Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΣΑΡΡΩΝΑΣ
«Πρωταθλητής» στα προβλήματα...

Ο δεύτερος μεγάλος δήμος του νομού ήταν και ο δεύτερος σταθμός της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή περιοδεία της

Πέτροβας Σπύρος

Ενας τόπος που πλήττεται από την ανεργία και την υποβάθμιση, θύμα των «καποδιστριακών» συνενώσεων. Τόπος, στον οποίο η φράση «έργα υποδομής» είναι άγνωστη. Δήμος Πασσαρώνας, δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του Νομού Ιωαννίνων, χτεσινός δεύτερος σταθμός της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο πλαίσιο της περιοδείας της στο νομό.

«Πρωταθλητή των προβλημάτων» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θωμάς Παπαϊωάννου το δήμο του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε προκειμένου να εκτεθούν τα προβλήματα της περιοχής στην Αλ. Παπαρήγα. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι στις παρεμβάσεις τους, υπογράμμισαν ότι ένας δήμος 8.000 κατοίκων, έχει ποσοστά ανεργίας στους νέους ηλικίας 20-25 χρόνων άνω του 50%. Επισήμαναν την παντελή έλλειψη έργων υποδομής για την περιοχή. Εκαναν λόγο για ελλείψεις στο υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα του δήμου. Υπογράμμισαν ότι δεν αξιοποιούνται οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, «να μην έχουμε μεροκάματα».

Η κτηνοτροφία εξαφανίζεται, τόνισε ο ίδιος στη συνέχεια, τα τελευταία 10 χρόνια από 30.000 ζώα που είχε η περιοχή, πλέον έχουν μείνει μόνο 10.000 και μ' αυτά ασχολούνται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Ο κλάδος της αμπελουργίας, τα καπνά με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα είναι καλλιέργειες που εγκαταλείπονται.

Από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πέτροβας Σπύρος

Από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα για την Κοινωνική Ασφάλιση
Παράλληλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από τη μόλυνση, αφού πρόσφατα σ' αυτήν έχουν μεταφερθεί πλήθος μικρών και μεγάλων βιοτεχνιών και βιομηχανιών, οι οποίες όμως δεν έχουν πάρει όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ζήτησαν, επίσης, από την Αλ. Παπαρήγα να μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή το θέμα της μετεγκατάστασης της ΕΛΒΙΕΞ, ενός εργοστασίου που ασχολείται με τον εμπλουτισμό της ξυλείας και πριν μια εβδομάδα έκλεισε ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή μόλυνε με καρκινογόνες ουσίες τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Αυτή την εποχή συζητιέται η μετεγκατάστασή του σε πολύ μικρή απόσταση από την προηγούμενη και το ΔΣ δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα κινητοποιηθούν για να σταματήσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Εκτενή αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι του δήμου, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, καθώς και άλλοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, να συνταξιοδοτηθούν.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη μορφή ελεημοσύνης, παίρνει κάποια λίγα χρήματα από την κεντρική εξουσία», είπε ο δήμαρχος της πόλης και υπογράμμισε ότι το κράτος προχωρά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς όμως να δίνει πόρους στην ΤΑ. Χωρίς να δίνει χρήματα, ούτε καν από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Τέλος, τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αποτέλεσμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής

Παίρνοντας το λόγο, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η κεντρική εξουσία αποκεντρώνει ευθύνες και αρμοδιότητες, με στόχο να αναγκάσει τους δήμους να φορολογήσουν τον ελληνικό λαό. Παράλληλα, τόνισε, ο «Καποδίστριας» έγινε με αρνητικούς σκοπούς και επισήμανε: «Με το νέο "Καποδίστρια" που ετοιμάζουν πάμε για τη δημιουργία 15 Νομαρχιών. Πάμε για συγκέντρωση και όχι αποκέντρωση της εξουσίας».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην έλλειψη υποδομών για την περιοχή, υπογράμμισε ότι όποια έργα γίνονται, «αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ισχυρών επιχειρηματιών και όχι για να υπηρετήσουν τη λαϊκή ανάπτυξη».

Εμείς, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, κατά κόρον έχουμε τονίσει ό,τι «παραγωγικό υπάρχει, πρέπει να αναπτυχθεί. Πρέπει να υπάρξει λαϊκή ανάπτυξη και να μην περάσει η παραγωγή στα χέρια λίγων κεφαλαιούχων».

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στις εξελίξεις στη Βαλκανική Χερσόνησο, υπογράμμισε ότι «τα Βαλκάνια απειλούνται σήμερα μ' ένα γενικευμένο πόλεμο, ο οποίος μπορεί να επιφέρει ακόμα και αλλαγές των συνόρων». Πρέπει, κατέληξε, να βγάλει ο ελληνικός λαός βαθύτερα πολιτικά συμπεράσματα και να συνειδητοποιήσει ότι η λύση των προβλημάτων έχει χρώμα».

  • Χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «DU LAK» για τις εξελίξεις στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις θέσεις του ΚΚΕ, που έχει σε ειδικό ένθετο δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης». Μετά το τέλος της ομιλίας, στην ασφυχτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου, η Αλέκα Παπαρήγα είχε για πάνω από μία ώρα απ' ευθείας διάλογο με το ακροατήριο, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων πάνω στο φλέγον θέμα της κοινωνικής ασφάλισης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας(2007-11-29 00:00:00.0)
Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις για όλους τους νέους(2007-09-14 00:00:00.0)
Ηρθε η ώρα της ευθύνης για τους ανθρώπους του μόχθου(2006-10-14 00:00:00.0)
Να υποστεί ρήγματα ο πολιτικός συσχετισμό δύναμης(2006-09-09 00:00:00.0)
Υποχρέωση του κράτους να δώσει ασφαλή σπίτια(2000-09-13 00:00:00.0)
Κοινός αγώνας για την ισότητα(1995-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ