Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
58 χρόνια ΕΠΟΝ, ο πρώτος νεκρός μας στο Πανεπιστήμιο

Ηρθε στη γειτονιά μας με την κιθάρα και το τραγούδι του. Ηρθε στη Νέα Σμύρνη, κυνηγημένος από άλλη περιοχή, εκεί κατά τη μετάβαση από το ΕΑΜ Νέων και τη Λεύτερη Νέα των Κοριτσιών, στην ΕΠΟΝ.

Ο Δημήτρης Τζέμος, το ψηλόλιγνο παλικάρι με το λαβωμένο πόδι, αναδείχτηκε γρήγορα σ' ένα «μαζικό» δυναμικό στέλεχος στους ηρωικούς εκείνους αγώνες της κατοχής. Πάντα με το γέλιο, με το τραγούδι, με την κιθάρα του, δίνοντας μαζί με τα άλλα παιδιά το νόημα στο: «Πολεμάμε και τραγουδάμε». Και μέσα στα φοβερά εκείνα χρόνια όπου σε κάθε γωνιά παραμόνευε ο θάνατος, ο Δημ. Τζέμος «ξέκλεβε» μερικές στιγμές για να παρακολουθήσει μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Εκεί, στα έδρανα του σπουδαστηρίου, τον βρήκε το μαχαίρι των κουκουλοφόρων προδοτών. Το έσφαξαν το παλικάρι, μπροστά στον έντρομο και υποταγμένο πρύτανη.

Μόλις έφτασε το φοβερό μαντάτο, κινητοποιήθηκαν οι γειτονιές, η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα, οι Τζιτζιφιές, τα Σφαγεία, τότε, το γερμανοκρατούμενο Φάληρο. Εκατοντάδες άνθρωποι, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, η Εθνική Αλληλεγγύη πορεύτηκαν ως τη μικρή πλατεία, που είναι σήμερα πάρκο και παιδική χαρά, στην ανατολική πλευρά του Πανιωνίου.

Εκεί, ύστερα από ένα «πεταχτό» λόγο, μερικά συνθήματα του αγώνα, τα λουλούδια και τα στεφάνια, εντοιχίσαμε σ' ένα μονώροφο σπίτι μια πλάκα σκαλισμένη με πωρόλιθο: «Πλατεία Δημ. Τζέμου». Εμεινε για καιρό - και μετά την απελευθέρωση. Και αποκολλήθηκε κατά την περίοδο των νέων μεταπελευθερωτικών διωγμών από τους επιγόνους εκείνων που έσφαξαν τον Δ. Τζέμο.

Χρέος τώρα των τοπικών αρχών και οργανώσεων να την αποκαταστήσουν. Προηγούμενα - και ύστερα από προσπάθειες - το όνομα του Δημ. Τζέμου έχει χαραχτεί, μαζί με άλλα, στη μαρμάρινη πλάκα, στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Γι' αυτό το παλικάρι, ο Βασίλης Ρώτας σ' ένα μεγάλο θρηνητικό ποίημα, έγραφε:

«Σκύψε την όψη η Ανθρωπιά και σίμωσε να κλάψεις / να ειπείς τραγούδι θλιβερό και παραπονεμένο / σε τουτ' τα νιούτσικα κορμιά που κείτονται σφαγμένα, / τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τον Δημητράκη Τζέμο».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ