Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΝΙΔΙ - ΖΕΦΥΡΙ - ΛΙΟΣΙΑ
Εικόνες καθημερινότητας τα μπλόκα πάνοπλων ανδρών ειδικών δυνάμεων

Αναπόσπαστη εικόνα της καθημερινότητας των κατοίκων στις περιοχές Μενιδίου, Ζεφυρίου, αλλά και Λιοσίων, είναι αυτή των πάνοπλων ανδρών των ειδικών δυνάμεων και των μπλόκων τους. Κάθε κάτοικος αυτών των περιοχών είναι εν δυνάμει στόχος τους και χωρίς δισταγμό, αδιακρίτως, τον σταματούν, τον ελέγχουν, τον συλλαμβάνουν, προσβάλλοντας βάναυσα αρκετές φορές όσους έχουν την ατυχία να πέσουν στα χέρια τους.

Το φαινόμενο εντάθηκε μετά το σεισμό του '99, πάντα στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της προστασίας του πολίτη και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και δη αυτού που αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών. Ορισμένοι πολίτες πάντως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πώς νοείται η «προστασία» τους από το κράτος της καταστολής.

Μεταξύ αυτών ο Ηλ. Βαγγέλης, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Μενιδίου, Ζεφυρίου, Λιοσίων του ΚΚΕ, συνδικαλιστής στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων. Τρεις βδομάδες πριν, επιστρέφοντας από τη δουλιά, τον σταμάτησαν για έλεγχο. Δεν είχε μαζί του την αστυνομική ταυτότητα και αφού τηλεφώνησε στη σύζυγό του, περίμενε να του τη φέρει προκειμένου να την επιδείξει στους άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής, άρχισε να συζητά με έναν απ' αυτούς, του έδωσε δε και την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων με αφορμή εκδήλωσή της για τα ναρκωτικά, στην οποία μεταξύ άλλων υπήρχε καταγγελία για τις μεθόδους αστυνομοκρατίας. Για κακή του τύχη το περιεχόμενο της ανακοίνωσης δεν άρεσε στον επικεφαλής, ο οποίος με μία μόνο φράση «Ετσι είσαι; Πάρ' τον μέσα», τον οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου, όπου κρατήθηκε για δύο και πλέον ώρες και αφέθηκε ελεύθερος μετά την παρέμβαση βουλευτή του ΚΚΕ.

«Υπάρχει αστυνομοκρατία. Είναι καθημερινό το φαινόμενο. Για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, τρομοκρατούμε τον λαό...», σχολιάζει σήμερα καυστικά και ειρωνικά ο Ηλ. Βαγγέλης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μενιδίου Δ. Παπανίκας ομολογεί ότι ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησαν από την αστυνομία να προβεί σε κατασταλτικές ενέργειες, μια και τα προληπτικά μέτρα δεν απέφεραν τίποτα σε σχέση με την παραβατικότητα του τσιγγάνικου πληθυσμού, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών!

Ο δήμαρχος αναφέρει πως το «αίτημα» προς την αστυνομία ήταν η ένταση των περιπολιών μέσα στους καταυλισμούς και όχι να γίνονται μπλόκα (σημεία ελέγχου τα ονομάζει) στο περιθώριό τους!

Παραδέχεται όμως ότι οι εικόνες πάνοπλων αστυνομικών, με αλεξίσφαιρα, είναι ενοχλητικές και δεν μπορεί εύκολα να τις ανεχτεί κανείς. Συμπληρώνει επίσης: «Σύντομα θα θέλαμε να σταματήσει μια τέτοια παρουσία ή να επιλεγούν άλλες τακτικές, χωρίς αλεξίσφαιρα και όπλα. Δεν είναι ευχάριστο, ούτε ο κάτοικος εφησυχάζει, αντίθετα ενοχλείται. Θα πρέπει λοιπόν η αστυνομία να επανεξετάσει την τακτική που έχει επιλέξει, που ορισμένες φορές προσβάλλει και την προσωπικότητα κάποιου συνδημότη και να τη σταματήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ