Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν ελεγχόμενη τη Δικαιοσύνη
  • Τα δύο κόμματα προτείνουν η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Την εκλογή από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, πρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και κατήγγειλε τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των τμημάτων του ΣτΕ

Στο διορισμό της ηγεσίας των ανώτερων δικαστηρίων της χώρας από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που διαιωνίζει την εξάρτησή της από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, επέμειναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατά τη χθεσινή συζήτηση των σχετικών άρθρων στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ρύθμιση αφορά τις ηγεσίες του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε η επιλογή των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου να γίνεται από το σύνολο των δικαστών του και όχι μόνο από τους εισαγγελείς.

Με την επισήμανση ότι στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ζούμε δεν μπορούμε να πετύχουμε ανεξαρτησία ή εν πάση περιπτώσει πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συζήτηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Αποκάλυψε την υποκρισία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τα οποία, αφού πρόβαλαν ως βασικό λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, στη συνέχεια υπαναχώρησαν και έτσι παραμένει αμετάβλητος ο τρόπος επιλογής της και διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα, είπε:

«Εμείς είχαμε ταχθεί υπέρ της εκλογής από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Το θεωρούσαμε προτιμότερο, όπως είχε πει και το ΠΑΣΟΚ αρχικά. Και πάλι, βέβαια, έβαζε το στοιχείο της επιλογής από τους τρεις πρώτους, διότι νοθευόταν αυτό το σύστημα. Εν πάση περιπτώσει όμως, είτε με ευρύ εκλεκτορικό σώμα, είτε από το σώμα των δικαστών να εκλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης και να μην είναι τετραετούς θητείας, αλλά τριετούς».

Ζήτησε επίσης, ανεξάρτητα από τον τρόπο εκλογής, η ηγεσία να μην είναι επικεφαλής των Δικαστικών Συμβουλίων και του Πειθαρχικού, ενώ πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων.

Για τα άλλα θέματα της ενότητας αυτής των άρθρων, ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε όλες οι υποθέσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, να πηγαίνουν στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, τα οποία αποτελούν μία δημοκρατική κατάκτηση. Ασκησε κριτική στην κυβερνητική θέση ότι κατ' εξαίρεση θα υπάρχουν δίκες, που δε θα πηγαίνουν στα Μεικτά Ορκωτά, αλλά θα δικάζουν μόνο οι δικαστές και τη συνέδεσε με τον επικείμενο τρομο-νόμο, λέγοντας:

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ενόψει τα αδικήματα για το οργανωμένο έγκλημα από τη μία και για την τρομοκρατία από την άλλη. Οι Αμερικανοί ζητούν τρομο-νόμο και ειδικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες δε θα υπάρχουν Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, και να υπάρχουν καταδίκες. Είναι πιο ευάλωτοι οι δικαστές στις κυβερνητικές κατευθύνσεις από ό,τι είναι οι πολίτες και γι' αυτό το λόγο μπαίνει αυτή η διάταξη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατήγγειλε ως αντιδημοκρατική την πρόταση της κυβέρνησης να μην μπορούν τα τμήματά του (όπως το «ενοχλητικό» Ε` Τμήμα του ΣτΕ, το γνωστό και ως «οικολογικό») να κρίνουν αντισυνταγματικούς τους νόμους, δικαίωμα που θα έχει μόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πρόκειται, είπε, για μία αντιδραστική αλλαγή προς το χειρότερο, με στόχο τον περιορισμό στην πράξη του διάχυτου ελέγχου αντισυνταγματικότητας των διάφορων νόμων. Επίσης, περιορίζεται ο έλεγχος διαφάνειας που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού πολλοί οργανισμοί και υπηρεσίες μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τίθενται, έτσι, εκτός ελέγχου.

Τέλος, ζήτησε να καταργηθούν τα Στρατοδικεία, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει χωριστή Στρατιωτική Δικαιοσύνη και ως ελάχιστη πράξη προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού η πλειοψηφία δε συμφωνεί, να υπαχθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της, η ΝΔ, με δεδομένη τη συμφωνία για το διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, πρότεινε η επιλογή να γίνεται μεταξύ των αντιπροέδρων των οικείων δικαστηρίων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους αντιεισαγγελείς.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης ζήτησε, η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα και αν δε γίνει δεκτή αυτή η πρόταση η εκλογή να γίνεται από τις ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων.

Κριτική στις συζητούμενες διατάξεις άσκησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, τελικά, να μην τις ψηφίσει. Στην ομιλία του, έκανε λόγο για μία προσπάθεια, μέσω της αναθεώρησης, δημιουργίας «ενός πατερναλιστικού δικομματισμού αρχηγικού τύπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ