Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ο «λογαριασμός» του «δείπνου» σε... δόσεις

Εκτός από τον Κ. Σημίτη και οι επίδοξοι «κεντροαριστεροί» συνεργάτες του πρωθυπουργού στο στόχαστρο του Θ. Πάγκαλου

Φαίνεται ότι μετά το «μυστικό δείπνο» του πρωθυπουργού με στελέχη του «εκσυγχρονισμού», την περασμένη Πέμπτη, ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει ο Κ. Σημίτης στο εσωκομματικό πεδίο θα είναι «αλμυρός»... Απόδειξη ως προς αυτό είναι ότι το πέρασμα του Θ. Πάγκαλου από τα προχτεσινά «δηλητηριώδη σχόλια» στις ευθείες πλέον βολές κατά του πρωθυπουργού, αλλά και κατά των υποψήφιων «κεντροαριστερών» συνεταίρων της «εκσυγχρονιστικής ομάδας» του ΠΑΣΟΚ, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη αρνητικότατο κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέλοντας να σχολιάσουν τα όσα είπε ο πρώην υπουργός με δηλώσεις στο ρ/σ «Φλας» επέλεγαν την ακόλουθη φράση: «Αυτή τη φορά ο Πάγκαλος το χόντρυνε...».

«Λάθος δρόμος»...

Ο πρώην υπουργός νωρίτερα είχε πει για τον Κ. Σημίτη ότι μετά τις «παρασυναγωγές» των μυστικών δείπνων (όπως αποκάλεσε με επιστολή του στο ΕΓ τη συνάντηση του Κ. Σημίτη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην οικία του Χρ. Πρωτόπαππα), τώρα πρωταγωνιστεί σε κινήσεις που επιφέρουν «εσωστρέφεια» στο ΠΑΣΟΚ. Κριτικάροντας δε την προχτεσινή του ομιλία στο πλαίσιο του «κεντροαριστερού» ανοίγματος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε εξαιρετικά αιχμηρός: «Διαπιστώνω - είπε - ότι αν θεωρεί νέες ιδέες και νέες προοπτικές αυτές που εμφανίστηκαν και νέους συμμάχους αυτούς τους οποίους εμφάνισε, τότε έχει πολύ λάθος δρόμο ακολουθήσει, διότι αυτό είναι μια πανεπιστημιακή δραστηριότητα, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, είναι αναζήτηση ιδεών σε εντελώς αφηρημένο επίπεδο. Από ιδέες, από νομοθετήματα, από σχέδια και προτάσεις έχουμε μπουχτίσει», κατέληξε ο Θ. Πάγκαλος. Φρόντισε επίσης να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για υποβάθμιση των οργάνων του κόμματος, τα οποία, όπως υποστήριξε, δε συνεδριάζουν σοβαρά. Κατόπιν αυτών, όπως διευκρίνισε, «δεν έχω κανένα λόγο να στραφώ προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού»...

«Ρετάλια»...

Εξίσου επιθετικός ήταν ο πρώην υπουργός μιλώντας και για όσους παραβρέθηκαν στο πρωθυπουργικό ακροατήριο. «Οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν τις παρυφές ενός αποτυχημένου προβληματισμού για κάποιου είδους Αριστερά, της οποίας το πρόσωπο δε βρέθηκε επί 30 χρόνια τώρα», όπως είπε, και συνέχισε ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκή Αριστερά των σαλονιών» και για «ρετάλια» που έχουν παίξει «αρνητικό και κατεδαφιστικό ρόλο»!

Τα λόγια αυτά, που προκάλεσαν την αντίδραση των Μπίστη και Λ. Κύρκου, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν «χαλαρά» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Θ. Πάγκαλος λέει τις απόψεις του «με τις οποίες δε συμφωνούμε», περιορίστηκε να πει ο Δ. Ρέππας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούσαν και στις ιδιωτικές τους τοποθετήσεις να υποβαθμίσουν το θέμα Πάγκαλου, υποστηρίζοντας ότι με τα όσα «υπερβολικά» λέει «αυτοαναιρείται» και ότι ουσιαστικά δικαιώνει τον Κ. Σημίτη που τον απέπεμψε... Αυτή η μάλλον αισιόδοξη προσέγγιση της κατάστασης συμπληρωνόταν από τη θέση πως η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «έχει περάσει και χειρότερα». Κατέληγαν πως, όπως «την περίοδο της υπονόμευσης από τον Α. Τσοχατζόπουλο» και τις συνεχείς βολές από την «εσωκομματική αντιπολίτευση», για μια ακόμα φορά ο Κ. Σημίτης θα κρατήσει υπό τον έλεγχό του την κατάσταση...

«Μπερδέματα» και «αντισυσπειρώσεις»...

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι. Πολλοί μάλιστα (μετά και τη χτεσινή συνάντηση Παπουτσή-Πάγκαλου, όπου ο πρώτος φάνηκε να ασπάζεται τη γραμμή πλεύσης του πρώην υπουργού Πολιτισμού και να μιλά απαξιωτικά τόσο για το μυστικό δείπνο όσο και για την προχτεσινή δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού, την οποία, σημειωτέον, σνόμπαρε η πλειοψηφία των μελών του ΕΓ και των υπουργών της κυβέρνησης, που φρόντισαν να μην παραστούν στην εκδήλωση) δεν αποκλείουν ακόμα και τη σύμπηξη «αντισυσπειρώσεων» πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ σε «αντισημιτική κατεύθυνση»...

Τα πράγματα, όπως έλεγαν, είναι «μπερδεμένα», αυτή τη στιγμή όλα θυμίζουν προεόρτια από κυνήγι μαγισσών, και συμπλήρωναν ότι «κανένας δε μιλάει με κανέναν» και ότι αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, ένα κλίμα που υποστήριζαν ότι προκύπτει από την πρόθεση του Κ. Σημίτη να πορευτεί με την «ομάδα των εκσυγχρονιστών» και τους «πενήντα της κεντροαριστεράς που γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα» (!), τότε θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, αποκτά ενδιαφέρον η επόμενη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα. Στο τέλος δε της επόμενης βδομάδας πρόκειται να συγκληθεί και η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου είναι προφανές ότι θα γίνει μια πρώτη καταγραφή των διαθέσεων αλλά και μια πρώτη καταμέτρηση των δυνάμεων, ανάμεσα στους σημαιοφόρους της «μετεξέλιξης» του ΠΑΣΟΚ και εκείνους που θεωρούν ότι η προσωπική τους προοπτική προσκρούει στις επιλογές του Κ. Σημίτη για το ρόλο, το χαρακτήρα και κυρίως τη σύνθεση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ