γ. Χαν περί «αναδιάρθρωσης των συνόρων» Ελλάδας - Αλβανίας, είπε ότι μένουν ακόμη το εμπόλεμο και «το θέμα των (χερσαίων) συνόρων», όπου είναι «πολύ κοντά» όπως είπε στο να βρεθεί μια κάποια «διευθέτηση», ότι έχουν προχωρήσει «σε εξαιρετικά σημαντικό σημείο», αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει. Εξ ου και συμφώνησαν οι δύο ΥΠΕΞ να εντείνουν τις προσπάθειες για να δουν πώς θα έχουν «μια σημαντική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ