Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Γιώργος Μπαζίγος

Πέθανε χτες σε ηλικία 76 χρόνων ο Γιώργος Μπαζίγος. Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, που υπηρέτησε με συνέπεια επί 59 χρόνια.

Εργάτης δεύτερης γενιάς, γιος σιδηροδρομικού και εργάτριας. Τον πατέρα του δεν τον γνώρισε. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη μαζί με τις δύο, επίσης εργάτριες, αδελφές του. «Είμαι εργάτης». Αυτό είχε υπογραμμίσει στο βιογραφικό που είχε δώσει πριν μερικά χρόνια στο Κόμμα. «Είμαι εργάτης», συνήθιζε να λέει με περηφάνια όταν συστηνόταν. «Από πολύ μικρός και από κουβέντες ενός μπάρμπα μου (παλιό μέλος του κομ.) και γύρω από τις επεμβάσεις και εξαρτήσεις της χώρας από τους Αγγλογάλλους - Μ. Ασία κλπ. μου δημιουργήθηκε ένα αντικεφαλαιοκρατικό πνεύμα», υπογραμμίζει στο βιογραφικό του και προσθέτει: «Με τον πόλεμο του '40 και με τη γερμανική εισβολή και κατοχή της χώρας διαμορφώνεται μια αντιφασιστική συνείδηση. Το καλοκαίρι του '41 αρχίζω και διαβάζω το "Ριζοσπάστη" από το πρώτο φύλο που εξέδωσε η ΝΕΑ ΚΕ. Μετά από λίγο στρατολογούμαι στην ΟΚΝΕ, φτιάχνω πυρήνα και γίνομαι γραμ. Το 1942 μπαίνω στη Σωτηρία. Ενώ περίμενα τη σύνδεση, δημιουργώ έναν πυρήνα. Εκεί με βρίσκει η οργάνωση και στρατολογούμαι στο Κόμμα. Μού αναθέτουν την οργάνωση της ΕΑ. Ταυτόχρονα έπαιρνα μέρος και σ' άλλες ενέργειες και αποστολές της ΚΟ και στη δράση των νόμιμων επιτροπών του χώρου».

Στις 22/1/1944 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και τους τσολιάδες του Ράλλη και κρατείται φυλακισμένος μέχρι τις 10/10/1944 οπότε με την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα αποφυλακίζεται. Από εκεί και πέρα η ζωή του είναι ίδια μ' αυτή όλων των συνεπών αγωνιστών κομμουνιστών. Διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, εκτοπίσεις. Ταυτόχρονα δουλεύει στις νόμιμες και παράνομες οργανώσεις του Κόμματος. Εχει μια θανατική καταδίκη που μετατράπηκε σε φυλάκιση 20 χρόνων. Από τη μεταπολίτευση εντάσσεται στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά, όπου στην πρώτη συνδιάσκεψη εκλέγεται μέλος της Επιτροπής Πόλης. Επί μια τετραετία διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4.30 μ.μ. στο Γ΄ Νεκροταφείο.

  • Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΖΙΓΟΥ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 30.000 δρχ. Θοδωρής Αναστασιάδης από την ΚΟ Πειραιά

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ